SDS je besedilo Maske padajo s svoje spletne strani umaknil v postavljenem roku. Foto: MMC RTV SLO
SDS je besedilo Maske padajo s svoje spletne strani umaknil v postavljenem roku. Foto: MMC RTV SLO
Okrajno sodišče v Ljubljani je začasno odredbo po neuradnih informacijah izdalo 28. oktobra. Foto: MMC RTV SLO
Večerja v čast kraljici Elizabeti II.
Vse se je začelo z večerjo ob obisku kraljice Elizabete II. Foto: Reuters

Na sodišču pojasnjujejo, da so se tako odločili na podlagi 272. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ), na začasno odredbo pa se SDS lahko pritoži. Na vprašanje, kakšne razloge je Perčič v zahtevku za umik besedila navedel, nam na sodišču niso odgovorili.

Predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk še dodaja, da se odločba nanaša le na spletno stran SDS-a.

272. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju pravi: "Sodišče izda začasno odredbo v zavarovanje nedenarne terjatve, če izkaže upnik za verjetno, da terjatev obstoji ali da mu bo terjatev zoper dolžnika nastala. Upnik mora za verjetno izkazati tudi eno izmed naslednjih predpostavk:
– nevarnost, da bo uveljavitev terjatve onemogočena ali precej otežena;
– da je odredba potrebna, da se prepreči uporaba sile ali nastanek težko nadomestljive škode;
– da dolžnik z izdajo začasne odredbe, če bi se tekom postopka izkazala za neutemeljeno, ne bi utrpel hujših neugodnih posledic od tistih, ki bi brez izdaje začasne odredbe nastale upniku.

Tretji in četrti odstavek 270. člena tega zakona se uporabljata tudi glede začasne odredbe v zavarovanje nedenarne terjatve."

SDS: Ukrep spominja na cenzuro iz 80. let
V SDS-u so besedilo umaknili v, kot pravijo, "postavljenem roku", ob tem pa dodajajo, da "odredbo naši pravni strokovnjaki proučujejo". "Omenjeni ukrep sodišča na prvi pogled spominja na cenzuro iz 80. let prejšnjega stoletja; tudi takrat se ni smelo javno govoriti in pisati o uslužbencih in sodelavcih Udbe," so sporočili iz SDS-a.

Obenem so v SDS-u še zapisali: "Oblast tranzicijske levice, ki se nam obeta v prihodnjih letih, očitno s seboj, pod masko povezovalnosti in prijaznosti, prinaša stare vzorce totalitarnega represivnega ravnanja. SDS pričakuje, da bodo mediji in novinarska združenja vsak poskus cenzure ostro obsodili."

Lah: Zanimivo, da je sodišče zahtevi ugodilo
Za komentar odredbe smo poprosili tudi dva strokovnjaka, ki se ukvarjata z etiko komuniciranja, Petra Laha s Fakultete za uporabne družbene študije in Melito Poler Kovačič s Fakultete za družbene vede, a odgovora slednje še nismo prejeli. Lah, ki se raziskovalno posveča vprašanju medijske teorije, etike in novinarstva, pa pravi, da se mu zdi zanimivo, da je sodišče takšni zahtevi sploh ugodilo.

Ob tem je opozoril, da ne ve, kaj je vlagatelje zahtevka zmotilo in na podlagi česa je sodišče začasno odredbo izdalo. "Sicer pa je pravilo tako: sodišče navadno tako reagira, kadar bi nadaljna objava povzročila veliko škode, nevarnost ali pa bi predstavljala grožnjo za javnost."

"Tukaj gre za cenzuro"
Lah še dodaja, da upa, da bo sodišče svojo odločitev podprlo z dobrimi argumenti, ker "tukaj dejansko gre za cenzuro". Pristavil je še, da mu je odločitev sodišča, čeprav o zadevi ne ve veliko, nerazumljiva in da mu ni jasno, kaj je sodišče prepričalo, da je izdalo to začasno odredbo.

Besedilo Maske padajo se je nanašalo na izbor povabljenih na večerjo v čast kraljici Elizabeti II., ki jo je priredil predsednik republike dr. Danilo Türk.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si