Gursovi podatki o nepremičninah so vzbudili daleč največ zanimanja. Foto: BoBo
Gursovi podatki o nepremičninah so vzbudili daleč največ zanimanja. Foto: BoBo

Kar 92 odstotkov zahtev za dostop do informacij javnega značaja, ki so jih v svojih poročilih navedli državni organi in organi lokalnih skupnosti (skupaj jih je bilo 76.349), je bilo rešenih na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs), so sporočili z vlade.

Lani so zavezanci za pripravo letnega poročila vlade (državni organi brez Gursa in organi lokalne samouprave) rešili skupaj 6.099 zahtev po zakonu. Pri tem je šlo v 97,52 odstotka primerov za zahtevo za dostop do informacij, preostalo pa so bile zahteve za ponovno uporabo podatkov. Organi zavezanci za poročilo v letu 2013 so obdelali 88 zahtev več kot leto prej.

Od skupno 6.099 rešenih zahtev jih je bilo tri četrtine v celoti rešenih ugodno, se pravi, da so prosilci zahtevane informacije prejeli v celoti. Dobrih 13 odstotkov zahtev je bilo delno ugodenih, okoli 8,5 odstotka pa jih je bilo v celoti zavrnjenih. Preostale zahteve niso bile obravnavane.

Proti odločitvam vloženih 268 pritožb
Zoper odločitve oziroma ravnanje državnih organov brez Gursa in organov lokalne samouprave v povezavi z zahtevami je bilo v letu 2013 vloženih 268 pritožb. Od tega je bilo zoper odločbo o delni ali v celoti zavrnjeni zahtevi vloženih 151 pritožb. Zoper molk organa je bilo vloženih 96 pritožb, šest pritožb pa v primeru, ko posredovana informacija ni bila informacija, ki jo je prosilec zahteval, in še šest pritožb v primerih, ko informacija ni bila posredovana na zahtevan način.

V letu 2013 je bilo v povezavi s prvostopenjskimi odločitvami državnih organov brez Gursa in organov lokalnih skupnosti izdanih 174 odločb informacijskega pooblaščenca, od tega je bilo 21 ugodno rešenih pritožb, 58 delno ugodenih pritožb, 83 je bilo zavrnjenih pritožb oz. potrjenih odločitev prvostopenjskega organa, 12 zadev je bilo vrnjenih v ponovno določanje.