Slovenija
Za delo na soncu je nujna ustrezna zaščitna obleka, ki vključuje majice ali srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače ter pokrivalo. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Delavci med malico v prijetni senci dreves. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Delavci bi morali biti glede dela na prostem bolj ozaveščeni o ukrepih, ki lahko zmanjšajo zdravstvena tveganja, poudarja Tanja Urdih Lazar. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Cestni delavci so pogosto izpostavljeni zelo visokim temperaturam. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Ifro, ki vodi lokal s hitro prehrano, pravi, da je vročina del njegovega posla. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
V lokalu pozimi zaradi toplote, ki jo oddajajo peči, ne potrebujejo ogrevanja, a se za klimo, ki bi jih hladila poleti, kljub temu ne odločijo. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Med delavci v vročini: "Delali bi tudi v Afriki, če bi nas tja poslali"

UKC Ljubljana poziva k varnemu delu na prostem
20. junij 2018 ob 16:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kljub visokim temperaturam in močnemu sevanju UV-žarkov, gradbeni, cestni in tudi luški delavci večino dneva preživijo na prostem, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave. Vroče je tudi v kioskih s hitro prehrano.

Med malico v prijetni senci dreves, ki je verjetno prej izjema kot pravilo, delavci na vprašanje, kako težko je delati na vročini, pravijo, da so navajeni. "Delali bi tudi v Afriki, če bi nas tja poslali," se zasmeji eden izmed njih. V smehu odgovarjajo tudi na to, kakšen delovni urnik imajo. "Tega ne smemo povedati, to ni za v javnost," lahkotno odpravijo vprašanje, čeprav je dejstvo, da delajo krepko čez 8 ur dnevno, morda celo bolj problematično kot sama vročina. "Ob sedmih začnemo pa do štirih, petih, včasih tudi do šestih," vseeno pove eden izmed njih.

Zoran, ki opravlja nizka gradbena dela, pravi, da pogosto dela na soncu: "Poleti je malo hudo, ampak gremo malo več v senco, več vode spijemo in naredimo več odmorov, to je to." Pravi, da za vodo poskrbi tudi delodajalec in da jim, kadar delajo na odprtem terenu brez sence, postavi tudi šotore oziroma barake. Na vprašanje, ali s sodelavci kdaj merijo temperaturo, pri kateri delajo, pravi, da ne: "Včasih gledamo na telefonih, enkrat je bilo 36 stopinj Celzija," se spominja Zoran. Toda temperature, ki jih delavci preverjajo na telefonih, so temperature zraka, objavljene na spletu, do kam sežejo temperature na pregretem asfaltu, se Zoran in sodelavci niti ne sprašujejo. "Sopara je tista, ki te zmatra, ne moreš dihati, ampak gre," še doda Zoran, ki se po službi le še oprha, nekaj poje in se odpravi spat. "Ampak kaj hočeš, moraš delati," sklene.

Delavci na prostem izpostavljeni UV-sevanju
Tanja Urdih Lazar
s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa v UKC-ju Ljubljana poudarja, da delo na soncu v poletnih mesecih lahko pomeni veliko tveganje za zdravje. "Tukaj so predvsem gradbeni delavci, cestni delavci, luški delavci. Pri zadnjih je težava močan odboj od vode, tudi ladje so svetlejše, tudi svetel pesek lahko še dodatno poveča moč sevanja," položaj v najbolj izpostavljenih poklicih opiše Urdih Lazarjeva.

Delo na prostem namreč pogosto vključuje daljšo izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju, ki je najpogostejši povzročitelj kožnega raka. "S kampanjo Varno delo na soncu bi želeli vplivati tako na delodajalce kot na delavce, da bi se zaščitili, da bi bilo tveganje za kožne bolezni, predvsem rakave, kot tudi za težave, ki jih lahko povzročijo visoke temperature, čim manjše."

Glede na podatke Onkološkega inštituta za kožnim rakom vsako leto zboli več kot 3.000 ljudi, od tega za melanomom kot najnevarnejšo obliko približno 700. Več kot 150 bolnikov pa vsako leto zaradi kožnega raka v Sloveniji tudi umre. "Kampanjo smo začeli na pobudo dermatologov, ki ugotavljajo povečano število kožnih rakavih obolenj zaradi sevanja UV-žarkov, za katere vemo, da povzročajo spremembe na koži," pojasni Urdih Lazarjeva in doda: "V Sloveniji ne znamo oceniti, kolikšen del kožnih bolezni bi lahko pripisali izpostavljenosti na delovnem mestu. V Avstraliji, kjer imajo veliko težav s temi boleznimi, pa ugotavljajo, da tisti, ki delajo na prostem, od 2,5- do 3,5-krat bolj tvegajo, da zbolijo za rakavimi kožnimi boleznimi, zaradi izpostavljenosti UV-sevanju, kot tisti, ki ne delajo na prostem."

Delo na prostem pri visokih temperaturah lahko povzroči številne akutne težave, kot so dehidracija, pregretje telesa, opekline in v najtežjih primerih tudi vročinsko kap. "Prejeli smo grozljivo fotografijo delavca, ki je po prvem dnevu dela na gradbišču po hrbtu dobil mehurje, velike za dlan. Poleg tega ni znal slovensko in si ni upal takoj k zdravniku, tako je še dlje, kot bi bilo potrebno, trpel hude bolečine."

V kiosku s hitro prehrano
Cestnim in gradbenim delavcem težke razmere priznava tudi Ifro, ki dela v kiosku s hitro prehrano, v katerem sta dve peči za goveji in piščančji kebab, žar plošča in še dve peči za bureke. V poslu je že 30 let, njegova družina pa se je s peko ukvarjala že v času Kraljevine Jugoslavije. "Pa mora biti vroče!" pravi Ifro, ki visoke temperature razume kot sestavni del svojega posla, in doda: "Človeški organizem potrebuje dva tri dni, da se navadi, potem pa se normalno prilagodi vročini."

8 ur – 8 litrov vode
V lokalu ima urejeno prezračevanje, klime pa ne: "Klima ne pomaga, ni mogoče, vroče – mrzlo, to ne gre, tudi v tujini tega ne uporabljajo." V odgovor na vprašanje, ali je v zadnjih letih bolj vroče, kot je bilo nekoč, odmahne z roko: "Včasih nismo imeli vse te tehnologije, aparatur, telefonov pa nismo vedeli, kako je vroče, a vročina je vedno bila. Mi smo postali malo bolj moderni in občutljivi," je prepričan Ifro, ki poleti med delovnim časom spije osem litrov vode. V njegovem lokalu se dela po osem ur na dan: "Po evropsko, to je edini fast food, ki je malo bolj evropski," se zasmeji in takoj zatem popolnoma resno doda, da potrebuje tudi čas za družino, zato si poleti vedno vzame tudi mesec dni dopusta.

VIDEO
Delo na soncu in vročini je nevarno
Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 20.06.2018 ob 16:52
"Je pošteno, da nekdo tako trdo dela, nekdo pa leži doma in se praska po ja.... in zato dobi 400 € socialne pomoči?"

Ali pa igra direktorja Državnega holdinga, Slabe banke, sklada, urada, agencije, direkcije, direktorata, komisije, komisariata, ..., ali pa škodo dela v kakšni državni firmi - za 10.000 € in več.
poharc
# 20.06.2018 ob 16:52
Najbolj pa jamrajo tisti/e v pisarnah, ki pri 29 stopinjah "nikakor" ne morejo več delat.
KajtiMar
# 20.06.2018 ob 16:27
a to lahko komentiram?
KajtiMar
# 20.06.2018 ob 16:34
čakam TaraS ... njej je najbolj vroče, ko gleda mamo peglat
urosh444
# 20.06.2018 ob 16:54
po delu se le stušira in odide spat. na drugi strani pa promocija Meseca in njegovih socialnih podpor, ki bodo kmalu višje od plač teh revežev iz članka. Ali pa mestnih finoč s telefoni v roki, ki ne pojejo obroka (ki ga seveda niso same skuhale) brez da bi ga prej stokrat fotografirale in nabile na instagram. včasih so govorili o EU dveh hitrostih, mislim da lahko govorimo tudi o sloveniji dveh hitrosti.
Shinemo
# 20.06.2018 ob 16:32
PRAZNUJMO!!!!!

smemo komentirati!
rubin
# 20.06.2018 ob 16:52
Sramota da ni standardov, ki upoštevajo da delo ne sme biti tako sa bistveno slabo vpliva na zdravje in počutje. Ali pa standardi so samo inšpekcija ne ukrepa! Vidim da se eni spet dregnejo ob socjalno.... Ni vam pomoči, če ne vidite da je to najboljša zaščita pred nedostojnim izkoriščanjem. Marsikateri delovni pogoj bi bil še slabši če delavec nebi imel izhoda v socjali. In glejte raje prave parazite, te ki živijo od naravnega vira prostora. Dve stanovanji v Šiški v najem, po kradeš delavcu pol plače da ma kje za biti in parazitiraš na najemu. Stanovanja pa so uglavnem podedovana in z najemi že zdavnaj poplačana ali ubistu najemniki, ki niso imeli možnosti priti do poceni kreditov vračajo kredit lastnikom, ki zaradi raznih državnih sluzbic za nedoločen čas imajo dostop do poceni kredita
Tomaz Gorec
# 20.06.2018 ob 16:37
Je pošteno, da nekdo tako trdo dela, nekdo pa leži doma in se praska po ja.... in zato dobi 400 € socialne pomoči?
luckyss
# 20.06.2018 ob 17:14
Mislim da obstaja mejna temperatura, ko lahko delavec odkloni delo..
Ampak o tem ne pišete "socialni mediji" ali kaj je že nastalo iz vas, ki vas obvezno plačujemo in malo dobimo za ta denar..
pjandura
# 20.06.2018 ob 16:38
Kot delajo pri razbeljenemu asfaltu brez majice in očal, pa to fašeš kožnega raka ziher no. Lahka bela srajca, očala, pokrivalo, veliko tekočine...
luna med oblaki
# 20.06.2018 ob 18:25
Reveži so. Ko padejo dol in zbolijo, vsi pozabijo nanje ter dobijo druge, ki so pripravljeni delati za malo denarja.
Pri ekstremno visokih temperaturah bi morali ustaviti delo!
tocco
# 20.06.2018 ob 17:17
Pri teh delih, službah omenjenih v članku in nekaterih drugih poklicih je mizerna plača (pod minimalno) za več urno delo tudi brez izplačila nad ur eden poglavitnih razlogov za beg v tujino. Še večja napaka je, da ponekod nekaterim delodajalcem še država subvencionira minimalno plačo (pa ne govorit, da nimajo denarja).
JJstyle
# 20.06.2018 ob 18:27
@mmeeddoo

Res je. Proizvodne hale se v Sloveniji večinoma gradijo brez centralnih klimatskih naprav, kar je v Nemčiji standard. Nekateri jih celo imajo, a jih ne vklapljajo zaradi varčevanja, noro. Inšpektorjev se v Nemčiji bojimo kot hudič križa. Če bi termometer v proizvodnji pokazal +30 stopinj, kot je v Gorenju, Adirii Mobilu itd., bi nam enostavno ustavil proizvodno linijo in gredo milijoni v franže. Tudi marsikateri Švaba bi delal isto, če bi si upal, ljudje smo ljudje. Razlika je le v temu ali državni nadzor deluje ali ne.
mmeeddoo
# 20.06.2018 ob 18:01
Teli, ki jih omenjate, še niso na najslabšem. So vsaj na svežem zraku in sapici.

Kako pa je v slovenskih proizvodnjah? Mislite, da imajo klimo? Nobenega zračenja, temperature še višje kot zunaj, dim ...
Pa kaj naredi gazda? Kupi na firmo en ventilator za 18€ in ga postavi v eno od dveh 20 x 70 m in 6 m visokih hal. Pa me naj en prepriča, da ne gre za zajebancijo. Sploh, ker je med tem gazda s svojo familijo z enim otrokom, starši in varuško, na klimatiziranem vikendu z bazenom na morju.
Aprila
# 20.06.2018 ob 17:05
Upam da jih tudi plačajo tako kot se gre, ne pa da dobivajo za težko +10 urno delo na vročini ali mrazu eno mizerijo.
josh k.
# 20.06.2018 ob 18:38
Reveži so tiho in delajo, če jim kaj ni prav lahko grejo...to je mantra od gazde.
Težki pogoji dela, slaba plača in kot je razvidno iz slike pojejo sendvič sredi prašne ceste...medtem poslanci malicajo v klimatiziranih prostorih, bogata izbira hrane za ceno bednega delavskega sendviča...Luka Mesec si kdaj obiskal delavce na terenu...
DnB
# 20.06.2018 ob 19:54
V medijih lahko dnevno zasledimo kako se feministke borijo za enakopravnost spolov na teh podrocijh.
rubin
# 20.06.2018 ob 17:25
Baje da tudi teh profilov primanjkuje... Kaj pol ministrstvo, boste tudi te profile štipendirali in promovirali po tv to bo moj poklic?
boro007
# 20.06.2018 ob 22:19
@rubin

Sramota da ni standardov, ki upoštevajo da delo ne sme biti tako sa bistveno slabo vpliva na zdravje in počutje. Ali pa standardi so samo inšpekcija ne ukrepa! Vidim da se eni spet dregnejo ob socjalno.... Ni vam pomoči, če ne vidite da je to najboljša zaščita pred nedostojnim izkoriščanjem. ...

+10

Dokler nam ni jasno da se morajo dvignit minimalne plače, in ne manjšat sociala (ker je to dvoje še kako povezano), bomo garali za fičnike...

Tem delavcem ni lahko, zato si zaslužijo več. In ker si zaslužijo več, se pripelje tujo silo ki je v slabšem gmotnem položaju in pripravljena več potrpeti za manjšo nagrado...

In tako je z vsemi zgoraj naštetimi, razen delavcev v kioskih s hitro hrano, tam so drugačne (družinske/vaške) povezave... Bolj kot ob ljudi na sociali bi se obdregnil ob delodajalce teh zgoraj naštetih, To da je dolžina delavnika "skrivnost" in da so plače "poslovna skrivnost" nas le vodi v izkoriščanje, ker ni pregleda nad plačnimi razmerji in to paše samo izkoriščevalcem... Delavci nabirajo farbo z lopato v roki, njihov delodajalec pa na jadrnici...
KunteKinte
# 22.06.2018 ob 01:04
Kje je mnenje inšpektorata za delo .. do katere temperature zraka lahko delavec dela na prostem ;)
Highland
# 21.06.2018 ob 11:13
Nasi bi delali tudi afriki, obratno pa je bolj malo verjetno.. Prisli bi raje po socijalno pomoc..
Binder Dandet
# 21.06.2018 ob 06:49
@jjstyle:
Ampak v gorenjskih halah so klime. Ne bi vedel ali vse ne delajo ali pa ni preko 30 poleti. Ne vem od kod informacija. Klime pa sigurno so, vem iz prve roke od vzdrzevalcev.
mikitr
# 20.06.2018 ob 19:34
Majhen se novinarsko nabija,drugo je da bi res moralo obstajati določilo ,kdaj se mora prekiniti delo,hkrati pa dovoliti ,da se 8 ur opravi zgodaj zjutraj ali zvečer.Sam sem svoj "gospod",se pravi s.p. nihče me ne vpraša ,ali mi paše ali ne ,tudi lahko ne delam,pač ne prevzamem dela,a ko ga(kar je pač nuja če hočem nahraniti otroke ,ženo in sebe),delam čez dan,ponoči,zvečer in zjutraj,ker si ne morem privoščiti ,da dela ne opravim.
luckyss
# 20.06.2018 ob 17:56
No, da te vidim "radirka"...
Koliko časa bo ta bedast oglas kljuboval tvoji "perfekciji" ;)
mooodeeel
# 20.06.2018 ob 16:25
"Delali bi tudi v Afriki, če bi nas tja poslali"

Evo, to je pristop! Bravo!
Miki Mause
# 23.06.2018 ob 14:47
Važno, da poklicnim voznikom v vročih kabinah na počivališčih, ko morajo delati pavzo pa ni vroče ali kaj, ker očitno so bogi samo gradbeni delavci. Ampak, če se pa voznik v tistih 9ih oziroma 11ih urah, če nima skrajšane pavze ne more kulturno v hladni kabini naspati je vse OK? Spijo v vročih kabinah potem pa spet 9ur vožnje oziroma imeti 13 ali 15ur delovnega časa.

Vsi gradbeni delavci so ubogi vsako leto pa neki tam po kijoskih....a tisti, ki skrbijo, da imate dneve in noči vse kar si zaželite v trgovinah, v tovarnah.....nove avtomobile v salonih......oni si ne zaslužijo niti omembe vredne besede v tem članku?

Aja smo napredovali pa celo do luških delavcev,,,,, bodo leta 2019 omenjeni v članku tudi poklicni vozniki?
KosmataPazduha
# 21.06.2018 ob 22:42
Valda, da raje vlečem socialo kot pa da delam na cesti ko en suženj v nečloveških razmerah.
samogledam
# 21.06.2018 ob 13:53
saj smo delali v Libiji, Alziru in Siriji...Arabski emirati so zrasli na strokovnjakih iz evropskih drzav...od soferja do arhitekta...razlike v zdravstvenih posledicah skoraj ni, ogromna razlika pa je kako delodajalec poskrbi za delavca..bosanski.zidarji v Sloveniji omajo 430€ inv.pokojnine, zidarji iz Nemcije pa 1300€ pokojnine in oba sta delala na istem gradbiscu...no to je realnost IMP, STC, Konstruktor, Gradis, Tehnika...itd.ti delavci nimajo vec kot 500€ pokojnine v Sloveniji imajo pa uniceno zdravje.
sonce12
# 20.06.2018 ob 19:12
Koliko je še podobnih sluzb kot so cestni delavci, pač treba se prilagodit nihče te ne vpraša ali boš danes delal, vsak dan isto pa naj bo močno deževje, hud mraz ali pa peklenska vročina. Vzameš v zakup in se probaš prilagodit. Se pa pritozujejo tisti ki so v pisarnah in kaksen Čiš ki mu nadomestilo nebo dovolj se bo zmislil se kaj da mu nakazejo na pogoje dela
STRD
# 20.06.2018 ob 18:33
m72....
Tole kar si napisal je resnica o Sloveniji...
Bruh....
Čeprav pravijo učenjaki, da naj ne posplašujemo in jih mečemo vse v isti koš.
Pa sem trno prepričan da ni razlik med njimi. Seveda....pišem..iz lastnih izkušen.
Bivši uporabnik
# 10.08.2018 ob 03:11
briga direktorje, samo cifro želijo videti, zdravje delavca je na zadnjem mestu..
Guliarth
# 26.06.2018 ob 17:04
A feministke so že predlagale ženske kvote za gradbišča v znak enakopravnosti?
Regedit
# 22.06.2018 ob 13:37
verjetno najbolj pridni ljudje v celi Sloveniji
d_a_r_k_o
# 21.06.2018 ob 16:14
Pod drevesno krošnjo še delujoča ultravijolična.
Optimist99
# 21.06.2018 ob 08:35
v enem vecjih mariborskih proizvodnih podjetjih klim ni. Tudi v livarniskem delu.
galoper
# 21.06.2018 ob 08:17
Ko bi država onemogočila ustvarjanje dobičkov na osnovi nizkih plač, bi se dvignil standard ljudi.
AlBundy
# 20.06.2018 ob 19:57
Me prav zanima, koliko "pridnih in oh ter sploh" Slovencev je med temi delavci in zakaj je temu tako. Še dobro, da so tukaj Ibro, Safet, Meho, Zoran in ostali, drugače ne bi imeli ne hiš in ne cest ...
Krissssss
# 20.06.2018 ob 18:59
luckyss , 28 stopinj je ta meja pa se to "nesmes" takoj delo odklonit ampak prvo krajsa pavza ohlajanje itd . ce pa se temperatura dviga pa da se ne pocuts vec dobr pa lahk odklons delo
foxhunt
# 20.06.2018 ob 17:29
"Delali bi tudi v Afriki, če bi nas tja poslali"

haha, to vam verjamem, ampak obratno pa niti pod razno ne bi delali v eu. Boljse socialca vlect pod marelo.
Canis.Lupus
# 21.06.2018 ob 13:26
Ko Larisa ugotovi, da je treba delat tudi ko je vroče. Pricelessss :)

p.s.
Larisa, pridi v Brda ali v Vipavsko dolino konc maja in Junija, ko se od zore do mraka čisti (mnda) vinsko trto. ne bo treba v solarij v predsezoni, bo vseeno čudovita rjava barva :)
pedalski
# 20.06.2018 ob 21:13
Tomaz Gorec, je pošteno, da ljudje ki delajo za vas dobijo še manj od tega zneska??
galoper
# 20.06.2018 ob 20:21
Ne hodite na dopust. Tam je sonce še močnejše, še prej boste zboleli zaradi rakastih tvorb na koži. V juliju si oglejte dirko po Franciji, da boste spoznali garanje.
urosh444
# 20.06.2018 ob 19:43
v Jugi so temu rekli goli otok.
watwat
# 20.06.2018 ob 19:01
Mesec je dejansko edini, ki se bori za boljš življenje teh ljudi im osnovne pravice delavcev. Vam pa res letijo stvari čez glavo. Noro :D raje nehajte govoriti neumnosti.
Shinemo
# 20.06.2018 ob 17:10
Kogar zanima resnica, klik na moj profil.
JJstyle
# 20.06.2018 ob 18:45
@josh k.

Luka Mesec si kdaj obiskal delavce na terenu...

Za razliko od preostalih izvoljencev ljudstva, jih celo je in to redno. Gorana Lukiča, borca za pravice luških ips-ov, je celo kandidiral na svoji listi.
janezi
# 20.06.2018 ob 16:56
Se čudim kako sem preživel.Delal sem kot suženj v Jugi,sin kmeta -reakcionarja.Vse delali poleti ročno,na barju z malo pitne vode,ob slabi hrani-Argo konzerva in kos kruha za kosilo.Pa so mi meščani očitali kaj vse da imamo za jesti...Pa so šle vse naše dobrote k njim zaradi davkov.
In ne morejo delati zunaj pri 30 st.C.Predlagam čez počivati v senci.Ponoči spati,za plačo naj da država.
zmajmun
# 20.06.2018 ob 17:14
ja ko so sprejel tako službo so vedl v kaj se spuščajo..
Kazalo