Lokalne volitve 2014
Novi stari piranski župan je bil po razglasitvi vzporednih volitev prešerno razpoložen. Foto: BoBo
Gregor Macedoni
Gregor Macedoni napoveduje, da bo novomeško "barko" obrnil v drugo smer. Foto: Borut Živulović/BoBo
Mohor Bogataj, Boštjan Trilar
Izid v Kranju glede na javnomnenjske ankete, objavljene tik pred pred drugim krogom volitev, ni presenetljiv. Foto: BoBo
Aleksander Jevšek in Dejan Židan
Aleksandru Jevšku je med prvimi čestital predsednik njegove stranke SD-ja Dejan Židan. Foto: Sobotainfo/BoBo
VIDEO
V Piranu ostaja Bossman
VIDEO
Novo mesto bo vodil Macedoni
VIDEO
Nova Gorica ostaja Arčonova
VIDEO
Zaplet v Kranju
VIDEO
Murska Sobota dobila nove...
VIDEO
Fištravec ostaja župan Ma...
VIDEO
Na Ptuju po tesnem boju z...

Dodaj v

Odzivi: Veselje v štabih Fištravca, Arčona, Macedonija, Jevška, Senčarja, Bossmana ...

Povolilni komentarji županskih kandidatov
19. oktober 2014 ob 19:37,
zadnji poseg: 19. oktober 2014 ob 22:19
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Slavijo stari župani Maribora, Nove Gorice, Pirana. Na Ptuju in v Murski Soboti bolj veselo med podporniki "izzivalcev", Novo mesto bo vodil Macedoni.

V nasprotju z Mariborom, Novo Gorico in Piranom so se za ustoličenje novega župana odločili na Ptuju. Štefana Čelana bo zamenjal Miran Senčar. "Zmagala je pozitivna energija. Pomembno je, da stopimo skupaj in obrnemo Ptuj v pravo stran," je povedal Senčar.

"Pričakoval sem okoli 57 ali 58 odstotkov, tako da sem zelo zadovoljen z doseženim rezultatom. To kaže, da so Ptujčani želeli spremembe in spremembe bodo tudi dobili," je dejal Senčar, ki želi po strašenju nasprotnikov, da bo z izvolitvijo odpustil vse v javnih službah, pomiriti ljudi. Zatrdil je, da ne bodo nikogar odpustili, verjetno pa bodo nekoliko drugače delali, predvsem pa v dobro občanov.

Njegov protikandidat, dosedanji župan Štefan Čelan pa je poraz kratko komentiral: "Volivci imajo pravico izbirati, komu bodo dali svoj glas. Očitno so se odločili za spremembo in temu ne gre oporekati."


Novi župan tudi v Murski Soboti

Upokojeni nekdanji načelnik slovenskih kriminalistov, 53-letni Aleksander Jevšek, je postal novi župan Murske Sobote. Jevšek se je po zmagi zahvalil volivcem in ponudil sodelovanje tudi tistim, ki niso glasovali zanj, ker želi ljudi povezovati.

Po povolilnih opravkih napoveduje, da bo najprej na široko odprl vrata občankam in občanom. "In to, kar sem obljubljal, to bom tudi naredil. Šest točk sem omenjal, ki jih bomo v prvih stotih dnevih naredili, med njimi zagotovitev 500 evrov za novorojenčke, olajšave pri parkiranju v mestu, začeli bomo projekt zbiranja idej in sugestij o tem, kakšno mesto si želimo," je dejal Jevšek.

Dosedanji župan Anton Štihec je v odzivu na izid drugega kroga dejal, da je ponosen, da je bil sam deset let župan, in poudaril, da so v tem obdobju marsikaj naredili. "V zgodovini vseh županov naše občine je to drugi najdaljši staž in na to sem tudi ponosen," je dodal.

Izid v drugem krogu volitev pripisuje tudi agresivni kampanji v korist protikandidatu. Pri tem je presodil, da so prebivalci mestnega dela Murske Sobote večinoma glasovali za Jevška, prebivalci primestnih naselij pa zanj.

"Ker jaz izhajam iz primestnih naselij, je bila verjetno agresivna kampanja usmerjena na občane, ki živijo v mestu," je dejal in pojasnil, da so nasprotniki poudarjali, da je mesto v primerjavi z vasmi zapostavljeno. "To pa seveda ni res," je še menil Štihec.


Arčon ostaja na čelu Nove Gorice
Prepričljivo zmago s skoraj 70 odstotki glasov je slavil dosedanji župan Nove Gorice Matej Arčon. "Zadovoljen sem, to je potrditev mojega uspešnega štiriletnega dela in zelena luč za naslednja štiri leta," je dejal Arčon. Ponovno je napovedal nadaljevanje zastavljenih projektov, potrdil pa tudi željo po sodelovanju z vsemi listami v mestnem svetu.

"Računam na konstruktivno sodelovanje z vsemi svetniškimi skupinami tudi v prihodnje in uspešno izpeljavo projektov, ki smo si jih začrtali," je še povedal Arčon.

Macedoni dobil bitko v Novem mestu
Mestno občino Novo mesto bo v novem županskem mandatu vodil kandidat s podpisi volivcev Gregor Macedoni. V drugem krogu sta ga podprla NSi in novomeška Solidarnost.

Po objavi neuradnih izidov volitev je Macedoni povedal, da je vesel tako široke podpore volivcev, ki jo razume kot podporo spremembam. Njegova ekipa je tudi porok, da bodo svoje delo v prihodnjih štirih letih opravili tako, kot so obljubljali, je dodal.

Mandat, ki so mu ga dali občani, pa je zanj zaveza, da se bo od zdaj v novomeški občini delalo drugače in da bodo "barko novomeške občine obrnili v drugo smer", je še povedal Macedoni.

V Kranju Bogataj prepušča mesto Trilarju
Novinec na političnem prizorišču Boštjan Trilar bo novi župan Mestne občine Kranj, saj so mu volivci po še neuradnih podatkih v drugem krogu volitev namenili 55 odstotkov glasov. Trilar obljublja spremembe v primerjavi s politiko Mohorja Bogataja.

"Skleniti bom moral dogovore v mestnem svetu, da bomo imeli močno koalicijo, da bomo lahko tudi pomembne odločitve hitro in učinkovito izpeljali," pravi Trilar. Njegova novoustanovljena stranka Več za Kranj je bila sicer zmagovalka volitev in je osvojila osem mandatov. Podporo pa so mu pred drugim krogom izrekle tudi vladne stranke SMC, DeSUS in SD, ki bodo imele v 33-članskem svetu devet svetnikov. Poleg tega naj bi se za spremembe zavzel tudi NSi s tremi svetniki.

Bogataj, ki občino vodi 12 let, je podobno kot leta 2006 znova utrpel poraz. Pravi pa, da imajo volivci vedno prav. Trilarju je zaželel uspešno vodenje občine. "Ne samo štiri leta, upam, da daljše obdobje, ker je štiri leta uvajalna doba, šele v osmih letih pa župan pokaže prave rezultate."

Oba kandidata sta bila nocoj dolgo na trnih, saj so zaradi jutranje prometne nesreče v bližini volišča v Bitnjah podaljšali glasovanje do 22.13 ure.

Mariborčani se niso pustili ustrahovati
"Kampanja je potekala na osnovi laži in ustrahovanja, vendar se Mariborčani niso pustili ustrahovati," pa je po zaprtju volišč v Mariboru povedal novi mariborski župan Andrej Fištravec.

V mestnem svetu imamo dobro tretjino mandatov, če prištejemo še županski rezultat, to pomeni veliko odgovornost. Maribor veliko pričakuje. "Potrebujemo očiščenje, najlepše očiščenje pa je demokratično očiščenje," je dejal Fištravec, ki je napovedal, da bo 5.000 delovnih mest pripeljal prek večjih naložb in tudi prek javnih del.

Njegov protikandidat Franc Kangler je Fištravcu čestital in povedal, da nad izidom ni razočaran, "zaradi krivic, ki so se mu dogajale v preteklosti". Vendar spoštuje voljo Mariborčanov ter napoveduje, da bo njegova lista trda opozicija v mestnem svetu.

Kangler sicer Mariboru ne napoveduje nič dobrega, zgolj "črne oblake še to jesen". Jezi ga namreč izguba 500 delovnih mest zaradi stečaja SC Pohorje. In kaj bo sam počel v prihodnosti? Še naprej se "bom boril s sodnimi mlini, da bom dokazal svojo nedolžnost v postopkih proti njemu," je povedal Kangler.

Svojemu tekmecu pa je dal nasveta: "V življenju se nič ne da na silo. Še ženske se ne da dobiti na silo. Kakor si prišel, boš odšel."

Ne "koperizaciji" Pirana
"Rezultat je dokaz, da so se Pirančani uprli grožnji nadvlade Kopra, "koperizaciji" Pirana," je po zaprtju volišč povedal novi-stari piranski župan Peter Bossman, ki je bil zadovoljen, da so mu volivci podelili nov mandat.

"Dokazalo se je, da Piran ni plen in ne more biti tarča raznih apetitov. Sem za sodelovanje, in ne za nadvlado. Moja zmaga je zmaga pozitivne kampanje, ker ljudje ne marajo negativne kampanje. Nadaljeval bom umirjen in enakomeren razvoj občine, načrti so že za več projektov," je po poročanju novinarke TV Slovenija Eugenije Carl povedal Bossman.

V štabu njegovega protikandidata Sebastjana Jeretiča pa je zavladalo veliko razočaranje. V njegov štab je nekaj minut pred razglasitvijo prišel koprski župan Boris Popovič z družino in bil je videti zelo razočaran. Sebastjan Jeretič vzporednih volitev ni želel takoj komentirati. Nato se je Jeretič odpravil v Bossmanov štab in mu zaželel uspešno delo.

G. C., A. S., Foto: Bobo
Andrej Fištravec, Franc Kangler,
Andrej Fištravec
Andrej Fištravec in veselje v njegovem štabu v Mariboru
Gregor Macedoni
Gregor Macedoni
Gregor Macedoni
Gregor Macedoni
Matej Arčon
Matej Arčon
Matej Arčon
Matej Arčon
Aleksander Jevšek
Boštjan Trilar
Boštjan Trilar v štabu
Sebastijan Jeretič in Peter Bossman
Peter Bossman in veselje v njegovem štabu v Piranu
peter bossman
Prijavi napako
Komentarji
Norland
# 19.10.2014 ob 20:30
Čestitke Piran! Ne Popovičevi mafiji!
asterisk
# 19.10.2014 ob 20:36
Jeretič si je marsikateri glas zapravil zadnje 2 dni kampanje, ko je neumorno spamal z letaki po celi občini ... po kaselcih, na avtih za brisalci, ... se je človek na koncu že bal odpreti wc školjko, da ne bo še tam ven pogledal Jeretič.
erru
# 19.10.2014 ob 20:01
Svojemu tekmecu pa je namenil nasveta: "V življenju se nič ne da na silo. Še ženske se ne da dobiti na silo. Kakor si prišel, bos odšel."

Težka žalitev za ženske.. Kot, da je nekaj najlažjega v življenju dobiti žensko...
JackBauer
# 19.10.2014 ob 22:22
Totalen poraz SDS in satelitov - od MS, MB do Bovca, Kobarida in Pirana, Ilirske Bistrice do Jesenic.
evaevi
# 19.10.2014 ob 20:34
Čestitke v Piran!!
evaevi
# 19.10.2014 ob 20:32
Svojemu tekmecu pa je namenil nasveta: "V življenju se nič ne da na silo. Še ženske se ne da dobiti na silo.

kangler je s tem kratkim stavkom povedal o sebi, ne ženskah, popolnoma VSE :D
luckyss
# 20.10.2014 ob 05:56
Ja, Franca....ženski je treba vsaj stanovanje "zrihtat", če nisi v njenem rangu ;)
MIRNČAN
# 19.10.2014 ob 21:27
Ta Jeretič mi deluje tako agresiven. Se ga kar bojiš.
lastovka
# 20.10.2014 ob 03:04
V Tržiču je za občinskega svetnika(SDS) izvoljen model,ki se izdaja za avtomehanika in penzionerja,ima pa nedokončano osnovno šolo (6 razredov),zaposlen pa v Tržiški komunali kot smetar(nimam nič proti smetarjem,spoštujem vsak poklic)in tak,ki že v štartu laže naj nas zastopa.Upam,da mu ne podelijo mandata,ko jih obiščejo mediji,novinarji.Šlamparija v stranki,da podatka niso preverili.SDS,pač
farjestad
# 19.10.2014 ob 22:46
Super rezultat za Kanglerja in Vogrina, haha :D
Guliarth
# 19.10.2014 ob 20:00
Fištra, črpat EU evrčke, 5000 delovnih mest in transparentno vodenje vam/nam želim.
Kemik
# 19.10.2014 ob 21:58
Čestitke Fištravcu. Pa upam, da vzame tiste dobre ideje od Kanglerja v zadnjih dneh za dobre in da reši vzpenjačo in hotele tam pred propadom. Mislim, da bo na koncu zmagal Maribor in da je dobro, da je bil Kangler prav tako volilni kandidat in se je tokrat končno v predvolilnem boju osredotočil na tiste resnično pomembne stvari za Maribor.
againstMafia
# 20.10.2014 ob 20:01
ta gleda v krivo, kot klovn "gleda zelje vadi meso" - ampak, mogoče je pravičen ???
Konig
# 20.10.2014 ob 15:44
Ne razumem tega obsojanja tistih, ki se ne udeležijo volitev. Če imaš na izbiro dva kandidata, ki se ti zdita absolutno neprimerna in nesprejemljiva, potem se mi zdi pač logično, da ne greš na volitve in prihraniš vsaj nekaj časa, če že ne drugega.
aerodynamic
# 20.10.2014 ob 10:26
veza

Mariborčani

30% udeležba in potem so jim vsi krivi, aja, na protestih jih bo več...
-------
@veza

Mariborčani so primorani bolj proti Graz-u gledat, ker jih tam že tudi večina dela, tako da jih dogajanje tam bolj zanimaj kot trenutno v MB.
Slovenija se bolj malo briga za mesta in njihove prebivalce, tako da... kdo lahko potem Mariborčanom zameri za neinteres dogajanj v domačem okolju?
veza
# 20.10.2014 ob 00:24
Mariborčani

30% udeležba in potem so jim vsi krivi, aja, na protestih jih bo več...
kozorog1973
# 20.10.2014 ob 07:16
lastovka, vsak ki ima nedokončano osnovno šolo je bolj pameten od vaših bed...:)
Veteran91
# 19.10.2014 ob 21:48
Ma važno je, da imamo v Piranu in Lublani dva res dobra župana, ki kadar govorita, potrebujeta zraven še prevajalca za slovenski jezik. Odlično Slovenija. Naša države kipi naravnost kipi od narodne zavesti in ponosa...
floorman
# 19.10.2014 ob 20:43
Raje Jeretič kot Črni maček!!!!kaj pa je naredu v zadnjih 4 letih???
Glede nato da poznam zelo dobro ozadje si nisem mislu da bo spet zmagal!!
Res je da je DR sam ga sploh ne razumem ko govori!
Spet bo ista scena in nič novega toda verjamem da na naslednjih volitvah ne bo več župan!!!
V 2. krogu izbrali še 54 županov

Videonovice
V Piranu ostaja Bossman 00:10:55, 19.10.2014
Kakšna je bila kampanja? 00:04:32, 19.10.2014
Novo mesto bo vodil Macedoni 00:03:35, 19.10.2014
Nova Gorica ostaja Arčonova 00:04:06, 19.10.2014
Zaplet v Kranju 00:02:14, 19.10.2014
Fištravec ostaja župan Maribora 00:08:01, 19.10.2014
Prekmurje bo dobilo prvo županjo 00:01:46, 19.10.2014
Drugi krog županskih volitev 00:01:40, 19.10.2014