Senat ljubljanske ekonomske fakultete je Marku Jakliču odvzel magistrski naziv. Foto: STA
Senat ljubljanske ekonomske fakultete je Marku Jakliču odvzel magistrski naziv. Foto: STA
Jaklič ne bo več direktor Lekarne Ljubljana

Da bo Jaklič, okoli katerega se je zadnje čase največ prahu dvigovalo zaradi goljufanja pri pridobivanju magistrskega naslova (material za magistrsko nalogo naj bi pripravil Mićo Mrkaić, česar pa Jaklič ni navedel) in črne gradnje na parceli nad Polhovim Gradcem, dal odpoved, razkriva časnik Finance.

Magisterij, črna gradnja in drugi očitki
Jaklič, ki so mu mestni svetniki, čeprav mu je senat ljubljanske ekonomske fakultete odvzel magistrski naziv, znova podelili mandat za vodenje zavoda Lekarna Ljubljana, je potrdil, da je ponudbo za vodenje srbskega radia dobil, a da se za to, ali bo ponudbo sprejel, še ni odločil.

Toda časopis Finance piše, da bo Jaklič Lekarno Ljubljana zapustil 1. januarja ali najpozneje 1. marca prihodnje leto. Jadranka Dakić, ki vodi strokovni set Lekarne Ljubljana, je dejala, da je Jaklič o nameri, da zapusti mesto direktorja, zavoda še ni obvestil, a da bodo njegovega morebitnega naslednika iskali z javnim razpisom. Po pisanju Financ naj bi Jakličeva odločitev presenetila Pozitivno Slovenijo, ki je z večino v mestnem svetu občine Ljubljana izglasovala Jakličev vnovični mandat.

Razrešili so ga na Vzajemni
Marko Jaklič je vodenje zavoda prevzel januarja 2008, ko je bil javnosti že znan zaradi očitkov, povezanih z vodenjem zavarovalnice Vzajemna, kjer so ga nadzorniki leta 2007 razrešili. Tudi med mandatom direktorja Lekarne Ljubljana je nanj letelo več očitkov, povezanih z ustvarjanjem dobička in pravno spornim ustanavljanjem hčerinske družbe LL Grosist, poskusom omejevanja konkurence in spornim uvažanjem zdravil iz Poljske, ki so jih v Lekarni Ljubljana nato le prepakirali in prodajali kot svoja galenska zdravila.

Jaklič namere o selitvi v Srbijo za Finance neposredno ni želel potrditi. Polovico radia Indeks je za 200 tisoč evrov kupil skupaj z nekdanjim kolegom iz uprave Vzajemne Francem Henigmanom. Lastnik druge polovice je ciprsko podjetje Infonet, ki je v lasti slovenskega radijskega mogotca Lea Oblaka.

Jaklić je za Jankovića izjemen direktor
Ljubljanski župan Zoran Janković je na svoji novinarski konferenci povedal, da ga je Jaklič o svojem razmišljanju o odhodu obvestil, zdaj pa bo počakal na njegovo odločitev. "Ko boste videli, kam gre, boste razumeli, zakaj gre, če se bo to zgodilo," je povedal Janković in Jakliča označil za izjemnega direktorja, kar kažeta uspešno poslovanje ter zadovoljstvo potrošnikov in sodelavcev. Ob tem je poudaril še, da v Lekarni Ljubljana in LL Grosistu ni nič narobe.

Jaklič ne bo več direktor Lekarne Ljubljana