V enih mutskih volilnih enot bodo glasovanje za svetnika ponovili. Foto: BoBo
V enih mutskih volilnih enot bodo glasovanje za svetnika ponovili. Foto: BoBo

Mirko Vošner je bil v prvem krogu lokalnih volitev 5. oktobra letos za občinskega svetnika izvoljen v peti volilni enoti v občini, in sicer na neodvisni Listi Mirka Vošnerja. Hkrati se je kot županski kandidat uvrstil v drugi krog volitev, kjer je v nedeljo slavil proti Darku Sahorniku. Vošner je v nedeljo ob 66,5-odstotni volilni udeležbi prejel 51,5 odstotka glasov volivcev oz. skupno 58 glasov več kot Sahornik, kažejo še neuradni podatki občinske volilne komisije.

Tajnica občinske volilne komisije Ksenija Ditinger je pojasnila, da bodo predvidoma prihodnji teden imeli konstitutivno sejo novega občinskega sveta, na kateri bo Vošner podal izjavo, da sprejema mandat župana, nato pa bo občinski svet sprejel ugotovitveni sklep o nezdružljivosti funkcij svetnika in župana. V 15 dneh po ugotovitvi nezdružljivosti mora občinska volilna komisija razpisati nadomestne volitve za enega svetnika v peti volilni enoti, kjer je po zdajšnjih podatkih 534 volilnih upravičencev od skupno 2.927, kolikor jih je trenutno v Občini Muta.

Enaka pravila kot za prve volitve
Za nadomestne volitve veljajo enaki pravila in roki kot za prvotne volitve, tako da mora steči tudi nov kandidacijski postopek, ki mu sledijo drugi roki. Glede na roke bodo po besedah Ditingerjeve nadomestne volitve na Muti predvidoma na začetku leta 2015. Medtem bo novi občinski svet deloval z enim svetnikom manj. Občina Muta ima 11-članski občinski svet. Na volitvah 5. oktobra je Lista Mirka Vošnerja prejela dve svetniški mesti, Lista Darka Sahornika - Za Muto gre je dobila tri svetnike, po enega pa SDS, SMC, NSi in tri liste nestrankarskih kandidatov.

Ponekod že drugič volili
V nekaterih občinah so v nedeljo hkrati z drugim krogom županskih volitev potekale tudi naknadne oziroma ponovne volitve v svete krajevnih skupnosti. V večini primerov so bile naknadne volitve razpisane, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov. To se je zgodilo v Ajdovščini, Ilirski Bistrici in Divači.

V Ajdovščini so poleg tega potekale tudi vnovične volitve, saj sta v prvem krogu na volitvah članov sveta ene izmed krajevne skupnosti dva volivca dobila napačni glasovnici. V Murski Soboti pa je občinska volilna komisija v prvem krogu razveljavila glasovanje za člane sveta ene izmed mestnih četrti, ker na glasovnici pomotoma ni bila navedena ena izmed kandidatk.