Ministrstvo za finance in ministrstvo za zdravje sta na vrhu seznama stroškov svetovalnih pogodb. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Ministrstvo za finance in ministrstvo za zdravje sta na vrhu seznama stroškov svetovalnih pogodb. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Katero ministrstvo je zapravilo največ za svetovalce?

Največ denarja za svetovalne pogodbe so porabili na ministrstvu za zdravje. Najvišja zneska sta na pogodbah svetovalcev ministrice, ki ji v zadnjem letu svetujeta pri spremembah zdravstvene zakonodaje, in na pogodbi s svetovalnim podjetjem za komuniciranje in odnose z javnostmi. Kljub temu zdravstvena reforma ni bila sprejeta oziroma, kot je pred časom dejal Dušan Keber, ostaja upanje, da bo počakala na novo vlado.

Skoraj tri milijone evrov je na podlagi svetovalnih pogodb izplačalo ministrstvo za finance. Največji zneski so šli mednarodnim in domačim odvetniškim družbam, najvišji za svetovanje v povezavi z nasledstvenimi vprašanji, pri čemer je družba Freshfields Bruckhaus Deringer prejela 500 tisoč evrov, nekoliko manj pa družba Linklaters, in sicer 480 tisoč evrov.

Veliko stroškov tudi na zunanjem ministrstvu
Meddržavna arbitraža o meji s Hrvaško je v tem vladnem mandatu nemalo pravnih stroškov povzročila ministrstvu za zunanje zadeve. To je sklenilo za 782 tisoč evrov svetovalnih pogodb. Z dobrimi 650 tisočaki pa mu sledijo vladna služba za kohezijo, pa kulturno ministrstvo, ki mu ni uspelo s prenovo medijske zakonodaje, in ministrstvo za delo, ki je denar med drugim namenilo prestrukturiranju centrov za socialno delo.

Ministrstva, ki jih vodijo ministri iz kvote SMC-ja, so skupaj plačala 9,6 milijona za svetovanje, ministrstva iz kvote DeSUS-a 1,4 milijona evrov in ministrstva iz kvote SD-ja 844 tisoč evrov.

Katero ministrstvo je zapravilo največ za svetovalce?