Slovenija

Poudarki

  • Le en nestrankarski kandidat
  • Rok za oddajo kandidature je ob 19. uri
Stavba Mestne občine Maribor
Kdo bo po novem vodil Maribor? Foto: BoBo

Dodaj v

Mariborčane bo očitno poskušalo omrežiti 11 kandidatov

Nadomestne županske volitve v Mariboru
20. februar 2013 ob 16:38,
zadnji poseg: 20. februar 2013 ob 16:48
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Po odstopu mariborskega župana Franca Kanglerja se je za zdaj za njegovo izpraznjeno mesto prijavilo 11 kandidatov. Nadomestne volitve bodo 17. marca.

Kangler sam ne namerava kandidirati, je pa podprl podžupana Milana Mikla, ki bo na volitvah nastopil kot kandidat Županove liste in SLS-a. SDS je kot svojo kandidatko za županjo Maribora na marčevskih nadomestnih volitvah predstavil biologinjo in kemičarko Andrejo Špernjak. Ta je v svoji prvi javni predstavitvi povedala, da je "politično popolnoma neobremenjena" in želi postati županja vseh Mariborčanov.


Za svojega kandidata se je tik pred iztekom roka odločil tudi LDS. Volivce bodo poskušali prepričati z nekdanjim direktorjem Zavoda za turizem Maribor Milanom Razdevškom. Ta je na predstavitvi dejal, da želi biti povezovalen, sicer pa se namerava potegovati za mandat le do rednih volitev.

Lista za pravičnost in razvoj (LPR) bo nastopila s kandidatko Lidijo Divjak Mirnik. Ta vidi rešitev za mesto v združevanju različnosti in opustitvi dosedanjih praks vodenja občine. "Reševanja problemov in kriz se je treba lotiti s spremembo razmišljanja," je dejala v predstavitvi.

Le en brez zaledja stranke
Nestrankarskemu kandidatu Andreju Fištravcu pa je do poldneva uspelo zbrati 1.271 podpisov, kar zadostuje za vložitev kandidature. Kot kaže, bo tudi edini kandidat s podporo volivcev, saj drugim zahtevanih 812 podpisov najverjetneje ne bo uspelo zbrati.

Kandidaturo je oddal tudi borec za čisto lokalno okolje Franc Jesenek. Kot nestrankarski kandidat je Jesenek želel zbrati 812 podpisov volivcev, kar pa se mu ni izšlo, zato je njegovo kandidaturo podprla Stranka slovenskega naroda. Jesenek je pojasnil, da je zbral nekaj manj kot 600 podpisov. Na vprašanje, ali se bo s tem kakor koli spremenil tudi svoj program, je odvrnil, da ne, saj bo stranko zgolj "izkoristil za kandidaturo".

Edini nestrankarski kandidat na volitvah bo tako Fištravec, saj tudi Denisu Kokolu do izteka roka najverjetneje ne bo uspelo zbrati podpisov. Župansko kandidaturo so napovedali še Folko Puconja (SNS), Matevž Frangež (SD), Avgust Heričko (NSi), Andrej Ketiš (Lista za Maribor) in Monika Piberl (Glas žensk).

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
citizen
# 20.02.2013 ob 17:35
Mariborčani, če za župana izvolite kandidata, ki je član katere od parlamentarnih strank ali podpornik kakšne od parlamentarnih strank, boste izpadli kot največji bedaki slovenije. Če ste že začeli vstajo, jo tudi končajte. Spravite mlade na volišča, starim mamam pa povejte, da lepa obleka in prijetno govoričenje politikov ni zadosti, da jih volijo.
Nikec3
# 20.02.2013 ob 17:21
Če zmagata Mikl ali Frangež, bo satira popolna.
ma_ri_bor
# 20.02.2013 ob 16:50
Neposredno demokracijo ze imamo! Kandidiras, si izvoljen in sprejmes neposredne predloge sirse javnosti. Simpl ko pasulj!

Ja, samo žal gre takole: Kandidiraš, si izvoljen in potem si nedotakljiv. Neposrednih predlogov širše javnosti ne sprejemaš, ker te ne morejo zamenjat kar tako. Ker imaš vpliv, poskrbiš najprej za svoj žep, potem pa pomagaš še sorodnikom in znancem. Pa tudi usluge vrneš tistim, ki so ti finančno pomagali pri kandidaturi, kakopak.

Zato je bistvo t.i. neposredne demokracije tudi možnost odpoklica. Ali pa celo "projektno zastopanje", saj imajo različni ljudje za različne naloge različne sposobnosti.
ronzi
# 20.02.2013 ob 20:23
SDS je kot svojo kandidatko za županjo Maribora na marčevskih nadomestnih volitvah predstavil biologinjo in kemičarko Andrejo Špernjak. Ta je v svoji prvi javni predstavitvi povedala, da je "politično popolnoma neobremenjena" in želi postati županja vseh Mariborčanov.

kak si lahko politično neobremenjen,če pa pripadaš politični stranki :)
mooodeeel
# 20.02.2013 ob 16:46
Le en brez zaledja stranke
Nestrankarski kandidat Andrej Fištravec pa je do poldneva uspel zbrati 1.271 podpisov, kar zadostuje za vložitev kandidature. Kot kaže, bo tudi edini kandidat s podporo volivcev, saj ostalim zahtevanih 812 podpisov najverjetneje ne bo uspelo zbrati.


No, to me sedaj izredno preseneca. Protestiralo je menda vec tisoc ljudi. V kolikor bi se eden od njih odlocil kandidirati, zbral zahteve vseh protestnikov in se pri notarju zavezal, da jih bo izpolnil kot zupan, verjetno ne bi smel imeti problemov zmagati na volitvah z absolutno vecino, kaj sele zbrati vec kot 1.271 podpisov!

Spet se soocamo s pasivno javnostjo! Volilna pravica ni samo pasivna, je tudi aktivna!
bsr
# 20.02.2013 ob 20:31
ronzi
Ta je v svoji prvi javni predstavitvi povedala, da je "politično popolnoma neobremenjena" in želi postati županja vseh Mariborčanov.
Super. Na državnem nivoju to govori tudi Janša.
ma_ri_bor
# 20.02.2013 ob 16:45
ejejej jesenek. čemu kandidatura, če ni niti 812 podpornikov ?
bob
# 21.02.2013 ob 13:48
Ojoj iz enega prepiha v drugega. Bogi moj Maribor. Edina svetla točka Maribora je NK Maribor, ostalo so vrli politiki zajahali in svojo rit prodali. Edini, ki je zagrižen lokal patriot in z dušo in srcem za Maribor je Zlatko Zahovič, pa če ga ima kdo rad ali ne.
Polymath
# 20.02.2013 ob 20:21
Zakaj pa Kanglerja ni notri, saj je rekel, da bo zagotovo zmagal.
Jezni Smrk
# 20.02.2013 ob 19:23
Jeseneka ne sovražim.
viper81
# 20.02.2013 ob 17:39
@mooodeeel, ko so ljudje protestirali je (si?) desnica s Kanglerjem na čelu sveto trdila da za protestniki stojijo (leve) sile, ki bodo na volitvah postale stranka in nato prevzela oblast poštenjaku Kanglerju. Zdaj pravilno ugotavljaš, da se to ni zgodilo, da bodo kandidirali stari obrazi in noben predstavnik protestnikov. Svetel dokaz torej, da so (ste?) desničarji ob kritiziranju govorili le topel zrak in da so bili protesti očitno res le spontana volja ljudi, razočaranih nad korupcijo, klientiizmom in občutkom nemoči demkoratičnega ukrepanja proti vsem nečednostim župana.
In brez skrbi, ljudje ne bodo spet šli na ceste če bo izvoljen kak strankarski kandidat, ampak če se bo novo izvoljen župan spet počutil nedotakljivega in bo nadaljeval z nečednostmi, ljudje pa ne bodo imeli druge možnosti za preprečitev tega (če vlada ne bo sprejela predlogov za zmanjšanje nedotakljivosti županov in poslancev).
Šmorn
# 21.02.2013 ob 08:15
Viper81:
In brez skrbi, ljudje ne bodo spet šli na ceste če bo izvoljen kak strankarski kandidat,


Hm, ne razumem - a ni point mariborskih protestov pečenje hobotnice, pometanje vun, skratka popoln raspust mestnega sveta? Tvoje besede mi dajo misliti, da je bil ena in edina tarča Kangler in da bo kdo drug (recimo Frangež) popolna izbira.

Po kaj pa pol Jašar še hodi na občino?
Tjunin
# 20.02.2013 ob 23:27
Spoštovani Mariborčani,
V MB se je začela vseslovenska vstaja, a če zdaj izvolite stankarsko opredeljenega župana, niste (nismo) naredili nič oz. ravno nasprotno!!
samomb
# 20.02.2013 ob 20:15
NoriGoban
oćitno glavna prehrana glede na izjave
mooodeeel
# 20.02.2013 ob 17:04
@ma_ri_bor: zato pa pravim, da naj kandidira nekdo izmed vstajnikov! In ta vstajnik se lahko zaveze, da bo kot prvi ukrep sprememba sistema in vzpostavitev neposredne demokracije! In potem ko je izvoljen, to dejansko takoj sprejme. Sedaj mi pa razlozi, kako je mozno, da takega cloveka ne bi podprli vsi vstajniki in se ostali? Ne vidim logike!
snažinka
# 20.02.2013 ob 16:53
Je ta slika stara? Vidim prislonjene ograje. Ali je mogoče občina še vedno na rumenem alarmu, pripravljena na novo vstajo tako kot parlament.
Če ne drugega so dobro opozorilo.
viper81
# 21.02.2013 ob 10:16
@veza, boljši so v tem da zaenkrat nimajo v svoji "kartoteki" korupcije, klientilizma, nepotizma in zgrešenih projektov? V kolikor pa bo nekdo izvoljen izmed njih prav tako imel tašne izkušnje bomo pač tudi njega ven nesli. Po kakšnem kriteriju pa se tebi Kangler zdi boljši od bilo koga?

@Šmorn, ta del, ki ga citiraš je odgovor na naslednji citat
mooodeeel-a: "Ali bodo potem spet protestirali, ko bo izvoljen nek strankarski kandidat in ga poskusali odnesti iz mestne hise?".
Seveda lahko da bodo ljudje še naprej protestirali proti mestnim svetnikom, ki se oklepajo oblasti (ampak razlog ne bo izvolitvev strankarskega kandidata) in proti nepotistično nastavljenim zaposlenim na vseh možnih občinskih položajih s strani prejšnjega župana, saj je trenutno to tudi edina demoratična delujoča možnost ljudi, ko še nimamo možnosti vpliva na odpoklic izvoljenih politikov na lokalni in državni ravni.
Whisperer
# 21.02.2013 ob 09:03
V drugi krog gresta Frangež in Fištravec ! Potem bo lažje izbrati pravega kandidata .
Seveda ,če bodo Mariborčani izpolnili svojo državljansko dolžnost in odšli na volišča.
Dragoon
# 21.02.2013 ob 02:36
Mimogrede, kakšno je ozadje Fištravca?
Dragoon
# 21.02.2013 ob 02:32
Kandidaturo je oddal tudi borec za čisto lokalno okolje Franc Jesenek. Kot nestrankarski kandidat je Jesenek želel zbrati 812 podpisov volivcev, kar pa se mu ni izšlo, zato je njegovo kandidaturo podprla Stranka slovenskega naroda. Jesenek je pojasnil, da je zbral nekaj manj kot 600 podpisov. Na vprašanje, ali se bo s tem kakor koli spremenil tudi svoj program, je odvrnil, da ne, saj bo stranko zgolj "izkoristil za kandidaturo".

Popolnoma neresno že v štartu :D.
veza
# 20.02.2013 ob 23:22
IN
v čem so ti kandidati boljši od Kanglerja?
Spica
# 20.02.2013 ob 19:38
@viper81

E, to.
Optimist99
# 21.02.2013 ob 21:19
Frangež... vir neprestavljivih delovnih izkušenj v gospodarstvu, z diplomo izobraževalnih inštitucij...aja ne...
wisan
# 21.02.2013 ob 19:00
BOB - ti si kaj skadil , ali se le hecaš ali si sicer fejst tepjen ? Zahović je mariborski guru ?!
TheNomad
# 21.02.2013 ob 13:47
Polymath, ti se kar norčuj - žalostna resnica pa je, da so v Večeru naredili eno anketo par tednov nazaj in bi dejansko večina budal spet volila franco... :\
Toto naše mesto je čisto v *K* s folkom vred....
Ales505
# 21.02.2013 ob 12:14
Tu so tud v 90% same lopuže. Še posebej bivši svetniki, ko so v večini vsi dvigovali roke ZA radarje. Ko pa ovo Divajkovo vidim, mi pa vse dol pade.
RogerG
# 21.02.2013 ob 08:58
Pa kaj v Mariboru nimate poštenih in discipliniranih ljudi, ki bi znali pošteno krmariti vašo barko?
bsr
# 20.02.2013 ob 20:26
Polymath
Saj so de dogovorili, da gre Mikl na volitve.
nWo
# 20.02.2013 ob 20:24
Župan bo nWo
nacekpacek
# 20.02.2013 ob 19:45
Kako bi se vam režal, če bi bil Mikl izvoljen.
HULK008
# 20.02.2013 ob 19:22
Upam da je hec, da se Frištavec šteje za neodvisnega..
vojnaslo91
# 27.02.2013 ob 11:14
vojnaslo91
# 27.02.2013 ob 11:10
malidelnicar
# 22.02.2013 ob 12:01
The more the merrier. Pravilno, izbira mora biti široka.
bobo966
# 22.02.2013 ob 10:29
No če bodo Mariborčani slučajno izvolili napačnega, bo pa ulica spet povedala svoje. Pridejo tudi na dom.
miško321
# 21.02.2013 ob 18:45
OFenziva levakov...
Guliarth
# 21.02.2013 ob 16:19
Danger_Mouse - a galamila sta in gobezdala? A ti pa si takrat s Francejem v pisarni sedel in kaviar žvekal, Karin vama je pa pod mizo 'kameno lice' izvajala? Tudi ti si GOTOF!
wisan
# 21.02.2013 ob 11:36
1. Stranke ne smejo predlagati svojih kandidatov; sploh nihče ne sme biti član stranke
2. Kdo lahko predlaga kandidate?
- mestne četrti; posamezniki tam oddajo predloge
- posameznik ne more kandidrati samega sebe ! ( objektivnost )
3. Kje ?
- pisarne mestnih četrti ( KS ) ali/in na MO
- po elektronski pošti
- pismeno
4. Priloga: kratki CV, le bistvene stvari; komisija lahko zahteva razna dokazila ( standardi )
5. Predizbor
- komisija iz predstavnikov mestnih četrti izbere ustrezne klandidate ( glede na število ustreznih kandidatur - standarde je treba določiti: izobrazba, življ. in delovne izkušnje, moralne vrline, premoženje, tuji jeziki, nastop,..., )
- izbrani kandidat podajo izjavo, da se strinjajo s kandidiranjem
6. Potem sledijo volitve; pričeti uvajati možnost glasovanja po E-pošti ! ( stroški )
Whisperer
# 20.02.2013 ob 19:33
Župan potrebuje podporo večine Mariborčanov in tudi slovenske politike. Brez tega ne gre !
bsr
# 20.02.2013 ob 20:37
viper81
Protestniški-levi kandidati bi že kandidirali, se pa bojijo sramote.....
Danger_Mouse
# 20.02.2013 ob 18:32
Kje sta sociolog Trček in aktivist Jašar?? Gobezdati in galamiti zna vsak, delati pač ne.
mooodeeel
# 20.02.2013 ob 16:44
Torej koliko od teh kandidatov je predstavnikov vstajnikov in njihovih zahtev?? Ali bodo potem spet protestirali, ko bo izvoljen nek strankarski kandidat in ga poskusali odnesti iz mestne hise?

Neposredno demokracijo ze imamo! Kandidiras, si izvoljen in sprejmes neposredne predloge sirse javnosti. Simpl ko pasulj!
bsr
# 20.02.2013 ob 20:17
Bomo pač volili Mikla, predvsem pa ne Frangeža.
NoriGoban
# 20.02.2013 ob 19:59
Kvalitete Kanglerja ne dosega prav nobeden! Kdaj bodo MMariborčani spoznali da so se znebili prvovrstnega politika, ki bi v kakšnem drugem mestu lahko vladal več kot 20 let!
JohnMichxx
# 20.02.2013 ob 19:03
Mal imam občutek, da ste si zafural Maribor.
Kazalo