Nadškof Stres je vernike pozval h goreči molitvi za domovino. Foto: BoBo
Nadškof Stres je vernike pozval h goreči molitvi za domovino. Foto: BoBo
Predstavniki Slovenske škofovske konference Anton Stres ljubljanski nadškof
Anton Stres meni, da bi morala Janša in Janković svojo nedolžnost dokazovati po pravni poti. Foto: BoBo

"Politična kriza, ki je zajela Slovenijo, zbuja resno zaskrbljenost. Po tem, ko je vse kazalo, da smo stopili na pot gospodarskega okrevanja in družbene stabilizacije, so čez noč postali ogroženi napori in dosežki vladne koalicije, s tem pa so ogrožene tudi reforme, za katere vemo vsi, da so nujno potrebne," so v izjavi za javnost zapisali v Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Izjavo je prebral ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, v njej pa škofje tudi svarijo pred hudimi posledicami, ki jih bomo v Sloveniji utrpeli posamezniki in kot država, če se bosta verodostojnost gospodarskih reform in politična stabilnost v državi znova zamajali.

"Zato pozivamo vse politične dejavnike, ki v teh dneh sprejemajo usodne odločitve, da postavijo skupno dobro državljank in državljanov ter vse narodne in politične skupnosti odločno na prvo mesto in takoj poiščejo takšen izid iz krize, ki bo ohranjal doseženo raven reform in jih razvijal naprej v začrtani smeri. Edino ta nas lahko izpelje iz negativnega stanja, ki je nastalo kot posledica dve desetletji trajajočega, a le deloma uspešnega prehoda iz totalitarne družbene ureditve v demokratično, pravno varno in socialno pravično državo," je še zapisano v tokratni izjavi SŠK-ja.

Vsakdo ima pravico do dobrega imena
"Ne morem drugače, kot da vse verne državljane, na katere se najprej obračamo, vabimo, da se združimo v goreči molitvi za domovino," je na vernike apeliral Stres in pojasnil, da je pomemben pojem v družbenem nauku skupno dobro, ki je vsota vseh ugodnih pogojev, da si lahko državljani na osnovi svoje pridnosti, talentov in delavnosti pomagajo sami.

Zapleta s poročilom protikorupcijske komisije ni želel komentirati oziroma, kot se je izrazil, se močno zaveda, kje so meje, do katerih se lahko izraža. Opozoril pa je, da ima vsakdo pravico do dobrega imena.

"Vsakdo velja za nedolžnega, dokler mu ni z nekim sodnim postopkom, s pravnomočno sodbo dokazano nasprotno. Protikorupcijska komisija, čeprav razumem, ne sodi v sklop sodstva. Izdaja neko mnenje, ki je seveda odmevno. Edina pot, po kateri lahko gospoda Janša in Janković dokončno in brezprizivno dokažeta svojo nedolžnost in neutemeljenost teh obsodb, je sodna pot. V naši družbi so samo sodišča tista, ki lahko zavezujoče opredelijo neko nedolžnost ali krivdo. Dokler do tega ne pride, gre za vprašanje njune osebne odločitve, njune vesti, ali se čutita krive ali ne. Njima je prepuščeno, kaj bosta naredila. Mi pa jima bomo lahko sodili na volitvah," je še razložil Stres.