Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak zavrača očitke o nepravilnosti pri postopku imenovanja Damjane Košir za direktorico direktorata za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak zavrača očitke o nepravilnosti pri postopku imenovanja Damjane Košir za direktorico direktorata za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je za Delo potrdil, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) te dni prejel prijavo, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri kadrovskem postopku na ministrstvu. "Prijavo bomo preučili in v primeru potrditve obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja ukrepali skladno z zakonskimi pooblastili," je sporočil Menegalija, ki na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ni hotel odgovoriti.

Koruptivno ravnanje?
Anonimni ovaditelj po poročanju časopisa Delo piše, da je ministrica Kopač Mrakova s sodelavci ravnala koruptivno pri vnovičnem imenovanju Koširjeve aprila letos. Razpisna komisija naj bi namreč že deloma izpeljala postopek javnega natečaja za položaj generalnega direktorja na ministrstvu in že povabila na zaslišanje prijavljene kandidate, kljub temu pa naj bi bil natečaj nepojasnjeno preklican.

Koširjeva imenovana brez prijave na natečaj?
Koširjevo so nato vnovič imenovali na ta položaj, čeprav se na natečaj ni prijavila. Ob tem je bila ministrica seznanjena s tem, da je že potekel trimesečni rok, v katerem je lahko uradnik ponovno imenovan na isti položaj brez javnega natečaja, še po poročanju Dela piše ovaditelj. Tako je prepričan, da je bila Koširjeva pred drugimi kandidati tako v prednosti.

Ministrica očitke zavrača
Na omenjenem ministrstvu očitke zavračajo. Pojasnili so, da so konec januarja na uradniški svet posredovali predlog za začetek javnega natečaja za mesto generalnega direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje. Koširjevi se je mandat iztekel 29. maja. V začetku marca je ministrstvo prejelo dopis uradniškega sveta, da nobeden izmed dveh prijavljenih kandidatov ni primeren.

Isti uradnik je lahko imenovan na isti položaj brez natečaja
Nato je ministrstvo na uradniški svet posredovalo predlog za ponovitev javnega natečaja, a so pozneje predlagali ustavitev javnega natečaja. Pri tem so se sklicevali na člen zakona o javnih uslužbencih, ki med drugim določa, da mora biti najpozneje tri mesece pred potekom obdobja imenovanja končan postopek javnega natečaja za položaj, v istem roku pa je lahko uradnik ponovno imenovan na isto mesto brez internega oziroma javnega natečaja. V začetku aprila je ministrstvo predlagalo vladi ponovno imenovanje Damjane Košir na ta položaj, so še zapisali.