V malih in srednjih podjetjih Mintzberg vidi prihodnost Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
V malih in srednjih podjetjih Mintzberg vidi prihodnost Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Ocupy Wall Street
Krizo so ustvarili nesposobni in narcisoidni menedžerji, meni Mintzberg. Foto: Reuters

Nobelova nagrada za ekonomijo v resnici sploh ne obstaja ... To je nagrada, ki so jo v Nobelov spomin ustvarili ekonomisti za druge ekonomiste in ji zdaj vsi pravijo Nobelova nagrada.

Henry Mintzberg

Mintzberg v ekskluzivnem pogovoru za Delo izpostavlja, da se mu pri današnjem političnem vodenju zdi čudno, da lahko vodenje države prevzame nekdo, ki se prvič v življenju ukvarja z menedžiranjem. Pri tem je opozoril, da vodenje države ni enako kot vodenje podjetja, kjer je beseda vodilnega menedžerja zakon, saj se je treba vsak dan pogajati s številnimi ljudmi.

V tem okviru se je obregnil ob študij MBA na uglednih ameriških univerzah, kjer po njegovem mnenju jemljejo mendžement iz konteksta in svojim študentom dajejo v obravnavo zgolj študije primerov, ki pa z resničnim vodenjem nimajo veliko zveze.

Namesto vodij ignoranti
"Večina odločevalcev, ki so sedeli na Harvardu in študirali razne poslovne primere, je gruča ignorantov, ki odločajo o vsem, kaj naj podjetje stori, ne poznajo pa izdelkov, kupcev in industrije," je kritično ocenil stanje. Po njegovem prepričanju je dober menedžer tisti, ki podjetje gradi kot skupnost. Če si menedžer izplača 400-krat večjo plačo kot drugi, daje slab signal, češ, jaz sem najpomembnejši, in je posledično slab menedžer, je pojasnil.

Narcistični menedžment, brez realnih izkušenj, je po njegovem mnenju tudi prinesel finančno krizo, ki se je začela v ZDA. Tam je korupcija zakonita, je prepričan, in je kot primer navedel donacije za politične kampanje in sponzorske večerje s politiki za vrtoglave cene.

Veliko neumnosti na poti EU-ja
Izvor krize v EU-ju pa vidi v bolj osnovnih gospodarskih in finančnih težavah. "Projekt evra je bil preveč ambiciozen, narejenih je bilo precej neumnosti. Tudi sama širitev EU-ja je bila precej slabo zastavljena, kot neke vrste tekma, da bi čim več držav spravili v Unijo in evrsko območje, zdaj pa se te države spotikajo," je dejal. Kritičen je tudi do odpuščanj, saj ni prepričan, "da lahko gospodarstvo rešite z odpuščanjem ljudi v javnem in zasebnem sektorju".

Tranzicija povzročila neravnotežje, ki se še poslabšuje
Dotaknil se je tudi tranzicije v nekdanjih komunističnih državah. Po njegovih besedah je zahodno prepričanje, da je kapitalizem premagal komunizem, napačno, saj so bile te države, z delno izjemo Jugoslavije, pahnjene iz ravnotežja, kjer so države imele vso moč, zasebni sektor pa je bil šibak.

"Te države so bile v neravnotežju, zahodne države pa so bile uravnotežene, imele so močne trge, a v primerjavi z njimi tudi močne vlade in močno civilno družbo. Prepričanje, da je kapitalizem zmagal, jih je vrglo iz ravnotežja na drugi strani, na strani trgov, svobodnega podjetništva in zasebnega sektorja. Zato je zdaj naš problem neravnotežje in položaj se še poslabšuje," je prepričan.

Ekonomija ni v oblakih
Zdrava družba po njegovem mnenju temelji na treh predpostavkah: spoštovani vladi, odgovornih podjetjih in trgih ter robustnih skupnostih. Kritičen je bil tudi do ekonomistov, ki menijo, da je ekonomija "kot oblak". "Toda prava ekonomija je na tleh, kjer ljudje delajo in se stvari proizvajajo," je opozoril.

Nobelova nagrada za ekonomijo v resnici sploh ne obstaja ... To je nagrada, ki so jo v Nobelov spomin ustvarili ekonomisti za druge ekonomiste in ji zdaj vsi pravijo Nobelova nagrada.

Henry Mintzberg