Dokler ne bo boljše rešitve, bo trenutni režim ostal. Foto: BoBo
Dokler ne bo boljše rešitve, bo trenutni režim ostal. Foto: BoBo
Prvi dan nadzora brez posebnosti
V Postojni 26 beguncev
Za sprejem prebežnikov se pripravlja šest centrov

Madžarsko. Nadzirajo predvsem vozila, ki bi lahko bila sumljiva in v katerih bi se lahko prevažali prebežniki.

Kje vse so nadzorne točke, policija ne razkriva, sicer pa te niso stalne. Očitno so občasno na vseh sedmih nekdanjih mejnih prehodih z Madžarsko, poostreni nadzor zlasti kombiniranih vozil je mogoče opaziti v notranjosti Pomurja, okrepljen je tudi na zeleni meji.

Kako poteka nadzor, so policisti medijem predstavili pri Dolgi vasi, v Pincah in ob avtocesti, ki pelje iz Madžarske proti Lendavi. Na njej je ves promet preusmerjen na prvo počivališče za državno mejo, danes do 14. ure pa policisti posebnosti niso zaznali. Neuradno so pomurski policisti od polnoči prijeli le enega begunca, ki je v postopku.

Uradnih pojasnil, kje bodo nameščeni begunci, še vedno ni, v Lendavi naj bi bile možnosti za to v nekdanjem obratu Mure, pri Integralu in na spidvejskem stadionu.

Iz Evropske komisije pa so danes sporočili, da je odločitev Slovenije, da na meji z Madžarsko uvede izredni nadzor, v luči trenutnih razmer v skaldu s pravili EU-ja.

Štirinajsterica zaprosila za azil
V Centru za tujce v Postojni pa je trenutno nastanjenih 26 tujcev, med njimi tudi 14 sirskih državljanov, ki so jih policisti pred tednom dni prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu meje in jih v torek neuspešno poskušali vrniti na Madžarsko. Vseh 14 je danes zaprosilo za azil, je povedal vodja omenjenega centra za tujce Jože Konec. Po prevodu njihovih pisnih vlog, ki so v arabskem jeziku, bo o njihovi prošnji odločalo notranje ministrstvo.

V centru po njegovih besedah nastanijo tujce, ki so v Slovenijo prišli nezakonito in jih policija ne more takoj poslati iz države. "Naša naloga je, da te tujce sprejmemo, jih oskrbimo in nastanimo ter izvedemo postopek vračanja. To pomeni, da ugotovimo istovetnost tujcev, pridobimo dokumente in jih odstranimo iz države," je pojasnil.

Dobijo tudi denarno pomoč
Letos so do konca avgusta v centru sprejeli 309 tujcev, povprečna doba bivanja pri njih je 17 dni, trenutno pa so v centru še državljani Somalije, Maroka, Alžirije, Sirije, Bosne in Hercegovine in Brazilije. Na voljo imajo do 300 postelj, če bodo potrebe še večje, pa lahko na hitro poskrbijo še za dodatnih 100 namestitev.

"Tujcev nikoli prisilno ne vračamo v države, kjer bi bilo njihovo življenje ali svoboda ogrožena, ali v države, kjer bi lahko bili izpostavljeni mučenju ali nečloveškemu ravnanju, saj nam v teh primerih zakon o tujcih izrecno prepoveduje njihovo prisilno odstranitev iz Slovenije," je še povedal Konec.

Tisti izmed tujcev, ki imajo s seboj denar, morajo za nastanitev v centru prispevati po 20 evrov na dan. Vendar jih večina tega denarja nima ali pa ga porabi za druge namene, zato bivanje plačuje država.

Če se odločijo za prostovoljno vrnitev v svojo ali katero koli drugo državo po svetu, jim naše oblasti pomagajo urediti vse potrebne dokumente in uredijo prevoze do izbrane države. Ob tem lahko pridobijo do 2.500 evrov pomoči, ki jih lahko porabijo za nastanitev ali začetek kakšnega posla. Denar je zagotovljen iz evropskega sklada.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: EU mrzlično išče odgovor na begunsko krizo, do takrat veljajo stara pravila.

Prvi dan nadzora brez posebnosti
V Postojni 26 beguncev
Za sprejem prebežnikov se pripravlja šest centrov