Sloveniji kaže, da bo do konca leta počrpala ves razpoložljiv denar iz pretekle finančne perspektive. Foto: BoBo
Sloveniji kaže, da bo do konca leta počrpala ves razpoložljiv denar iz pretekle finančne perspektive. Foto: BoBo

Smerkoljeva je na seji odbora DZ-ja za evropske zadeve, ki je obravnaval poročilo o črpanju denarja iz kohezijske politike 2007-2013 za letošnje prvo polletje, spomnila, da je bila Slovenija med 28 državami članicami glede na povrnjen evropski denar na devetem mestu.

Slovenija je v prvem letošnjem polletju od 4,1 milijarde razpoložljivih evrov odobrila za 4,42 milijarde evrov projektov, za še 4,25 milijarde evrov pa so bile podpisane pogodbe. Prekoračitev bo kril državni proračun, šlo pa je za nujen ukrep, da bi se približali 100-odstotnemu črpanju, je pojasnila ministrica.

Potrjenih že pet projektov iz nove finančne perspektive
Izplačil iz državnega proračuna je bilo do konca junija za 3,6 milijarde evrov oz. 88,6 odstotka razpoložljivega denarja, v prvih osmih mesecih pa so se izplačila iz slovenskega proračuna v primerjavi s prvimi šestimi meseci povečala še za 125 milijonov evrov na 91,6 odstotka. Ministrica prve razpise iz nove perspektive, vezane predvsem na aktivno politiko zaposlovanja, pričakuje že septembra.

Pojasnila je, da so bile avgusta že izdane odločbe za pet na vladi že potrjenih okoljsko-komunalnih projektov, ki niso pridobili evropskega sofinanciranja v prejšnjem obdobju.

Franca Trčka (ZL) je ob predstavitvi zmotilo, da je poročilo premalo podrobno, zato je na ministrico naslovil več vprašanj o podrobnostih financiranih projektov, poslanca Janija Möderndorferja (ZaAB) pa so zanimale podrobnosti izvedbe 11 okoljskih projektov, predvsem tistih petih, za katere so bile odločbe že izdane.