Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija Miša Molk je v drugem letu svojega delovanja prejela 345 odzivov občinstva. Foto: Stane Sršen Foto:
Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija Miša Molk je v drugem letu svojega delovanja prejela 345 odzivov občinstva. Foto: Stane Sršen Foto:
Miša Molk o zapletih glede vodstva RTVS.
Slavko Bobovnik
Voditelj Odmevov Slavko Bobovnik je bil večkrat pohvaljen. Foto: MMC RTV SLO

Kar 307 pritožb se je nanašalo na televizijski program, 21 na MMC, 17 pa na radijski program, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Molkova. V primerjavi s predhodnim letom je skupaj prispelo 41 pritožb manj. Porasel je odstotek pritožb, naslovljenih na informativni program, pri čemer je izstopala oddaja Odmevi. Največ kritik je prejela zaradi ponavljajočih se zamud pri predvajanju.

Med razlogi za pritožbe je Molkova izpostavila očitke o pristranskem vodenju oddaj, netočnosti predvajanja, nepravilnosti rabe slovenščine ter podvajanja prenosov parlamentarnih sej na drugem in tretjem programu televizije.

Molkova: Premalo oddaj za mladino
"Gledalci želijo več spodbudnih tem, dovolj imajo politike, afer in nestrpnosti," je dejala Molkova. Na to po njenem mnenju kaže tudi gledanost Polnočnega kluba, ki takšnim pozitivnim oz. človeškim temam namenja več pozornosti.

Varuhinja je izrazila zaskrbljenost nad odsotnostjo odziva mladine: "Zaskrbljujoče je, da se mladina skoraj ne odziva. To je zato, ker v programski ponudbi mladina nima svojega zrcala, da bi se nanj oz. vanj sploh lahko zazrla."

"Odmevi so bipolarna motnja"
Poleg tega je poudarila, da gledalce Odmevov moti predvidljiva izbira gostov, po navadi dva z levice in dva z desnice, za katere lahko gledalci vnaprej predvidijo, kakšna bodo njihova stališča. "Rada rečem, da so Odmevi bipolarna motnja. Ne bi pa rada, da se zlorablja to mojo metaforo za tiste, ki imajo tovrstne težave," je dejala in dodala, da bi si gledalci želeli videti tudi druge predstavnike civilne družbe.

Na vprašanje, ali je bil kdo od voditeljev posebej pohvaljen ali grajan, je Molkova odgovorila, da je bil večkrat pohvaljen Slavko Bobovnik, številne kritike pa so bile namenjene Rosviti Pesek, ki je varuhinji na očitke odgovorila v daljšem pismu. Molkovi se zdi sporno, da se je po izteku časa, ki so ga imeli na voljo štirje gostje v studiu Odmevov, prebrala še izjava Janeza Janše, na katero gostje niso mogli več replicirati.

Celotno poročilo lahko preberete tukaj.

"Zapleti slabo vplivajo na ugled RTV Slovenija"
Na novinarsko vprašanje, ali je prejela kakšne pritožbe gledalcev glede vodstvenih zapletov na RTVS, je varuhinja odgovorila: "Ljudje ne vedo dobro, za kaj gre, ne poznajo, kaj točno so problemi. Sicer pa, kako bi poznali, saj še sama ne vem točno, za kaj gre." Dodala je, da takšni zapleti vplivajo na ugled javnega zavoda.

Za novega (starega) voditelja Odmevov Uroša Slaka je dejala: "Gledala sem ga obakrat. Včeraj sem se bala, da bo tak kot predvčerajšnjim, ko je bil neznosen. Niti od enega gosta nisem slišala celega odgovora. Vendar pa je bilo včeraj vodenje že mnogo bolj spodobno."

Miša Molk o zapletih glede vodstva RTVS.