Šoltes vodi društvo Verjamem, ki naj bi kmalu preraslo v stranko. Foto: BoBo
Šoltes vodi društvo Verjamem, ki naj bi kmalu preraslo v stranko. Foto: BoBo

Pred dnevi je predsednica vlade Alenka Bratušek Igorja Šoltesa, nekdanjega predsednika Računskega sodišča, povabila na pogovor o morebitnem prevzemu ministrstva za zdravje. Kot kandidata ga podpirajo v sicer že razpuščeni Iniciativi zdravnikov, Zdravniški zbornici Slovenije, naklonjeni pa so mu tudi v koaliciji, z izjemo predsednika SD-ja Igorja Lukšiča.

Lukšič: Koalicija se ni dogovorila za širitev
Prvak DL-ja Gregor Virant in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec sta dejala, da bi bil Šoltes dober kandidat, ki bi bil sposoben počistiti tudi s korupcijo v zdravstvu. Medtem ko Lukšiča moti predvsem to, da Šoltes ustanavlja svojo stranko iz društva Verjamem. Pravi, da se koalicija ni dogovorila za širjenje na neparlamentarne stranke ali "naapovedane nove stranke".

Šoltes se kljub tem očitkom ne namerava odreči svoji stranki v nastajanju. Po njegovem mnenju bi bilo kakršno koli omejevanje ustanavljanja društva ali političnih strank nedemokratično. "A smo očitno še v času, ko imajo kvotna razmerja prednost pred drugimi merili," je dejal.

"Potreben je širši konsenz"
Po njegovem mnenju za resno reformo, stabilizacijo zdravstvenega sistema in tudi očiščenje korupcije v zdravstvu ni potrebna le enotnost koalicije, ampak širše družbeno soglasje. Če enotne in močne politične volje ni, je iluzorno pričakovati, da kateri koli projekt resno uspe. Iz zadnjih izjav, izrečenih glede možnosti njegove kandidature, ta enotnost ne izhaja, je dodal.