Muslimanom je mufti zaželel bajram, poln veselja in osebnega zadovoljstva. Foto: BoBo
Muslimanom je mufti zaželel bajram, poln veselja in osebnega zadovoljstva. Foto: BoBo
Muslimani so se na Kodeljevem v Ljubljani zbrali za molitev ob koncu ramazana.
Za muftija je pomemben prenos verskih resnic in praks s starejših na mlajše generacije. Foto: BoBo
Muslimani so se na Kodeljevem v Ljubljani zbrali za molitev ob koncu ramazana
Na Kodeljevem se je zbralo okoli 4.000 islamskih vernikov. Foto: BoBo
Temeljni kamen slovenske džamije bo kmalu položen
Muslimani praznujejo ramazanski bajram

Islamska skupnost v Sloveniji je na današnji prvi dan tridnevnega praznika bajram, ki sledi muslimanskemu svetemu mesecu ramazanu, bajramske slovesnosti pripravila v 18 slovenskih krajih, osrednja slovesnost pa je bila tradicionalno v Ljubljani na Kodeljevem, kjer se je po nekaterih podatkih skupnosti zbralo več kot 4.000 ljudi.

Veliko mladih pri molitvah in večerjah je za Grabusa dober znak, saj se tako ohranja vsebinsko delovanje islamske skupnosti. Kot je dejal, lahko s spoštovanjem tradicije in sprejemanjem sodobnih oblik življenja dosežejo dolgoročno stabilnost njihove verske identitete.

Nekontinuiran razvoj islamske identitete
Zbrane je opomnil, da so bili kot muslimani iz bosanskega in albanskega govornega območja več let brez kontinuiranega razvoja islamske identitete, po demokratičnih spremembah v 90. letih 20. stoletja pa njihove institucije niso imele dovolj kadrovskega potenciala in sposobnosti za delo z ljudmi. Zato je po njegovih besedah pomembno delovanje predstavnikov skupnosti, ki jim je uspelo naučiti verskih resnic in praks tiste vernike, ki v svoji mladosti niso imeli priložnosti za učenje islama.

Dodal je, da so danes veseli, ker so navkljub dolgim dnevom in visoki temperaturi pokazali, da so sposobni v tem času splošnega potrošništva sprejeti in se odzvati na božji klic, da se v času ramazana odpovejo vsem telesnim užitkom in drugim slabim navadam. Ob izboljšanju materialne življenjske ravni v zadnjih 50 letih se je spremenil človeški pogled na sistem vrednot.

Muslimani so pozabili na Mohamedovo sporočilo
Vrednote družb, ki imajo svoje korenine v tori, evangeliju in Koranu, postajajo marginalizirane ali samo površno uporabljane, je dejal mufti. Muslimani so v praksi pozabili Mohamedovo sporočilo, da pravi vernik ne sme zaspati, če je njegov sosed lačen, je dejal.

Grabus je bil kritičen tudi do podjetij, katerih motiv je dobiček. Kot je poudaril, je uspeh vsake skupnosti v pravičnosti in pravični razporeditvi dobrin. Ob tem se je zavzel za redno plačilo delavcem, ki jim omogoča dostojno življenje.

Omenil je tudi napovedan začetek gradnje islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Temeljni kamen zanj bodo položili 14. septembra. Kot je omenil, sta se v skupnosti pokazala složnost in odločnost pri odplačevanju zemljišča in drugih pripravah za projekt.

Temeljni kamen slovenske džamije bo kmalu položen
Muslimani praznujejo ramazanski bajram