Če je ne bo spet zagodel pepel, bo promet stekel nemoteno. Foto: RTV SLO
Če je ne bo spet zagodel pepel, bo promet stekel nemoteno. Foto: RTV SLO
Letalski promet se iz Maribora vrača v Ljubljano

Do večera je promet potekal še z mariborskega letališča, prvo letalo pa je na obnovljeni vzletno-pristajalni stezi pristalo nekaj minut po 20. uri. Potniki bodo tako znova lahko leteli tudi s tistimi letalskimi družbami, ki so med obnovo polete v našo državo odpovedale. Znano je, da sta v Maribor letela le Adria Airways in Turkish Airlines, pa še to v zmanjšanem obsegu. Air France je letel iz Trsta, Easyjet, ČSA Czech Airlines, Montenegro Airlines in Jat Airways pa so v tem času polete odpovedali.

Še zmeraj pa velja, da bo promet stekel, le če se oblak ognjeniškega pepela ne bo vrnil nad Slovenijo oziroma če bodo oblasti pustile zračni prostor nad našo državo odprt.

Deset milijonov evrov za večjo varnost
Med prenovo osrednjega dela vzletno-pristajalne steze so na celotni širini steze obnovili asfaltne površine v dolžini okoli 1.100 metrov, pa tudi asfaltne površine na delu voznih stez. Zamenjali so svetlobni sistem s kabelskimi povezavami in postavili dodatne kabelske jaške.

Obnove so se na letališču lotili po stopnjah, saj so prvi dve izvedli že lani, ko letališča še ni bilo treba zapreti. Tretja in najzahtevnejša faza se končuje danes. Za obnovo so odšteli okoli deset milijonov evrov.

Tako se je povečala varnost 3.300 metrov dolge in 60 metrov široke letališke steze, ki je bila asfaltirana leta 1978, pred 18 leti pa obnovljena s tankoslojno prevleko.

Letalski promet se iz Maribora vrača v Ljubljano