LMŠ naj bi zahteval prva tri mesta na listi in možnost veta na kandidate drugih dveh strank.  Foto: BoBo
LMŠ naj bi zahteval prva tri mesta na listi in možnost veta na kandidate drugih dveh strank. Foto: BoBo

"Vse, kar smo ustvarili, je plod našega odgovornega dela in nikomur nismo ničesar dolžni. V pol leta smo oblikovali listo za parlamentarne volitve, vmes pa poslušali vse sorte, da nimamo ljudi in programa, tudi sam sem bil deležen vseh sort napadov," je po sestanku dejal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in dodal, da si tega niso preveč jemali k srcu. Na volitvah so dobili 13 poslanskih mandatov in tako postali druga največja parlamentarna stranka.

"Za sestavo vlade je bilo treba precej potrpljenja, časa in politične spretnosti, precej pripravljenosti na kompromise. Mnogokrat smo morali stopiti korak nazaj, da smo dosegli sestavo vlade, ki je prva manjšinska v Sloveniji," je dejal predsednik LMŠ-ja. Po njegovih besedah so tako dokazali, da zmorejo sproti reševati vse težave.

Evropske volitve so po Šarčevih besedah nova priložnost, da dokažejo, da zmorejo in da znajo. "Ne gremo samo zato na volitve, ker bi bili prevzeti od anket. Nas vodi samo ena želja. Želimo spreminjati Slovenijo, pa tudi Evropo," je dejal.

"Po tehtnem razmisleku smo se odločili, da želimo biti sami kreator svoje usode," je poudaril Šarec. Kakršen koli rezultat bodo dosegli, bodo zanj odgovorni sami in si po njegovih besedah ne bodo očitali, da so ravnali napak.

Slovenija je majhna članica, a moramo biti po Šarčevih besedah v EU-ju vseeno slišani. Kot je dejal, si ne želijo več Evrope, ampak boljšo. "Danes ne obljubljamo nemogočega, mi danes ne govorimo, da bomo vedno naredili vse najbolje, se bomo pa trudili, da ljudem pokažemo, da se je vredno truditi za boljšo Evropo," je zatrdil.

Kot je še dejal Šarec, je bilo za skupni nastop na evropskih volitvah mnogo pritiskov iz evropskih strank v okviru skupine Alde, pa tudi iz Slovenije.

Razočarana Bratuškova

Sestanek se je po Cerarjevih besedah zaključil že po 15 minutah. Prvak LMŠ-ja Marjan Šarec je Cerarju in Bratuškovi pojasnil, da si stranka LMŠ želi na evropske volitve sama.

"Pojasnila sva mu, da sva si želela, da bi šli skupaj, kajti verjameva, da je liberalna zgodba za Evropo pomembna," je dejal Cerar in dodal, da sta se z Bratuškovo dogovorila, da organom njunih strank predlagata, da se povežejo, saj verjameta v to, da so lahko skupaj močnejši in prepričljivejši.

Za Bratuškovo je bil sestanek, kot je dejala, manjše razočaranje, ker bi to, kar sta slišala na sestanku, lahko slišala tudi po telefonu. "Prepričana sva, da smo v SMC-ju in SAB-u sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat," je dejala.

Dogovor o morebitnem oblikovanju skupne kandidatne liste strank LMŠ, SMC in SAB, ki sodijo v politično skupino evropskih liberalcev (Alde), je bil v zraku že nekaj časa.

Idejo je načelno podpiral tudi vodja LMŠ-ja Marjan Šarec, a v LMŠ-ju niso skrivali zahteve, da bo nosilec liste kandidat njihove stranke. Po nekaterih informacijah naj bi LMŠ zahteval prva tri mesta in možnost veta na druge kandidate. Medtem pa je Cerar že pred tedni odgovoril, da je pogoj SMC-ja za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih.

LMŠ gre samostojno na EU volitve