Moja dežela
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 30 glasov Ocenite to novico!
Šolarji
Skrb vzbujajoč je podatek, da se v Sloveniji delež otrok, ki jim grozi revščina, povečuje. Foto: Pixabay
Šola
Šola bi morala za revne otroke, ki nimajo domače pomoči, organizirati enakovredno izhodiščno možnost, je menila Gabi Čačinovič Vogrinčič Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
false
Vse več je revščine tudi v družinah, kjer sta starša zaposlena, ugotavljajo statistiki. Foto: BoBo

Delež otrok, ki jim v Sloveniji grozi revščina, se povečuje

Ob svetovnem dnevu otrok
20. november 2016 ob 17:29,
zadnji poseg: 20. november 2016 ob 18:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

"Da so revni otroci slabše ocenjeni, je katastrofa, zato mora šola za revne otroke, ki nimajo domače pomoči, organizirati enakovredno izhodiščno možnost," je menila Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Na današnji dan pred 27 leti je večina držav v Organizaciji združenih narodov podpisala Konvencijo o otrokovih pravicah, ki določa, da imajo vsi otroci pravico do dostojnega in zdravega življenja, žal pa mnogi živijo v razmerah, ki tega ne omogočajo. Skrb vzbujajoč je podatek, da se v Sloveniji delež otrok, ki jim grozi revščina, povečuje, prikrajšani otroci pa posledice nosijo tudi pozneje v življenju. Za zagotavljanje lepše prihodnosti otrok je tako treba še veliko storiti.

Današnje številne informativne in ustvarjalne delavnice, ki so jih organizirali ob dnevu otroka, so otroci izkoristili za učenje o novih stvareh, tako so pekli piškote, sestavljali kocke, najpogumnejši so predsednika države spraševali vse, kar jih je zanimalo, je za TV Slovenija poročala Tjaša Potisk.
.

Zveza prijateljev mladine Slovenije
.

Nujna ureditev področja otrokovih pravic
Pomanjkljivosti so tako v šolstvu, sociali kot v zdravstvu, zato vladi ob svetovnem dnevu otroka predlagajo ustanovitev sveta za otroke, ki bi ustrezno reševal pereče težave na omenjenih področjih. Omenjeni svet bi skrbel za medresorsko usklajenost pri sprejemanju zakonov in pripravi nacionalnih programov, dajal pa bi tudi predloge glede financiranja dejavnosti za otroke, je pojasnila Darja Groznik, predsednica ZPMS. Takšen predlog je sicer že večkrat naletel na gluha ušesa.
.
Na zvezi trenutno načrtujejo akcije in svetovanja staršem, kako vzgajati otroka, mu postavljati meje ter okvir dopustnega in nedopustnega, ga voditi, pri tem pa mu nuditi starševsko ljubezen in skrb. Hkrati so spomnili, da bo v soboto začela veljati novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Gre za poziv k spremembi miselnosti in vzgojnih načel staršev, so ocenili.


.
Večinoma gledamo idilično podobo Slovenije, resnica pa je, da se revščina povečuje, vse več je je tudi v družinah, v katerih so starši zaposleni. Anita Ogulin iz Združenja prijateljev mladine je dejala: "Če je družina na mrzlem, če ni elektrike, se otrokom ne piše dobro, ker ne morejo niti šolskih obveznosti uresničevati, da ne govorim o drugih primanjkljajih".

V socialno šibkih družinah si starši najbolj želijo, da bi bili otroci v šoli uspešni ter bi si s tem zagotovili lepšo prihodnost. Zato mora šola nekaterim otrokom ponuditi več pomoči. "Dejstvo, da so revni otroci slabše ocenjeni, je katastrofalno dejstvo, in v to ne moremo privoliti, zato mora šola organizirati za revne otroke, ki nimajo doma pomoči, enakovredno izhodiščno možnost," je opozorila Gabi Čačinovič Vogrinčič s Fakultete za socialno delo.

Statistika kaže, da je v zadnjih petih letih vse več otrok, ki jim grozi revščina oziroma socialna izključenost. Začaran krog težko prekinejo, posledice socialnih stisk pa se poznajo na osebnosti tudi v odraslosti, je še poročala Potiskova.

VIDEO
Tudi v Sloveniji otroke ogroža revščina
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Gepard007
# 20.11.2016 ob 17:54
Denarja ni premalo, ravno obratno. Preveč ga je!! Samo ni pravilno porazdeljen...
luckyss
# 20.11.2016 ob 17:47
In to je sramota za državo, ki ji v ustavi piše, da je socialna država....
Sram naj vas bo politiki!
johann
# 20.11.2016 ob 18:07
Kot oče šoloobveznih otrok lahko povem naslednje. Niso krivi otroci in starši, krivi so učni načrti, ki so zasnovani tako butasto, da otrok ni uspešen, če starši ne presedijo vsaki dan z njimi in podoživljajo osnovno šolo, sploh v nižjih razredih.
JANEZ BLOND
# 20.11.2016 ob 18:09
Seveda pa se raje denar daje za neke neznane tujce kot pa domače otroke.
heron
# 20.11.2016 ob 18:17
Ah to pa ne bo držalo,no. Če pokažeš napake države in vlade,te bržkone zbrišejo,če pa že ne te pa ljubčki neetičnih kritizirajo. Vlada se vedno hvali kako je uspešna,čeprav vsi vemo da je najbolj nesposobna in me prav zanima kaj si mislijo o tem članku politiki in pa predvsem najmanj etični Mirko in najmanj sposobna Kopačeva. Skoraj eno leto nazaj,ko se je začela invazija ilegalcev čez Slovenijo smo nekateri opozarjali in to še sedaj,na stanje ki ga imamo v državi. Pa smo bili ksenofobi,pa izdajalci,pa ne vem še kaj,ker so nas novinarji in pa ljubitelji ilegalcev tako označili. In na kurah se najde en super truper novinar,ki si naredi življenjsko zgodbo in gre z ilegalci skupaj po njihovi poti. Kot da bi gledal špansko limonado,vse za povečano gledanost. Nisem pa še nikjer zasledil,da bi se kateri od teh bistrecev opogumil in bedo in revščino Slovencev obelodanjal na tv,recimo po regijah. Povsod poslušamo razne akcije o prostovoljnih prispevkih,zbiranju zamaškov itd,istočasno pa dobimo podatek o porabi denarja za ilegalce-123 mio+ približna poraba 2000 eur/mesec za nekoga ki je ilegalno vstopil v našo državo. Medtem pa revnim ljudem ne odpišejo dolgov,ali recimo dajo zastonj elektiko,kot jo imajo ilegalci,stanovanja,ali pa da bi jim na drug način pomagali da se izkopljejo iz težav. Potem beremo kako so družine v Sloveniji z invalidnimi otroki,starši pa dohodka par sto evrov,ampak tega ne bomo brali na državnih medijih. Država nameni denar za razne parade,za takšne pa ne. Država ne zna pobrat davkov,recimo izničiti delo na črno,rajši to kalkulira v svojih analizah. Država rajši z našim denarjem podpira bankirje ki si polnijo žepe,....,joj saj bi lahko našteval celo noč anomalije in nesposobnosti dražvnega aparata. Bog se nas usmili.
penzl
# 20.11.2016 ob 17:44
Se strinjam, da je to pomemben problem v naši družbi. A gospa Gabi Čačinovič Vogrinčič si je s preteklimi izjavami uspela povsem uničiti kredibilnost na socialnem področju (v kolikor jo je sploh kdaj imela).
bin there
# 20.11.2016 ob 18:05
"Da so revni otroci slabše ocenjeni, je katastrofa, zato mora šola za revne otroke, ki nimajo domače pomoči, organizirati enakovredno izhodiščno možnost"

Kdo ti pa preprečuje, da jim pomagaš? Šola mora organizirati, država mora organizirati... Prav, daj denar. To pa ne bi. Denar naj se vzame drugim. Na tak način je pa vsakdo lahko dobrodelen.
firtoh
# 20.11.2016 ob 20:04
Motijo me vedno ista posploševanja pri revnih.Goljufajo državo,imajo denar za cigarete in kavo,pametne telefone...Tako kot povsod,se najdejo takšni,ki izrabijo ohlapno zakonodajo.Nečakinja je bila letos vzgojiteljica v koloniji.Nekateri otroci so na morje prišli z eno brisačo,dvema majicama in parom kratkih hlač.Brez zobne krtačke,mila,sončne kreme..Vzgojiteljice so same zbrale denar,da so kupile toaletne potrebščine otrokom,nekaj oblačil so posodili drugi otroci.Po drugi strani pa je bilo v koloniji tudi nekaj otrok,ki so bili letos že na morju z starši in so zasedli mesta tistim,ki bi do morja res bili upravičeni.Baje,da so bili otroci iz družin občinskih veljakov in so pač izkoristili priložnost,da se za deset dni znebijo svojih smrkavcev.
MMCCenzura
# 20.11.2016 ob 18:02
Kako je to mogoče ... pa sami levi na oblasti ? To mora biti res neka huda katastrofa da ji levica ni kos.
yoda
# 20.11.2016 ob 18:54
Važno da imamo brezplačne fakultete, čeprav 3/4 študentov nikoli ne konča šolanja ali pa so trajnostno nezaposlivi v njihovi profesiji.
Geres*
# 20.11.2016 ob 18:26
Država nameni za otroke, katerih starši so brez službe, dovolj sredstev. Toliko, da se bolj splača bit doma kot hodit delat (glej spodnje povezave).

Glede na neodgovorne starše, ki otroške dodatke uporabljajo ne za otroke ampak za plačevanje osnovnih življenjskih stroškov (katere bi morali sami kriti z delom), bi bilo vredno razmisliti ali ne bi uknili otroških dodatkov in ta denar pretopili v otipljivo pomoč otrok. Torej zastonj vrtce za vse (za tiste, katerih starši so doma do vkljulno kosilo, ostale 9-urno varstvo), malica, kosilo, knjige in udejstvovanje v enem krožku za vse učence v osnovni šoli itd.

Drugo pa je, da se danes revščina pojmenuje drugače, kot se je 20 let nazaj. Danes npr v ta pojem uvrščamo tudi nezmožnost iti na dopust, kar ravno ne vem, če je definicija revščine. Vsi pač vsega ne bomo imeli nikoli. Bi pa morali biti vsi otroci siti in imeti možnost razvijat svoj talent.

http://www.zasavc.net/zasavje-novice/se-sploh-splaca-delati/
https://www.rtvslo.si/slovenija/zakaj-nas-sistem-denarne-socialne-pomoci-revne-drzi-v-primezu-revscine/380622
Insider No. 1
# 20.11.2016 ob 18:05
"Da so revni otroci slabše ocenjeni, je katastrofa, zato mora šola za revne otroke, ki nimajo domače pomoči, organizirati enakovredno izhodiščno možnost,"

A hočete reči, da učiteljica kriterije na pisnih testih prilagaja gmotnemu stanju družine? 1+1=2 pa, če si otrok TOP100 menedžerjev ali če imaš oba starša nezaposlena.
firtoh
# 20.11.2016 ob 19:16
Moja otroka nista dobivala ne dokladov in ne štipendije,ker smo imeli preveč denarja, po cenzusih.Doklade bi sicer dobil,samo za zakonski minimum je bilo škoda časa,da bi hodil na CSD.
Zoisove štipendije ni dobil noben od njiju. Moja hčera ima doktorat(bio-procesorji) in je zaposlena na nemškem Zveznem ministrstvu za šolstvo in znanost,sosedova,ki je dobivala Zoisovo,pa nezaposlena umetnostna zgodovinarka.
ponosnikmet
# 20.11.2016 ob 18:59
Delež otrok, ki jim v Sloveniji grozi revščina, se povečuje

Grozi revščina? Enkrat za spremembo bi prosil da nekdo napiše koliko otrok je dejansko revnih, ne pa kolikim revščina grozi. Ker meni vsak dan grozi da me bo povozil avto, pa nisem povožen.
Po teh merilih je 2,000,000 slovencem grozi da jih bo povozil avto , povoženih pa je morda 50
Geres*
# 20.11.2016 ob 18:57
Želim si, da bi pol toliko pozornosti posvetili revščini invalidov. Ne, ne spadam mednje. Ampak precej od blizu vidim, kako je, če mlada oseba hudo zboli. Invalidska upokojitev brez pametne delovne dobe in penzija, ki si tega imena ne zasluži. Ker je oseba samska, državo prav briga, kaj se dogaja. Pomoč dobivajo družine, ne pa samske osebe. To, dragi moji, to je revščina. In to tiha, skrita. Ker nam je mar zgolj za otroke. Ostali, kot da jih ni.
300hudičev
# 20.11.2016 ob 18:40
Statistika kaže, da je v zadnjih petih letih vse več otrok, ki jim grozi revščina oziroma socialna izključenost.

Katera statistika? Ali imate kakšno številko? Saj ne rečem, da ne drži, ampak vse prevečkrat razni "strokovnjaki" svoja subjektivna mnenja in opažanja prodajajo kot nesporna dejstva.
speedmiška
# 20.11.2016 ob 21:11
Je v tej kurčevi državi sploh kakšna stvar urejena in deluje brez težav? O revščini lahko govorijo le tisti, ki jo občutijo in se z njo vsakodnevno soočajo. Država pa je gnila toliko, kot so ljudje, ki jo vodijo in to, kar se dogaja dopuščajo.
windmaster
# 20.11.2016 ob 19:07
Kliče šef Nlb Mirota, "Ej Miro rabil bi ene 50 milijončkov za dokapitalizacijo".
"Ni problema, jutri boš imel na računu! " reče Miro.

Kliče Karitas v premierjev kabinet. "Ni ga tukaj, pokličite drug teden", reče tajnica. Ali pa zbirajte zamaške, nekaj pa tud morate delat, a ne!
heron
# 20.11.2016 ob 19:38
Država nameni za otroke, katerih starši so brez službe, dovolj sredstev. Toliko, da se bolj splača bit doma kot hodit delat (glej spodnje povezave).

Glede na neodgovorne starše, ki otroške dodatke uporabljajo ne za otroke ampak za plačevanje osnovnih življenjskih stroškov (katere bi morali sami kriti z delom), bi bilo vredno razmisliti ali ne bi uknili otroških dodatkov in ta denar pretopili v otipljivo pomoč otrok. Torej zastonj vrtce za vse (za tiste, katerih starši so doma do vkljulno kosilo, ostale 9-urno varstvo), malica, kosilo, knjige in udejstvovanje v enem krožku za vse učence v osnovni šoli itd.

Drugo pa je, da se danes revščina pojmenuje drugače, kot se je 20 let nazaj. Danes npr v ta pojem uvrščamo tudi nezmožnost iti na dopust, kar ravno ne vem, če je definicija revščine. Vsi pač vsega ne bomo imeli nikoli. Bi pa morali biti vsi otroci siti in imeti možnost razvijat svoj talent.

http://www.zasavc.net/zasavje-novice/se-sploh-splaca-delati/
https://www.rtvslo.si/slovenija/zakaj-nas-sistem-denarne-socialne-pomoci-revne-drzi-v-primezu-revscine/380622


potem pa imamo še dva razreda:
-eden je takšen da sta oba prijavljena kot brezposelna,obenem pa delata na črno
-drugi pa je da prejema minimalno plačo ,ostalo pa mu delodajalec daje v kuverti na roko

in potem se jaz vprašam,kaj počnejo pristojni inšpektorji da to ugotovijo? Nič? Ker če bi,potem bi jim bilo tako jasno,da ne more nekdo ,ki prejema minimalno plačo biti lastnik dobrega avtomobila,stanovanja,iti na dopust,biti lastnik raznoraznih strojev,premičnin,nepremičnin.
Edino kar s ene splača,je biti pošten,žal.
los-t
# 20.11.2016 ob 19:07
Juga je bla čist ok, manj čokolade in banan je blo in več človečnosti, sosedov in varnosti. Pos...em se ti na poln hladilnik nepotrebne mastne in sladke navlake in italijanske kavbojke zato, da moram zdaj gledat lopove in kriminalce in tajkune in samooklicane aktiviste v vsaki novici, hiše pa narod isto zida ko v jugi in služb je mnaj za polovico ko v jugi. Tko, kdo je živel v Jugi?
Zgodovinar_666
# 20.11.2016 ob 20:07
Treba je vlagati v gospodarstvo!!!!! Več denarja, lažje bomo skrbeli za socialo.

Pri nas pa uničujemo gospodarstvo in mislimo, da bomo s tem dosegli več socialne.

Če vas zgodovina ni nič naučila, poglejte kaj se dogaja v Venezueli!!!!!
mpotocnik
# 20.11.2016 ob 19:24
@ vr4b3c ... ma ne, mene ni nič zabolelo niti nisi zadel v polno. Na srečo sem čisto dovolj sposoben da preživim svojo družino in sebe na zelo dostojen način. Zelo rad pa nastavim ogledalo bedaku.
the law1
# 20.11.2016 ob 18:38
@luckyss

Kdor je hotel delati je imel vsega dovolj, je pa res, da se je manj kradlo in blefiralo...
Ja, takšni pa se tistih časov upravičeno neradi spominjate ;))


Tudi, če sem bil mali sem pil kavo, ki smo jo seveda morali švercati iz Italije. Toliko o tem koliko je bilo vsega. No, je pa res da vseeno malo boljši kot sedanja Venezuela smo bili.
the law1
# 20.11.2016 ob 18:25
@luckyss

Verjetno mi boš ti razložil kako sem takrat živel in se šolal kot otrok delavskih staršev ?!
:)


No, jaz vem kako sem živel in se šolal kot otrok delavskih staršev. Cedenje slin ob vsakem obisku Italije kamor se je hodilo kupovat osnovne potrebščine in oblačila v trgovine z tretjerazredno robo. :)
mpotocnik
# 20.11.2016 ob 19:48
@vr4b3c ... kaj si sedaj užaljen. Zmanjkalo na semantiki in sintaksi? Najprej vehementno pokomentiraš in impliciraš, da so revnejši verjetno revni zato, ker je med njimi večji delež nesposobnih, sedaj hočeš meni solit pamet o nivoju komentiranja?

Družbeni status in količina denarja na banki nimata neke korelacije z Darvinovo teorijo evolucije, če si hotel s svojim komentarjem namigniti kaj podobnega.
Ogroženi
# 20.11.2016 ob 18:49
Dokler se ne znebimo SD-ja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ne bo bolje! Pika! Konec! Ende!

Anja Kopač Mrak in njeni politični nastavljenci kot sta Pogačar ali Vukova iz vrst SD-ja so tam kot tako imenovani sistemski urejevalci. Njim je vse jasno, njim se zdi, da stvari potekajo gladko.

Se (razen Mira Cerarja) spomnite še koga drugega, ki je projekt odpisa dolgov ocenil kot uspešen? Samo SD-jevi so ga ocenili kot uspešnega. Vsi ostali so rekli, da ni bil uspešen.

Ampak, ko SD reče, da je vse ok, je ok tudi, če so otroci lačni, revni, če jih zebe, če nimajo. Ker oni pravijo, da vse to, po podatkih, ki so njim na voljo, imajo.

In to je problem. SD-jevi enostavno ne razumejo svoje vloge v tej zgodbi. Zašli so. Zdaj so v tem tako globoko, naredili so toliko neumnosti in sistem socialnega varstva tako zakomplicirali, da tudi sami ne najdejo več poti ven.

Zato rešitev: dajte to ministrstvo komurkoli drugemu, ki ga bo popolnoma prevetril.
Prej ne bo bolje.

Zapomnite si tale post. Ko se bomo enkrat končno znebili teh birokratskih pošasti na tem ministrstvu, se bodo začele dogajati spremembe v pozitivno smer.
firtoh
# 20.11.2016 ob 18:45
vse več otrok, ki jim grozi revščina
Kakšne jezikovne akrobacije!V stilu nismo se odcepili ampak razdružili,nenamenska poraba denarja/beri kraja...
Ti otroci so REVNI zdaj in ne jutri ali pojutrišnjem,ker revščina ni virus,ki bi se je nalezel.V to številko so seveda birokratsko uvrščeni tisti ,ki ustrezajo finančni meji,medtem,ko pa 30 centov več pri prihodkov pomeni kaj?Da niso revni?
soultaker
# 21.11.2016 ob 07:41
Migrantom zagotavljajo, tople obroke, streho nad glavo, posebne pedagoge.

Lastni otroci... no njihovim staršem pa radi rubijo in jih jebejo na CSD ter jim prikrivajo, kar se da.
Cmerar to ve, cmerar to zna....

Studio City pa vsak ponedeljek o migrantih.
stari maček
# 20.11.2016 ob 19:56
Heron se strinjam "reveže"naj obiščejo na domu in preverijo gmotno stanje in ne da samo dokumente gledajo
felipesko
# 20.11.2016 ob 19:42
bayernkini
SamoRes
a zdaj pa ne maraš več na enkrat tvoje idole ideologije socializma ?
saj so na oblasti 20 let..


Berem o levičarjih in socialistih....
A bi bil kdo tako dober,da bi nam razodel kakšno ime??
Morda Kučan? Janša? Bavčar? Drnovšek? Peterle? Zidar? Pahor?
Zemljarič?Rop? Cerar?? Šešok?Šrot??..............itd
Če so to socialisti,potem ne vem kdo je kapitalist?
No vsem je skupno le to,da so kariero začeli z rdečo knjižico,to je pa tudi vse kar jih povezuje z socializmom.....
mpotocnik
# 20.11.2016 ob 19:31
@the law ... saj v večini se strinjam s teboj. Ampak ti preprosto povpreku vse, ki niso uspešni šteješ za lenuhe. Kar pa preprosto ni prav.

Neki Janez, ki je rastel gor na neki hribovski kmetiji, ni nič kriv, če njegov oča in mati niso imeli časa, da bi z njim vsak dan sedeli za knjigami. So imeli preveč dela okoli hiše, da je družina preživela.

Kaj boš temu Janezu rekel? Da je, kot pravi kolega vr4b3c manj sposoben? Da ima nižji IQ?

Pa da sta bila ata pa mama lenuha? Ker sta vsak dan garala na njivi pa na polju? In da je manj vreden, ker ni imel te sreče, ker se ni rodil zdravniku ali pa odvetniku?

Pa ti nisi čist resen no ...
stari maček
# 20.11.2016 ob 19:31
Sem živel v socializmu nikoli nobeden v partiji,bili smo verni in nikoli šokirani iz strani države,vsi smo se izšolali,si ustvarili družine dom,moji otroci niso bili v šoli za nič prikrajšani,pa nismo bili.med premožnimi.
felipesko
# 20.11.2016 ob 19:30
luckyss
Kdor je hotel delati je imel vsega dovolj, je pa res, da se je manj kradlo in blefiralo...
Ja, takšni pa se tistih časov upravičeno neradi spominjate ;))


Pa ne mislit,da ti isti "sposobneži",ne jamrajo danes,saj so jim še kar komunisti krivi,da ne morejo zadihat "demokracije" z polnimi pljuči...haha
Večina,ki je merila družbeni standard z čigumiji in pomarančami,ga meri še danes na podoben način.....
alojzr2
# 20.11.2016 ob 18:33
V Sloveniji je tako, da kar si reveži zaželijo, to morajo reveži dobiti.
Včasih je veljalo: "Želim si, da bi imel moj otrok kaj jesti in kje spati." Danes to ni dovolj.
"Želim si, da bi moj otrok imel doktorat." Puf, evo ti, tvoj otrok bo imel doktorat (s katerim v tej družbi itak ne bo nič na boljšem), same petke.

Le tega, spodbujati ljudi, da bodo lezli iz revščine, le tega ta družba ne zna. Ker revščino malikujemo in negujemo, bo vedno več revnih.
the law1
# 20.11.2016 ob 18:09
@luckyss

In to je sramota za državo, ki ji v ustavi piše, da je socialna država....
Sram naj vas bo politiki!


Socializem ne zna oz. ne zmore reševat sociale, ker od lepih parol se pač ne da živet.
AM
# 20.11.2016 ob 21:58
Vsr več je revnih. Naša vlada in parlament pa pomagata tako, da dvigujeta plače najbogatejšim.
no72
# 20.11.2016 ob 21:43
Nehajte zaboga že enkrat spet o levici in desnici!

O tem imam pač tudi sam svoje mnenje, ampak, revni otroci so na OBEH straneh- brez razlike.
In v tem je point! Je pa naloga politike, da ustvari pogoje, da se iz teh krajev v teh časih revščina za vedno poslovi! Trenutno je na oblasti kdor pač je, in njegova prva naloga je, da odpravi to sramoto. Pa jo opravlja? Ne vem, zagotovo....
Čudno je, da gospodarska rast napreduje, revnih otrok pa vse več. Nekaj ne štima.

Imajo še dve leti časa, pa da vidimo. Zaenkrat še ni veliko postorjenega...
firtoh
# 20.11.2016 ob 20:18
stari maček
Pismo, nisem vedel,da lahko trgovke prepoznajo socialkarje.A imajo na čelu vtetovirano ali pa kupujejo samo prvovrstno zelenjavo II.kvalitete,ki jo v Avstriji ponavadi najdeš v kontejnerju,ker do polic sploh ne pride.Za razliko od naših polic,kjer druzga kot II.klase sploh ni.
mpotocnik
# 20.11.2016 ob 19:10
@the law ... dej no ne nabijaj, tvoj kapitalizem je pa rešil vse probleme ane. Posebej v tvojih opevanih USA, kjer povprečen državljan ne zna uporabljat zemljevida.

S polno ritjo je lahko srat, probej enkrat s prazno naredit spodoben kupček. Pa javi rezultat prosim.

A ja pa še to, nekje v neki drugi temi si nekaj o neplačevanju davkov trobil. Seveda, da tvoji otroci majo zastonj šolo, to pa bi. Pa obnovljene avtoceste bi tudi, pa ostalo infrastrukturo. Pa dohtarja, kadar se zmisliš.

Ostalim pa sam toliko, begunci niso nič krivi, pa tistih 500k, ki jih bomo ponucali za njih je pljunek v morje proti tem, koliko nacuzajo in zapravijo, naši tako levi kot desni "meneđerji". Tolk ste spumpani vsi, da ne ločite več, kaj je prav in kaj narobe ... sramotno.
bayernkini
# 20.11.2016 ob 18:53
Ampak, ko SD reče, da je vse ok, je ok tudi, če so otroci lačni, revni, če jih zebe, če nimajo. Ker oni pravijo, da vse to, po podatkih, ki so njim na voljo, imajo.

SD naslednica komunistične partije dela samo za svoje in enako misleče za druge nimajo milosti !
tako je že bilo v prejšnji državi.. !
luckyss
# 20.11.2016 ob 18:42
@the law1
Ja, sedaj res lahko vse kupiš doma, tudi kaviar...
Je pa "malenkostni problem" v tem, da nekateri še za kruh nimajo..
bayernkini
# 20.11.2016 ob 18:13
A večinom gledamo idilično podobo Slovenije, resnica pa je, da se revščina povečuje, vse več ja je tudi v družinah, kjer so starši zaposleni. Anita Ogulin iz Združenja prijateljev mladine je dejala: "Če je družina na mrzlem, če ni elektrike, se otrokom ne piše dobro, ker ne morejo niti šolskih obveznosti uresničevat, da ne govorim o drugih primanjkljajih".

socializem deluje ! 20 let vladanja levice dokazuje da jim ni mar za družine še manj za otroke !
Slovenija drvi v smer Venezuele in nihče ne opazi. !
Kaj takega v zahodu ne poznamo !
Za Bavarsko demokracijo državo bi bilo sramota že če bi bil en otrok lačen kaj še le da to napišejo mediji !
takšna vlada bi v takšnih primeru takoj odstopila !
Sramota za Slovenijo ! in politiko socializma !
slovenecnb1
# 20.11.2016 ob 18:06
jp napiši besedo xxxxx5 in pošlji na 1919 tkole trenutno gasimo
Simba
# 21.11.2016 ob 11:25
Za zgled vzemite finsko šolstvo in ga primerjajte z našim.

Zakaj ima Finska najboljše učence? Dosegajo najboljše rezultate na svetu na tekmovanjih, imajo najmanjšo razliko pri izobrazbi glede na finančni položaj staršev, ...

Kako?
Izjemno enostavno:
- v zgodnjih letih se oni učijo z igro
- pouka po slovensko imajo zelo malo
- ne nosijo domov domačih nalog, ampak jih "rešujejo" skupaj z učitelji (točno to je glavni vzrok zakaj imajo potomci slabše izobraženih staršev dobre možnosti za prihodnost)
- imajo ogromno praktičnega pouka

kako je pri nas?
- otrok dobi 20+ kil knjig
- učitelji delajo po prosojnicah
- otrok dobi domače naloge med tednom in še več nalog za čez vikend
- če jih otrok ne (zna) rešiti, nastrada on - je slabo ocenjen. Če jih ne znajo rešiti niti starši, nastrada otrok - je slabo ocenjen
- če starši nimajo denarja, ne morejo otroku omogočiti inštruktorja,...

v glavnem: naša država je polom od poloma
xyxy
# 21.11.2016 ob 09:18
Slovensko šolstvo je naravnano tako, da ne razvija talentov, temveč jih zatira. Slediti je potrebno le učnemu programu, vse drugo je nepomembno. Takšno je slovensko šolstvo.
Mitko
# 21.11.2016 ob 08:53
levo ali desno...leva desna, desna leva, ena dva, tralala......
Smrdi do neba na obeh straneh. Tako na levi, kot na desni.
In ne, nismo demokratična država, niti pravna, pa tudi socialna čedalje manj.
Sistemu je pa vedno v interesu, da ne vemo dovolj, da nismo preveč organizirani, da smo le podložni in da vse potrpimo, četudi nekdo gazi po nas. Volkovi vedno skupaj držijo.
In opravičujem se pravim živalskim volkovom, da jih primerjam s tako človeško drhaljo.
Skippy
# 21.11.2016 ob 01:08
Pa da nebi zdj kdo, da ni denarja. Denarja je kolkr hočeš, samo stvar odločitve je kako si dobrine razdelit v družbi

Proračuna je 8 milijard, ob tem, da smo že sedaj najbolj obdavčena država na svetu. Kje imaš ti denarja kolikor hočeš?

Aja, itak, pozabil si upoštevati, da potem več ni šolstva zastonj, pa ne zdravstva itd., ampak UTD vedno predvideva, da se ta plačuje.
mpotocnik
# 20.11.2016 ob 19:38
@vr4b3c .. @mpotocnik: tako sposoben pa vseeno takoj brez pomisleka pristaneš na trditev (in jo goreče zagovarjaš), da je revščina edini razlog za slabše ocene, ostali "parametri" pa so očitno nepomembni

zdej pa dragi moj ti lepo prosim pokaži kje sem jaz to trdil implicitno ali eksplicitno ...
mpotocnik
# 20.11.2016 ob 19:36
@firtoh ... čestitam na sposobni hčeri. Ampak, kaj si s tem pravzaprav hotel povedat? Da je sosedova neumna? Ali da nimamo posluha za humanistiko?

Ma ne, pravzaprav je bila to lastna hvala.
Mindmaster
# 20.11.2016 ob 19:28
firtoh

Moja otroka nista dobivala ne dokladov in ne štipendije,ker smo imeli preveč denarja, po cenzusih.Doklade bi sicer dobil,samo za zakonski minimum je bilo škoda časa,da bi hodil na CSD.
Zoisove štipendije ni dobil noben od njiju. Moja hčera ima doktorat(bio-procesorji) in je zaposlena na nemškem Zveznem ministrstvu za šolstvo in znanost,sosedova,ki je dobivala Zoisovo,pa nezaposlena umetnostna zgodovinarka.


Tako je vedno, kadar drzava prerazdeljuje denar. Resitev je manj drzave.
Kontakt

Zgodb ljudi, ki se znajdejo v stiski, je vedno več. Zaupajte nam svojo.

 

Če želite pomagati družinam v stiski:

 

Prejemnik:

 

ZPM LJUBLJANA MOSTE POLJE

 

Proletarska 1, 1000 LJUBLJANA

 

IBAN: SI56 3300 0000 1303 865

 

BIC:HAABSI22

 

KODA NAMENA:CHAR

 

SKLIC: 00 546

Videonovice
Hitra pot do denarja 00:06:10, 05.12.2016
Pomagajmo! 00:07:56, 28.11.2016
Služba, ki ni služba 00:10:24, 21.11.2016
Maribor 2016 00:10:19, 07.11.2016
Revni otroci - zadnji v vrsti 01:17:30, 02.11.2016
Brezplačno kosilo 00:10:10, 17.10.2016
Neenakost v šolskih klopeh 00:53:46, 16.06.2016
Delaj, trpi, molči 00:54:17, 09.06.2016
Darja Zaviršek 00:26:26, 07.10.2015
Bregant: Možgani in revščina 00:08:15, 18.05.2015
POD MOSTOVI, dokumentarni film

Revščina je v Sloveniji še vedno tabu; politiki o njej ne želijo govoriti, mediji o njej le redko poročajo. Čeprav obstajata 2 Sloveniji. Zato v dokumentarnem programu TV SLO nastaja film »Pod mostovi« , ki bo premierno predvajan januarja 2017. Da nevidno končno postane vidno. Z zgodbami državljanov, ki se vsakodnevno borijo za ohranitev lastnega dostojanstva, z mnenji strokovnjakov, ki opozarjajo na nujnost zakonskih sprememb. Skoraj ni vlade, ki od osamosvojitve ne bi pripomogla k sistemski revščini.

Citat

"Tisti, ki imajo denarja na pretek, nikoli ne pozabijo braniti svojih koristi."


Thomas Piketty (Kapital v 21. stoletju)

Številke govorijo

UPOKOJENCI:
- Pod pragom revščine živi 16% upokojencev ali skoraj vsak peti.
- Od 78.000 upokojencev pod pragom revščine jih je kar 55.000 žensk.
- 13.000 jih prejema pokojnino, nižjo od 300 evrov.
- 3.000 jih prejema pokojnino nižjo celo od denarne socialne pomoči (288,81 evra). 

Kazalo