Slovenija
(7)
Peter Jožef Česnik
Peter Jožef Česnik se bo še letos sestal s predsednikom deželne vlade Furlanije - Julijske krajine (FJK) Massimilianom Fedrigo. Foto: BoBo

Minister Česnik se je v Trstu pogovarjal o težavah Slovencev v Italiji

Minister bo vlado seznanil z možnimi rešitvami
9. november 2018 ob 17:14
Trst - MMC RTV SLO, STA

Peter Jožef Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je v Trstu s Slovenci v Italiji poleg vprašanj, s katerimi se sooča slovenska manjšina, pogovarjal še o gospodarski problematiki in položaju osrednjih kulturnih organizacij.

Ministrov vtis je po prvih srečanjih pozitiven, saj so se v pogovorih nakazale možne rešitve. Minister je po poročanju Primorskega dnevnika in Radia Trst A dejal, da bo o možnih rešitvah seznanil slovensko vlado, sam pa se bo še letos sestal s predsednikom deželne vlade Furlanije - Julijske krajine (FJK) Massimilianom Fedrigo.

Napovedal je še, da se bo zunanji minister Miro Cerar 26. novembra sestal s skupnim predstavništvom Slovencev v Italiji. Srečanje bo potekalo pred obiskom vodje slovenske diplomacije v Rimu, predvidenim za 28. november.

Minister Česnik se je dopoldne sešel s predstavništvom Slovencev v Italiji, ki so ga sestavljali senatorka Tatjana Rojc, deželna poslanca v parlamentu FJK Igor Gabrovec in Danilo Slokar, predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič in Walter Bandelj ter predsednica institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine Ksenija Dobrila. Pogovarjali so se o odprtih vprašanjih, ki so posledica neizvajanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001.

Nerešena vprašanja predstavljena v spomenici
Predsednika krovnih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze Pavšič in Sveta slovenskih organizacij Bandelj, sta ta vprašanja izpostavila v spomenici, ki sta jo pred kratkim naslovila na predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika vlade Marjana Šarca ter ostale najvišje predstavnike slovenske države.

Gre za še vedno neuresničen člen o olajšanem zastopstvu v italijanskem parlamentu, težave pri zapisovanju slovenskih imen in priimkov na nekaterih italijanskih dokumentih, rabo slovenščine v izvoljenih telesih, pomanjkljivo vidno dvojezičnost in še vprašanje poučevanja slovenskega jezika v Železni in Kanalski dolini na skrajnem severovzhodnem robu FJK. Tudi samostojna slovenska sekcija na tržaškem glasbenem konservatoriju še ni bila ustanovljena, prav tako še ni v celoti uresničeno vračanje Narodnih domov v Trstu in Trgovskega doma v Gorici ter še ni prišlo do priznanja slovenskih sindikalnih organizacij in dejavnosti.

Pavšič in Badelj sta v spomenici omenila tudi zaskrbljenost glede financiranja zamejskih medijev zaradi načrtov italijanske vlade o postopnem krčenju in ukinitvi prispevkov za založniške dejavnosti. Pri tem sta izpostavila časnik Primorski dnevnik.

VIDEO
Minister Česnik pri rojakih v Italiji
Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
rtvjevc_ki_ni_40
# 09.11.2018 ob 17:24
Končajte italjansko okupacijo slovenskih ozemlj.
Naj Slovenija zagotovi popolno dvojezičnost v Furlaniji in Trstu.
svetovnipopotnik
# 09.11.2018 ob 18:46
Slovenci v Italiji imajo teževa samo s ljudmi, ki uzurpirajo vlogo predstavnikov. Nihče jih ni namreč demokratično izvolil in stolčke obdržujejo tudi desetletja ali pa jih predajajo naraščaju ali drugim >svojim<. Matična domovina (ki ne vidi ure, da se zamejcev odkriža) služi le kot bakomat. Je minister obveščen o celotni zadevi? Če se pogovarja samo z osebami, ki so navedene v članku, gotovo ne.
Karanta33
# 10.11.2018 ob 13:02
Tako kot je zapisal prvi, Italijani naj najprej zmanjšajo svoje agresivne radijske frekvence, ki segajo do Postojne in postavijo nazaj slovenske dvojezične table in to do Benetk. Ne vem zakaj bi mi imeli v slovenski Istri italijanske napise, ti tam nimajo kaj iskati.
m72
# 09.11.2018 ob 21:05
"Minister Česnik se je v Trstu pogovarjal o težavah Slovencev v Italiji"

In kaj je lahko ugotovil? Da imajo Slovenci v Italiji težave zaradi italijanskih fašistov. Tako kot imamo Slovenci v Sloveniji težave zaradi slovenskih fašistov.
svetovnipopotnik
# 09.11.2018 ob 20:29
Ciracara! Levičarjev, še najmanj skrajnih, ni več. Tisti, ki so bili, so se potuhnili v mastne penzije in največ kar storijo je kaka všečna izjava, ki ostane brez vsakega učinka. Ne preveč povzdigovati 105-letnega pisatelja, ker za Slovence v zamejstvu ni dejansko storil nič. Tisti >legendarni< intervju s Kocbekom je še vedno njegov glavni adut. Itak pa govori vedno isto, a to isto so govorili tudi številni drugi, ki pa so tudi bili aktivni v družbi, a niso imeli vkniženega nobenega intervjuja in tudi tako visoke starosti niso doživeli. Pisatelj je <legendaren< le zaradi nje, ker je njegova proza sicer nečitljiva.
hehet
# 09.11.2018 ob 20:03
Minister za Slovence po svetu se bo verjetno cel mandat pogovarjal s temi Italijani, ker Slovenci drugje po svetu se levičarjem gnusijo in z njimi ne želijo imet opravka.
ciracara
# 09.11.2018 ob 19:24
Če ni pisatelja Borisa Pahorja zraven nima smisla.

Če kdo zna objektivno in verodostojno opisati opcijo je to on. Slovenski levičarski mediji skušajo narediti pom pom zaradi obiska CasaPound. Češ glejte kaj delajo skrajni desničarji slovencem.

Zelo me zanima kakšno mnenje ima o tem Pahor.

Ker do obiska Casa Pound je bilo nespoštovanje do Slovencev v furlaniji drugotnega pomena. Sedaj gre pa seveda za možnost medijskega spina.

Zelo me zanima njegovo mnenje!
Kazalo