Tomaž Lovše meni, da ni poraženec spora s Kocijančičem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tomaž Lovše meni, da ni poraženec spora s Kocijančičem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pogledi Slovenije
Gostje so razpravljali o športnih funkcionarjih in zadnjih aferah v krovnih organizacijah. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Lukšič je Turku očital, da je vlada v proračunu odvzela sredstva za evropsko košarkarsko prvenstvo, kar je Turk zanikal. Foto: MMC RTV SLO

"Kocijančiča sem poskušal motivirati, da naredi vse, da pride tekmovanje v Planico. Zelo jasno sem mu povedal, da če ne bova uspešna pri pridobivanju kandidaturo za Planico, bom umaknil predlog za njegovo kandidaturo za mesto predsednika SZS-ja. Sem poslovnež, ne politik in povem stvari v obraz. Iz mojih SMS-sporočil je jasno razvidno spoštovanje do Kocijančiča, ampak tudi jasno izraženo moje stališče. Res je, da me je Kocijančič prelisičil, ampak poraženec ni Tomaž Lovše," je o sporu v Južni Koreji v oddaji povedal Lovše.
Minister Žiga Turk meni, da ima Slovenija ogromno športnega potenciala, ampak težave vidi v t. i. športnih baronih. Predsednik SD-ja Igor Lukšič pa je izpostavil, da imajo športni funkcionarji v Sloveniji izrazito slab predznak, a jih šport kljub vsemu potrebuje.
Brez politike ne gre
Peter Vilfan je izrazil skrb, da fundacija za šport prihaja pod okrilje politike na oblasti, čeprav je bila prej del civilne športne sfere. Fundacija mora ostati nepolitična organizacija, čeprav povsem brez politike v športu ne gre, je dodal.
Turk mu je odgovoril, da novi zakon natančno določa, koliko ljudi pride iz posameznih zvez v fundacijo, in ti so izvoljeni po demokratičnem načelu. "Vihar je nastal, ker se je ta kontrolni blok bolj porazdelil med različne zveze," meni Turk.
Kdo bo dal denar za košarkarsko prvenstvo?
"Sklep je predvideval, da bo vlada poskušala košarkarski zvezi pomagati priti do sponzorskega denarja, za kar je nekdanji premier imel dovolj zagotovil," je nekdanji vladni predstavnik za stike z javnostjo Darijan Košir pojasnil, zakaj od košarkarske zveze niso zahtevali niti centa za organizacijo košarkarskega prvenstva. Katera podjetja naj bi sponzorirala evropsko košarkarsko prvenstvo, Lukšič ni želel povedati.
Dušan Šešok meni, da se nihče ni trdo izpogajal pri organizaciji prvenstva, ker gre za javna sredstva in je vsem vseeno. "Zato pa smo, tam kjer smo," je dodal. Roman Volčič, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, je pojasnil, da so se z vlado že pred organizacijo prvenstva dogovorili, da gredo v organizacijo le, če država zagotovi 6,5 milijona evrov, saj morajo že sami zagotoviti osem milijonov evrov.
Vlada jim je to zagotovila, zato so se v to tudi podali, je dodal. Volčič je prepričan, da bi prvenstvo tudi v Sloveniji lahko naredilo 40 milijonov evrov prometa. "Veste, koliko je samo DDV-ja od tega," je vprašal voditelja.
Denar je, denarja ni
Lukšič je ob tem zdajšnji vladi očital, da je z rebalansom odvzela sredstva za omenjeno prvenstvo, Turk pa je ob tem zagotovil, da je denar za naslednji obrok kotizacije že zagotovljen, prav tako za gradnjo potrebne infrastrukture.
Šešok pa je dejal, da bi morala biti slovenska košarkarska zveza dnevno v navezi s Fibo in zahtevati znižanje plačila kotizacije s 6,5 na tri milijone evrov, kolikor so doslej plačale vse države. Volčič pa je dejal, da se kotizacije ne da več znižati, saj je pogodba že podpisana.

Ljubezen do športa ali le boj za prevlado
Gre za spopad med vplivnimi posamezniki za prevlado in obvladovanje milijonov evrov državnega in sponzorskega denarja ter zaslužkov pri tem. To smo videli pri organizaciji zdaj že odpovedane univerzijade, to gledamo pri spodleteli kandidaturi Planice za svetovno prvenstvo, to gledamo pri organizaciji Eurobasketa prihodnje leto.

Sledenje finančnim tokovom v športu nas je privedlo do odgovora, zakaj je za politiko in z njo povezane športne funkcionarje tako privlačno sedeti na različnih častnih funkcijah predsednikov zvez in drugih športnih organizacij - ker se to še kako splača.