Foto:
Foto:
Matoz odločitev o Janši pričakuje kmalu


Matoz je na novinarski konferenci Odbora 2014 izrazil pričakovanje, da bo ustavno sodišče začasni odredbi pritrdilo še prej kot v enem mesecu, da se Janši do vsebinske odločitve dovoli opravljanje mandata.

"Prepričani smo, da je ustavno sodišče tisto, ki more o takem odvzemu mandata odločati," je poudaril Matoz. Vse okoliščine, zaradi katerih je DZ Janši odvzel mandat, so bile namreč znane že ob sami potrditvi mandata.
Če ustavno sodišče Janši ne omogoči varstva v tem primeru, pa bi po Matozovem mnenju šlo za pristajanje na izigravanje zakonske določbe, po kateri je ustavno sodišče pristojno za spore glede potrditve mandatov. Poleg tega upravno sodišče po Matozovih ocenah ne nudi učinkovitega sodnega varstva.

Ob tem je opozoril še na ločeno pritrdilno mnenje ustavne sodnice Jadranke Sovdat k sklepu v podobni zadevi, iz katerega po njegovih besedah izhaja, da je edino pravo varstvo v takšnih primerih, kjer gre za predvsem politično dejanje in poseg v volilno pravico, varstvo pred ustavnim sodiščem kot volilnim sodnikom.

Matoz odločitev o Janši pričakuje kmalu