V Termah Dobrna prenočujeta dva zaposlena na centru za varovanje in zaščito. Foto: BoBo
V Termah Dobrna prenočujeta dva zaposlena na centru za varovanje in zaščito. Foto: BoBo

Na ministrstvu za notranje zadeve so povedali, da za najem prostorov za varnostnike običajno uporabljajo policijske nastanitvene zmogljivosti. "Če to ni mogoče, se odločamo za najem drugih prostorov. Izbira je odvisna od več dejavnikov, predvsem od specifike varovanja določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov. Pri tem upoštevamo varnostni vidik in iščemo najbolj časovno in finančno optimalne rešitve," so pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Povedali so še, da je cena zakupa hotelske sobe (s pripadajočim zajtrkom) 48 evrov na dan za dve osebi, po 4,8 evra na dan pa plačujejo še za garažo za dve vozili. Pogodbo so sklenili 21. maja, načeloma za dve leti, prekinejo pa jo lahko kadar koli, so povedali.

Ponudbo so poslali trem potencialnim ponudnikom
Hotelsko sobo v Termah Dobrna so na ministrstvu najeli na podlagi drugega odstavka 20. člena zakona o javnem naročanju, po katerem predhodna objava obvestila o naročilu ni potrebna. Povabilo k oddaji ponudbe so poslali trem potencialnim ponudnikom, do roka pa so dobili le ponudbo Term Dobrna, so povedali na ministrstvu.

Na ministrstvu so zapisali še, da konkretno izpostavljanje podatkov o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov otežuje izvajanje policijskega dela in povečuje tveganja za varovano osebo, zato več informacij o tem, komu je namenjena hotelska soba, niso posredovali.

Spletni portal zurnal24.si, ki je o najemu sobe poročal prvi, piše še, da na ministrstvu niso odgovorili na vprašanje, ali varnostnik in voznik, ki prenočujeta v hotelu, varujeta oziroma prevažata predsednika vlade Janeza Janšo. Ta namreč živi v Šentilju pri Velenju, kar je dobrih deset kilometrov stran od Dobrne, so zapisali.