V Sloveniji imamo 212 občin, med katerimi jih ima 11 status mestne občine. Piran na fotografiji je mesto, a krovna občina je običajna, ne mestna. Foto: BoBo
V Sloveniji imamo 212 občin, med katerimi jih ima 11 status mestne občine. Piran na fotografiji je mesto, a krovna občina je običajna, ne mestna. Foto: BoBo
Mestna občina Maribor (MOM)
V Mestni občini Maribor bo Franc Kangler izzval Fištravca. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ljubljana
Jankovića bosta za ljubljanski magistrat med drugim izzvala Jazbinšek in Damjanovič. Foto: BoBo
Ptuj
Dolgoletnega prvega moža Ptuja Čelana bo izzval Samo Strelec. Foto: Matej Pušnik
Cinkarna Celje
Celjski župan se poteguje za kar že peti zaporedni mandat. Foto: BoBo
Novo mesto
Alojz Muhič se je potegovanju za župana Novega mesta odpovedal. Foto: Občina Novo mesto
Nova Gorica
Matej Arčon namerava še naprej županovati Novi Gorici. Namero namerava preprečiti Darika Kozinc. Foto: MMC RTV SLO
Koper
Dolgoletnega župana Kopra Borisa Popoviča med drugim izziva notarka Polka Boškovič. Foto: Jaka Jeraša
Vir: Mestna občina Murska Sobota
Med devetimi kandidati za župana Murske Sobote sta obstoječi župan Anton Štihec in podžupan Jože Casar. Foto: www.murska-sobota.si
Slovenj Gradec
V Slovenj Gradcu kandidirata le Andrej Čas in Matjaž Zanoškar. Foto: BoBo
Velenje
Mestna občina Velenje. Foto: BoBo
Župani v kazenskih postopkih
Županski kandidati v predvolilni boj

Občinske volilne komisije, ki preverjajo ustreznost prejetih kandidatur, morajo odločbe o potrditvi oz. zavrnitvi izdati najpozneje do 16. septembra, sezname pa javno objaviti do 19. septembra. Volitve bodo 5. oktobra.


OSREDNJA SLOVENIJA

Mestna občina Ljubljana
V Mestni občini Ljubljana je vloženih 12 kandidatur. Poleg zdajšnjega župana Zorana Jankovića, ki se s podporo skupine volivcev poteguje za tretji mandat, je podpise za vložitev kandidature zbral še direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, širši javnosti poznan tudi kot žirant v televizijski oddaji Slovenija ima talent.

Med izkušene županske kandidate sodi dolgoletni mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zelena koalicija), znan kritik aktualne mestne oblasti. Nekaj izkušenj s kandidiranjem ima tudi predsednik SNS-a in nekdanji poslanec Zmago Jelinčič, ki pa je izkušnje nabiral v predsedniški volilni kampanji. V njej se je pred leti želela pomeriti podjetnica Martina Valenčič, ki ji ni uspelo zbrati dovolj podpisov za vložitev predsedniške kandidature, za županjo Ljubljane pa se poteguje s podporo stranke Naprej Slovenija.

Domžale
Zanimiva županska tekma se obeta v Domžalah, kjer bo zdajšnjemu županu Toniju Dragarju, ki kandidira z Listo Tonija Dragarja - Listo za vse generacije, nasproti stalo kar nekaj znanih imen. Med njimi je radijska voditeljica in vremenarka Alenka Oldroyd - Reza, ki kandidira z Listo REZA (Razvoj, Ekologija, Zaupanje, Akcija), pa športnica in kandidatka za poslanko PS-ja Britta Bilač s svojo listo Ekipa Britte Bilač in pisatelj Lenart Zajc, ki je bil zelo dejaven v protestniškem gibanju ter novi stranki Solidarnost, tokrat pa ga za župana podpira SD. Za domžalskega župana kandidirata tudi nekdanja poslanca Robert Hrovat (SDS) in Saša Kos (PS).

Kamnik
V Občini Kamnik se aktualni župan Marjan Šarec, nekdanji imitator politikov in zdaj štiri leta politik, že drugič podaja v tekmo za župansko mesto, tokrat z Listo Marjana Šarca - Naprej Kamnik. Nasproti mu bo stalo še sedem v lokalnem okolju znanih kandidatov, med njimi pa ni nobene ženske.

Grosuplje
V Grosupljem se bodo za župansko mesto pomerili štirje kandidati, med njimi sta tudi nekdanji dolgoletni in aktualni župan. Slovenski častnik in veteran vojne za Slovenijo Janez Lesjak se bo s podporo SD-ja pomeril z aktualnim županom, sicer pa nekdanjim poslancem in državnim sekretarjem, Petrom Verličem, ki kandidira s podporo SDS-a.

Vsi trije županski kandidati v Litiji imajo izkušnje v lokalni politiki. Za nov mandat se namreč s podporo SLS-a poteguje zdajšnji župan Franci Rokavec, ki pa je tudi nekdanji poslanec in nekdanji državni sekretar v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. S podporo SD-ja kandidira tudi eden izmed treh podžupanov Litije Aleksander Gombač, ki se je za župansko mesto potegoval že pred štirimi leti. Kandidira tudi Boris Doblekar iz SDS-a.

OBALA IN GORIŠKA

Mestna občina Koper
V Mestni občini Koper se bo za četrti zaporedni mandat potegoval Boris Popovič, nad katerim pa še visi damoklejev meč nepravnomočne obsodbe zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč. Kot neodvisna kandidatka se bo Popoviču zoperstavila notarka Polka Boškovič. Boškovičevo naj bi sprva podprl tudi SMC, kjer pa so se naposled odločili nastopiti s svojim kandidatom, znanim radijskim voditeljem Alešem Bržanom. K pestrejši kampanji bo nedvomno prispeval tudi aktivist in umetnik Marko Brecelj.

Ankaran
V občini Ankaran, kjer bodo volivci prvič izbirali župana, bo na vrsti dvoboj med predsednikom tamkajšnje krajevne skupnosti in "prvoborcem" za samostojno občino Gregorjem Strmčnikom ter direktorjem koprske komunale, sicer pa nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper, poslancem in znanim nepremičninarjem Gašparjem Gašparjem Mišičem.

Piran
Zanimiv bo tudi županski boj v Piranu, kjer se bosta poleg petih drugih kandidatov pomerila zdajšnji župan Peter Bossman in Sebastjan Jeretič, ki je pred štirimi leti vodil prav Bossmanovo kampanjo.

Na Severnem Primorskem so med županskimi kandidati na tokratnih lokalnih volitvah prav vsi dozdajšnji župani. Med njimi so tudi Franc Mužič iz občine Brda, Zlatko Martin Marušič iz občine Miren-Kostanjevica in Ivan Princes iz občine Vipava, ki grejejo županske stolčke že vse od leta 1994. Med kandidati še vedno prevladujejo moški, brez kandidatke ženskega spola pa so letos ostali v občinah Vipava, Bovec, Kanal ob Soči, Idrija, Cerkno, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica.

Mestna občina Nova Gorica
V Mestni občini Nova Gorica med devetimi kandidati za župana kandidira tudi Darinka Kozinc, tokrat ob podpori Zveze za Primorsko. Pred štirimi leti se je za županski stolček potegovala s podporo SD-ja in prišla v drugi krog, kjer jo je porazil Matej Arčon, ki tokrat upa na ponovno izvolitev. Kozinčeva je bila mestna svetnica v več mandatih, med drugim kot članica SDS-a, srečo pa je preizkušala tudi na volitvah z žensko listo.

GORENJSKA

Na Gorenjskem se je kar 16 od 18 aktualnih županov odločilo za ponovno kandidaturo, od funkcije se poslavljata le župan jezerske občine Jurij Markič in šenčurski župan Miro Kozelj. Že za svoj šesti mandat pa se bo potegoval Franc Čebulj (SLS), ki cerkljansko občino vodi že vse od njene ustanovitve.

Škofja Loka
Velik interes za župansko funkcijo je v Škofji Loki, kjer je občinska volilna komisija prejela osem kandidatur. Brez konkurence bosta letos nestrankarski žirovniški župan Leopold Pogačar in žirovski župan Janez Žakelj (NSi), prav tako samo enega županskega kandidata bodo imeli v občini Jezersko.

Mestna občina Kranj, Bohinj
Težak boj si na drugi strani lahko obeta kranjski župan Mohor Bogataj (Stranka za napredek krajevnih skupnosti), ki mu nasprotniki očitajo, da sploh ne živi v kranjski, ampak v žirovniški občini. Napeto bi bilo lahko tudi v Bohinju, kjer bo aktualnemu nestrankarskemu županu Francu Kramarju nasproti stal prav tako nestrankarski in medijsko prepoznaven kandidat Bojan Traven.

Jesenice
Na zanimivo kampanjo kaže na Jesenicah, kjer župan Tomaž Tom Mencinger (SD) kljub zdravstvenim težavam, ki jih je imel v tem mandatu, znova kandidira. Med najresnejšimi izzivalci je na etnično in versko pisanih Jesenicah Ahmed Pašić, ki kandidira s podpisi volivcev.

PODRAVJE IN POMURJE

Mestna občina Maribor
V Mestni občini Maribor bodo volivci izbirali župana med rekordnimi 17 kandidati, med katerimi pa ni niti ene ženske. Najbolj vroč bo najverjetneje obračun med nekdanjim županom Francem Kanglerjem (Županova lista), ki so ga pred dvema letoma s položaja odnesli protesti, in zdajšnjim županom Andrejem Fištravcem (nestrankarski), ki so ga kot "vstajniškega župana" protesti prinesli na položaj.

Med preostalimi kandidati so različna imena, med drugim nekdanja poslanca DZ-ja Dragan Bosnić (ZaAB) in Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja), ki so mu zaradi domnevnega plagiatorstva odvzeli magistrski naziv. Za župana Maribora se poteguje tudi nekdanji vodja navijaške skupine Viole Andrej Šiško (Gibanje zedinjena Slovenija), ki je bil obsojen zaradi poskusa uboja in so ga policisti pred leti s predvolilnega soočenja odpeljali v zapor.

Mestna občina Ptuj
Na Ptuju dolgoletnega župana Štefana Čelana (Lista Štefana Čelana) med drugimi izziva režiser Samo M. Strelec (skupina volivcev). V Šmarju pri Jelšah pa kandidira nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej (SLS). Tam se med štirimi kandidati dva pišeta Šket - Janko (SDS) in Stanislav (Lista Stanislava Šketa), medtem ko zdajšnji župan Jože Čaks ne kandidira. Zagotovo bodo novega župana dobili tudi v Rušah in Makolah, saj zdajšnja župana Uroš Štanc in Alojz Gorčenko opuščata to službo.

Destrnik
Med nekdanjimi poslanci DZ-ja je Franc Pukšič (SLS) na Destrniku. V primeru zmage, kjer bo med drugim moral premagati zdajšnjega župana Vladimirja Vindiša (SDS), bi bil to že njegov šesti županski mandat. Znova bo kandidiral tudi župan Ormoža Alojz Sok (NSi), ki je v preteklosti prav tako že grel poslanske klopi.

V Juršincih vnovič kandidira eden izmed rekorderjev na županskem položaju Alojz Kaučič (SLS), ki občino vodi že vse od njenega nastanka leta 1994. Od položaja se kljub nedavnemu obisku kriminalistov ne želi ločiti tudi nekoč eden najbogatejših Slovencev Miran Vuk (SLS) v Zavrču.

Mestna občina Murska Sobota
V Murski Soboti je za župana kar devet kandidatov. Med njimi so tudi zdajšnji župan Anton Štihec (NSi, SDS in skupina volivcev) in zdajšnji podžupan Jože Casar (DeSUS), nekdanji poslanec SDS-a Drago Šiftar (skupina volivcev), nekdanja poslanka Jasmina Opec (SLS) in nekdanji prvi kriminalist v državi Aleksander Jevšek (SD). Med kandidati zanimivo izstopa 27-letni Luka Perš, ki nastopa le na Facebookovem profilu in obljublja, da bo županoval le za 500 evrov, preostali del plače pa namenil socialno ogroženim v občini.

SAVINJSKA IN KOROŠKA

Za celjskega župana ponovno kandidira Bojan Šrot, ki ga je predlagal SLS. Velja za favorita. Kljub vsemu mu bodo nasproti stali štirje kandidati, med drugim aktivist in vstajnik Aleš Metličar, ki ga je predlagalo Gibanje zedinjena Slovenija.

Veliko neodvisnih kandidatov
Značilnost kandidatur za lokalne volitve na Koroškem je poplava neodvisnih kandidatov za župane. Med najbolj zanimive županske dvoboje spada tisti v Slovenj Gradcu, kjer bo novi župan zagotovo eden izmed starih županov. Kandidirata namreč le zdajšnji župan Andrej Čas in njegov predhodnik Matjaž Zanoškar, oba s podporo podpisov volivcev.

V Mislinji, Vuzenici, Ribnici na Pohorju in na Prevaljah so kandidature vložili samo obstoječi župani. Edina koroška občina, kjer ne kandidira zdajšnji župan, pa je Muta, kjer se za položaj potegujejo neodvisna kandidata Darko Sahornik in Mirko Vošner ter kandidat SMC-ja Bogomir Likar.


JUGOVZHODNA SLOVENIJA IN POSAVJE

Novo mesto, Krško, Brežice
V Novem mestu med osmimi kandidati ni aktualnega dolgoletnega župana Alojza Muhiča. Se bo pa za vodenje občine potegoval vstajnik in sopredsedujoči stranki Solidarnost Uroš Lubej. V Občini Krško med drugim kot kandidatka SD-ja in DeSUS-a nastopa državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade in nekdanja novinarka ter televizijska voditeljica Tamara Vonta. V Občini Brežice, ki jo je v zadnjih dveh mandatih in pol vodil kot kandidat SDS-a, vnovič kandidira Ivan Molan, a tokrat s podpisi volivcev in zgolj podporo SDS-a in NSi-ja.

Trebnje
V Občini Trebnje se za župansko mesto s podpisi volivcev in kot kandidat Županove liste vnovič poteguje dozdajšnji župan Alojzij Kastelic, ki si je nabral več kot 15 kazenskih ovadb, zaradi žaljive obdolžitve pa ga je ovadila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Kastelic je bil tudi zaradi zlorabe županskega položaja pravnomočno spoznan za krivega in predlani obsojen na sedem mesecev pogojne zaporne kazni.

Zagorje, Trbovlje
V Zagorju ob Savi se bo za šesti županski mandat s stranko Zagorje gre naprej potegoval Matjaž Švagan, ki je bil pred desetimi leti izvoljen tudi v DZ, od leta 2012 pa je državni svetnik. V Trbovljah pa se v župansko tekmo med drugim podaja nekdanja poslanka SNS-a in PS-ja Barbara Žgajner Tavš, ki se je za županjo kot neodvisna kandidatka potegovala že pred štirimi leti.














Župani v kazenskih postopkih
Županski kandidati v predvolilni boj