Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanenja. Foto: BoBo
Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanenja. Foto: BoBo
Diskriminatorno zaposlovanje žensk

Kot navaja statistični urad, je bilo v Sloveniji 1. januarja leta 2011 663.127 mater. Od tega jih je 52 odstotkov rodilo po dva otroka, 15 odstotkov po tri, šest odstotkov jih je rodilo po štiri ali več otrok.

V povprečju so bile matere v začetku leta 2011 stare 54,8 leta, po podatkih statističnega urada jih je bilo samo pet odstotkov mlajših od 30 let.

Pred petdesetimi leti so imele matere večinoma osnovnošolsko izobrazbo, leta 2011 pa jih je bilo že več kot 40 odstotkov z višje- ali visokošolsko izobrazbo. Osemdeset odstotkov mater v družinah z vsaj enim otrokom, mlajšim od 15 let, je zaposlenih. Po podatkih Evropske unije so v Sloveniji matere z majhnimi otroki najbolj delovno aktivne.

Materinski dan po letu 1991
Praznovanje materinskega dne se je v Sloveniji sicer uveljavilo po letu 1991, v nekaterih drugih evropskih državah pa se ta dan praznuje že od konca prve svetovne vojne. Navada praznovanja materinskega dneva se je v Evropo razširila iz ZDA, kjer praznujejo materinski dan že od leta 1910.

Materinski dan se v Sloveniji praznuje natanko devet mesecev pred božičem, izhaja pa iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Na Brezjah so v soboto pripravili osrednje praznovanje. Novomeški škof Andrej Glavan je v nagovoru zbrane pozval, naj prosijo, da bi imel slovenski narod "čim več pogumnih mater, ki bodo imele veliko spoštovanje do svetosti življenja in veliko vero tudi sredi ljudi, ki imajo drugačen odnos do svetosti vsakega človeškega življenja".

Po mnenju nekaterih pa ima materinski dan poganske korenine in se navezuje na čaščenje matere.

Diskriminatorno zaposlovanje žensk