Lokalne volitve 2014. Foto: BoBo
Lokalne volitve 2014. Foto: BoBo

V 10 primerih bodo uvedli postopek o prekršku, v enem primeru pa še ugotavljajo elemente prekrška, pojasnjujejo na MNZ-ju. Največ domnevnih kršitev so prijavili na Štajerskem in Primorskem. Največ prijav se je nanašalo na plakatiranje in razdeljevanje volilnega gradiva v nabiralnike.

V času volilnega molka so namreč prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah.

Prepovedani so vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank ter druge vrste pozivanja volivk in volivcev, koga naj volijo.

Podrobnejše informacije o prijavah domnevnih kršitev volilnega molka na spletnem mestu MNZ


Za kršitelje so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje od 150 do 600 evrov ter za organizatorja volilne kampanje od 700 do 3.000 evrov.