Möderndorfer: Premier Janez Janša bi se moral zavedati, da zaostrovanje odnosov s Hrvaško ne bo rešilo vladne krize. Foto:
Möderndorfer: Premier Janez Janša bi se moral zavedati, da zaostrovanje odnosov s Hrvaško ne bo rešilo vladne krize. Foto:
DZ na zaprti seji o arbitražnem memorandumu

"Izredna zasedanja parlamenta slabo vplivajo na dobrososedske odnose in ustvarjajo vtis izrednih razmer. Izredna zasedanja parlamenta o državni meji nas vračajo v balkanska 90. leta in so slabo sporočilo sosedom in mednarodni skupnosti. Ob njih običajno prihaja do konfliktnih izjav in nastopov, ki dodatno obremenjujejo odnose v Sloveniji, v odnosu do sosedov in širše," je v izjavi za javnost še zapisal Jani Möderndorfer.

Ob tem je še posvaril, da zunanji politiki in bilateralnim odnosom znova grozi, da bodo postali talec notranjepolitičnih razmerij, premier Janez Janša pa bi se moral zavedati, da zaostrovanje odnosov s Hrvaško ne bo razrešilo vladne krize in tudi ne rešilo koalicije.

"Vlada ima absolutno podporo PS-ja za sprejetje memoranduma in PS prevzema svoj del odgovornosti za sprejeto odločitev in seja parlamenta ni potrebna. Če pa je to še zadnji pogoj za sprejetje memoranduma, pa bomo tudi na takšni seji sodelovali," je še zapisal vodja poslanske skupine PS-ja.

Kot je znano, je vlada na včerajšnji seji obravnavala gradivo za memorandum o arbitraži s Hrvaško o nerešenih mejnih vprašanjih. Odločitev o slovenskih izhodiščih za arbitražo je prepustila DZ-ju, ki naj bi o njih odločal prihodnji teden na zaprti seji. Opozicija očita vladi, da odločitev, ki bi jo po arbitražnem sporazumu morala sprejeti sama, prelaga na poslance.

DZ na zaprti seji o arbitražnem memorandumu