Kupnino nameravajo na ministrstvu nameniti drugi vojaški oborožitveni opremi. Foto: BoBo
Kupnino nameravajo na ministrstvu nameniti drugi vojaški oborožitveni opremi. Foto: BoBo
Javna dražba
Na ogled orožja sta prišla dva interesenta, na dražbo pa le predstavniki družbe Limex, ki so ga nato tudi kupili. Foto: BoBo

Željko Kralj z direktorata za logistiko na ministrstvu je pojasnil, da so se orožje odločili prodati, ker gre za presežek, ki ga ne potrebujejo. A jim to orožje v skladiščih, ki jih je treba varovati, zaseda ogromno prostor, poleg tega pa ga je treba ob popisih tudi natančno pregledati in ponovno konzervirati, kar vzame veliko časa.

Že pretekla leta so ugotavljali, da obnova orožja ni gospodarna, zato so ga navadno trajno onesposobili in peljali na komisijsko uničenje. A ker tudi to ni brezplačno, so se odločili, da preverijo interes na trgu, in ugotovili so, da je ta precejšen. Določeno količino so tako zagotovili vojaškemu muzeju v Pivki, nekaj pa so že prodali tudi registriranim zbiralcem.

Ker je bilo zanimanja zelo veliko, so se odločili, da tokrat poskusijo z javno dražbo. Informacijo o tem so posredovali 14 registriranim podjetjem v Evropi in ZDA, dva sta si prišla orožje ogledat, ponudbo pa je na koncu oddalo eno podjetje. Na dražbi so avstrijskemu podjetju Limex po izklicni ceni okoli 1,7 milijona dolarjev tako prodali štiri od osmih sklopov oziroma 20.000 od 46.000 za prodajo predvidenih kosov orožja. Alexander Logar iz omenjenega podjetja je za medije pojasnil, da bodo orožje dezaktiviriali, namenili pa ga bodo večinoma zbiralcem in filmski industriji.

Družbo so pred prodajo dobro preverili
Kralj je ob tem potrdil, da so se z dejavnostjo družbe dobro seznanili. Gre za proizvodno podjetje, ki orožje kupuje v različnih evropskih državah, ga predela, trajno onesposobi in ponudi zbiralcem. Druga možnost pa je, da orožje predelajo iz avtomatskega v polavtomatsko, ki ga lahko tisti z dovoljenjem tudi kupijo. Podjetje je ustrezno registrirano in preverjeno, je zagotovil Kralj. Tudi evropska zakonodaja je na tem področju izjemno stroga, zato po njegovih besedah ni možnosti, da bi podjetje katerega izmed teh kosov orožja na primer izvozilo na katero izmed kriznih žarišč.

Kaj bodo z denarjem?
Kupnino nameravajo na ministrstvu nameniti drugi vojaški oborožitveni opremi. V načrtu sta oprema za usmerjanje letalske podpore in oprema za enoto za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, pa tudi nakup terenskih vojaških kombiniranih vozil.

Ministrstvo bo v prihodnje skušalo prodati še okoli 26.000 kosov orožja. V načrtu pa imajo tudi prodajo drugih vrst orožja, med drugim havbice 105, tanke M-55 in pehotna vozila oz. goseničarje BVP M-80. Za prodajo večjih sistemov v prihodnje nameravajo izdelati tudi dezinvestitijski program in tako zagotoviti kar najbolj gospodarno ravnanje, je še zatrdil Kralj.