Predsednik SD-ja Igor Lukšič še ne ve, ali bo nosilec liste SD-ja na evropskih volitvah. Foto: BoBo
Predsednik SD-ja Igor Lukšič še ne ve, ali bo nosilec liste SD-ja na evropskih volitvah. Foto: BoBo

tem položaju že Borut Pahor.

Ob napovedi soglasja h kandidaturi za evropskega poslanca je Lukšič napovedal, da bo pozval tudi vse druge, ki izpolnjujejo pogoje, da storijo enako. Vendar je ob tem poudaril, da se v stranki še ne pogovarjajo o tem, ali bo nosilec liste SD-ja na evropskih volitvah, ki bodo 25. maja.

Lukšičevo kandidaturo bi nekateri utegnili povezati še s katerimi drugimi morebitnimi zamenjavami v vrhu stranke. Že večkrat se je namreč kot njegov morebitni naslednik omenjal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

SD zadovoljen z Lukšičem
Židan je dejal, da Lukšičeva kandidatura, če se bo zanjo odločil, ni povezana s kakršnimi koli drugimi kadrovskimi premiki v stranki. Sam pa nima nobenih želja in ambicij po prevzemu vodenja stranke, saj so v SD-ju zadovoljni z Lukšičem.

"Če se bo predsednik tako odločil, bo stranka v vsakem primeru spoštovala njegovo odločitev, kot je tudi spoštovala njegovo odločitev, da ne bo sodeloval v aktualni vladi," je povedal Židan, ki verjame, da bo Lukšič izbran za evropskega poslanca, če se bo odločil za to pot.