Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 97 glasov Ocenite to novico!
Nadškofija Ljubljana
Okrožno sodišče je od zahtevanih 17,4 milijona evrov Skladu naložilo plačilo dveh tretjin, kar z obrestmi znaša približno šestnajst milijonov evrov za Nadškofijo Ljubljana. Foto: J. B.
Stanislav Zore
Ljubljanski nadškofiji pod vodstvom Stanislava Zoreta je uspelo od države iztožiti rekordno milijonsko odškodnino, ki pa je šele začetek že vloženih zahtevkov. Foto: BoBo
       Dolgotrajnejši je denacionalizacijski postopek, višja je odškodnina.       
 Nadškofija Ljubljana o višini izplačanih odškodnin zaradi počasne denacionalizacije
Gozdovi
Največji delež odškodnin se nanaša na nezmožnost uporabe gozdov od uveljavitve zakona o denacionalizaciji decembra 1991 do pravnomočnosti posameznih odločb. Foto: Bobo
sodba okrožno sodišče nadškofija
Višje sodišče bo ponovno odločalo o odškodnini. Obresti pa rastejo vse do pravnomočne sodbe. Foto: J. B.
VIDEO
Milijoni zaradi zamud pri...

Dodaj v

Nadškofiji milijoni evrov zaradi denacionalizacijskih zamud

Okrožno sodišče je naložilo Skladu kmetijskih zemljišč izplačilo 11,1 milijona odškodnine s skoraj petimi milijoni zamudnih obresti, del je sklad že poravnal
9. oktober 2016 ob 19:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Državni sklad kmetijskih zemljišč mora nadškofiji Ljubljana zaradi dolgotrajnega vračanja gozdov na področju Mozirja in Radovljice plačati skoraj šestnajst milijonov evrov, je v prvem od večjih primerov odločilo okrožno sodišče v Ljubljani.

Sodba se nanaša na dolgotrajno vračanje 20 tisoč hektarjev gozda na področju Gorenjske in Zgornjesavinjske doline (Nazarje). Vzrok je nezmožnost uporabe zemljišč od uveljavitve zakona o denacionalizaciji do pravnomočnosti posameznih odločb, ki so bile v tem primere rešene večinoma leta 2006 in 2007.

"Za zdaj je bil to najvišji zahtevek"
"To je neko nadomestilo za dolgotrajnost postopkov, čeprav je imel vsak upravičenec možnost z začasno odredbo dobiti v uporabo, če je zato zaprosil," pojasnjuje direktorica Sklada kmetijskih zemljišč Irena Šinko, ki je potrdila naše informacije, da so pet milijonov evrov nadškofiji že nakazali. "Plačali smo nesporni del po metodologiji, izračunani s strani sklada, na ostalo smo se pritožili. Zaenkat je bil to najvišji zahtevek. Odškodnina, ki je bila prisojena, je nekje okoli enajst milijonov in pol," je povedala Irena Šinko, kar pomeni z obrestmi približno šestnajst milijonov evrov. Šinkova tako opozarja, da Sklad sam takšnih odškodnin ne bo zmogel in jih bo morala ob novih večjih vstah "poravnati država kot ustanoviteljica", na kar je že večkrat javno opozorila.

Šestnajst milijonov za povprečno šestnajstletne postopke
Okrožna sodnica Jadranka Juhant je sodbo spisala že 24. novembra lani. Tukaj si lahko ogledate kopijo, ki smo jo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja dobili od višjega sodišča v Ljubljani, kjer se zaradi pritožbe sklada trenutno nahaja. (V njej je sodnica v odškodninah namesto milijonskih zapisala tisočkrat nižje zneske, kar je naknadno popravila.) Sodišče je predvsem ugotavljalo, koliko lesa bi nadškofija lahko posekala in prodala v gozdovih v času, ko jih zaradi dolgih postopkov ni mogla prevzeti. Eden od izvedencev je škodo ocenil še bistveno višje od končne sodbe, vendar njegovega mnenja sodišče ni upoštevalo v celoti.

RKC: Daljši je postopek, višja je odškodnina
Nadškofija Ljubljana konkretnih postopkov in izplačane odškodnine ne želi komentirati. "Dolgotrajnejši je denacionalizacijski postopek, višja je odškodnina. V tem smislu je vprašljivo tudi ravnanje zavezancev, ki se neutemeljeno upirajo vračilu premoženja v naravi ter s tem sami zavirajo postopke vračanja in botrujejo višjim odškodninam. Za dolgotrajnost postopkov na drugi strani zagotovo odgovarja tudi država," so v splošni oceni zapisali v Nadškofiji Ljubljana.

Kot dodajajo, bo letos 7. decembra četrt stoletja od uveljavitve zakona o denacionalizaciji in primerno bi bilo, da se konča. Pričakujejo tudi sistemsko rešitev izplačila odškodnin. "To bi bil tudi primeren način, da se zmanjša škoda, ki so jo denacionalizacijski upravičenci utrpeli zaradi kršitve pravice do odločanja v denacionalizacijskih postopkih brez nepotrebnega odlašanja," še pišejo na Nadškofiji Ljubljana.

Sodba skoraj leto dni ostala v tajnosti
Kej je bila sodba skladu vročena že v začetku letošnjega leta in izplačilo 5.089.588 evrov opravljeno februarja (Tu dostopen podatek Erarja pomotoma dvakrat navaja znesek izplačila.), smo preverili, zakaj Sklad kmetijskih zemljišč in država nista o tem obvestila javnosti. "Natančnih podatkov do pravnomočnega zaključka postopkov ne dajemo zaradi opozorila informacijske pooblaščenke," je povedala direktorica Sklada Irena Šinko, ki nam prav zato ni mogla posredovati natančnih podatkov o še odprtih postopkih.

RKC samo od sklada zahteva 32 milijonov evrov
Po podatkih, ki smo jih pridobili, je šestnajst milijonov odškodnine z obrestmi šele prva od večjih zahtev, ki jih je nadškofija naslovila na sklad. Poleg izplačanih pet milijonov zahteva po sodni poti skupaj z Družbo usmiljenk še 15.146.061 evrov, zunajsodno - še pred vložitvijo tožb - pa še dobrih 12 milijonov. Skupaj 32 milijonov evrov - vendar lahko obresti to vsoto tudi podvojijo. Ocene sklada so primerljive, je potrdila direktorica. Ob tem pa sklad še zdaleč ni edini, od katerega Nadškofija Ljubljana in druge pravne osebe RKC Slovenija zahtevajo in dobivajo denar iz naslova odškodnina zaradi počasne denacionalizacije.

Nadaljevanje zgodbe v ponedeljek.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 09.10.2016 ob 19:07
"Nadškofiji milijoni evrov zaradi denacionalizacijskih zamud"

Super, a lahko odbijemo od milijardke in pol, ki smo jo dali za cerkvene zvonove ? Samo vprašam, bilo bi lepo in zelo krščansko, če bi to storili.
drugo mnenje
# 09.10.2016 ob 19:11
vso premoženje fevdalnega izvora je last državljanov, ne pa subjekta, ki se je med fevdalizmom najbolj okoriščal na račun dela ljudi! franc jožef bi vam že pokazal ob prvem takem zahtevku. še klopi bi vam pobral ven iz cerkva.
robantus
# 09.10.2016 ob 19:08
Kaj pa "Odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom"?. Po takih hvalospevih se začnite sami zgledovati. Hinavska institucija, da je ni.
Guliarth
# 09.10.2016 ob 19:11
Kdaj pa bo MB škofija vrnila 850 milijonov?
A je to šala?
kop
# 09.10.2016 ob 19:10
Država naj pa lepo sprejme zakon in neha duhovnikom plačevat socialne prispevke!
veza
# 09.10.2016 ob 19:12
Čakaj, čakaj, a mi jim bomo pa reševali milijardo dolga pri zvonovih, pa kje živimo?
tim sein
# 09.10.2016 ob 19:04
Seveda! Komu pa, če ne njim?
džeko
# 09.10.2016 ob 19:11
Davek na nepremičnine in ukinitev socialnih prispevkov in to takoj !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krimsky
# 09.10.2016 ob 19:14
Za Cerkev je padec komunizma hud udarec.

Prej so se ukvarjali s svojim poslom, imeli novomašnikov za celo duplerico v Družini, pa še polnočnica je imela rahel pridih 'prepovedanega' ...
~
Danes novomašnike prešteješ na prste, ukvarjajo pa se natanko s tistim, nad čemer je Jezus (edinkrat!) pobesnel, in iz templja zmetal menjalce denarja ...
flipper
# 09.10.2016 ob 19:19
Zagotovo bo prišel čas, ko se bo naropano slovensko premoženje RKC vrnilo slovenskim državljanom.
gre888
# 09.10.2016 ob 19:17
Sploh ni problema, samo od dolga za Zvonove odbite, pa zaradi mene lahko takih tožb še 100 dobijo.
Jerko dolenjski
# 09.10.2016 ob 19:20
Kolikor vem, je bilo cerkvi odvzeto premoženje zakonito, oz. po takratnih zakonih. Ti zakoni vsekakor niso bili v skladu z današnjimi standardi, tako kot tudi niso bili zakoni izpred nekaj sto let, ko je cerkev to premoženje dobila.

Zakaj ne začnemo popravljati krivic, ki so se zgodile npr. pred 500 leti?

No. Upam da se to ne bo zgodilo, saj bom verjetno ugotovil, da sem kot davkoplačevalec tudi od takrat še komu kaj dolžan:)
Kranjska
# 09.10.2016 ob 19:06
Ja, Slava vojvodine Kranjske se prodaja s popustom:

bleeeee
# 09.10.2016 ob 19:30
Ko RKC oškoduje državo, plačamo davkoplačevalci, in ko država oškoduje RKC, plačamo davkoplačevalci. Tako so videti Jezusovi nauki v praksi - dragi davkoplačevalec, nastavi še drugo lice.
Ogroženi
# 09.10.2016 ob 19:20
Torej, nimamo, da bi socialno ogroženim uskladili (z veljavnim zakonom!!!) socialne prejemke od leta 2012 (288,81€ je prejemek iz januarja 2012!!!), imamo pa za cerkev, da se bogati.

Do kdaj še, narod moj, do kdaj?!
gvidk
# 09.10.2016 ob 19:08
Morda je treba razmišljati obratno. Kako lahko poteče toliko časa, da se odločba izvrši? Če bi meni npr. določili, da mi pripada neka tovarna, pa mi je potem 16 let ne bi vrnili, bi jih tudi tožil za izgubljen prihodek.
muki-1
# 09.10.2016 ob 19:33
Največji zmagovalec osamosvojitve in tranzicije je Cerkev, na drugem mestu tesno sledijo politiki in z njimi povezani menedžerji. In če obstajajo zmagovalci, so najbrž tudi poraženci...to pa smo navadni ljudje :)
jCoob
# 09.10.2016 ob 19:36
kul.. sedaj lahko rkc poplača del svojih dolgov
veza
# 09.10.2016 ob 19:16
Šinko tako opozarja, da Sklad sam takšnih odškodnin ne bo zmogel in jih bo morala ob novih večjih vstah "poravnati država kot ustanoviteljica", na kar je že večkrat javno opozorila.

država smo mi vsi, kdo je kriv, da prihaja do takih anomalij, psmo, kaj so vsi nori v tej naši Sloveniji!
ulzf
# 09.10.2016 ob 19:37
Kako pa da to ni zastaralo ?
GeorgeB
# 09.10.2016 ob 19:34
Evo, prava priložnost, da se jim nabije davke.
Grabežljivost, pohlep in napuh je stalnica RKC. To dakozauje tudi zadnji primer.
Obdavčiti jih in da vidimo po tem koliko bo še ostalo tega napuha.
bojfab
# 09.10.2016 ob 19:37
Ali niso bili ti gozdovi podržavljeni že leta 1931?
vnk
# 09.10.2016 ob 19:34
Tovariši! Zahvalite se svojim "idolom", ki so vzeli ( pokradli ), kar ni bilo njihovo, nato zavlačevali z vračanjem, sedaj pa "imamo" in to VSI. Njih poiščite in se jim osebno zahvalite.

A dej ne seri. Kot je napisal Jerko dolenjski, gre za selektivno vrtenje zgodovine nazaj, ker je vprid Cerkvi, če bi zavrteli še malce nazaj in vzeli pod drobnogled kako so prišli do premoženja, bi bila RKC moralno nekje na ravni tajkunov po današnjih zakonih in vrednotah.
los-t
# 09.10.2016 ob 22:12
Zakaj jaz vse plačujem davke...za varčevalce LB na Hrvaškem, za izbrisane, za imigrante, za odškodnine cerkvi, vozimo se pa po luknjastih cestah, na specialstični pregled čakaš pol leta, ljudje imajo pa otroke doma ker je premalo vrtcev...banda!
vnk
# 09.10.2016 ob 19:31
Kar je preveč, je pa preveč. Čas je, da se začne RKC obravnavati kot poslovni subjekt, z vsem kar pripada zraven, vklučno če je treba davčne blagajne ob nedeljskem pobiranju denarja v cerkvah. Pa morda poberemo še davke za nazaj, vključno z obrestmi, se bo spisal posebni zakon samo za RKC. Pa še visoke globe za vsak poskus religijskega vmešavanja v zakonodajo in pravice posamezni državljanov.

Gozdovi so naše naravno bogastvo, ki si ga je Cerkev pridobila, čeprav bi danes raje rekli nakradla skozi izrabo svoje religiozne avtoritete. Morda je tudi čas, da državljani Slovenije vložimo kakšno tožbo zoper RKC in njeno krajo skozi stoletja. A je kdo dovolj krščana, da njegova vera zdrži upor proti pokvarjeni Cerkvi?
COP
# 09.10.2016 ob 19:46
Prav je, da se denacionalizacija konča hitro in se lastnina vrne upravičencem kot je dogovorjeno z zakonom. Zavlačevanje ni potrebno, saj nastaja nepotrebna škoda. Če je potrebno vrniti, je potrebno vrniti. Pika.

Da verska organizacija, ki svojim članom propagira uboštvo in usmiljenje, zahteva lastnino in še milijone po vrhu, pa veliko pove o organizaciji. Hvalabogu, da nisem veren in dvoličnežev ne jemljem resno.
garmond
# 09.10.2016 ob 19:40
RKC je vseskozi na strani bogatih, torej tudi na strani samega sebe. Le kaj bi porekel na to Jezus, če bi danes vstal od mrtvih. Videl bi same judeže v tej ustanovi.
ulzf
# 09.10.2016 ob 19:39
Koliko pa dobijo žrtve pedofilov duhovnikov ? Razumem da ima nekdo škodo ker ni moral toliko in toliko časa opravljati z svojim premoženjem, kaj pa tisti ki so bili pri verouku posiljeni in imajo življenske psihične težave ? Če je cerkev dobila 16 miljonov zato ker jim je nekdo naredil materialno škodo, predvidevam da žrtve spolnih zlorab dobijo 100 miljonov+ ?
nonparel
# 09.10.2016 ob 19:30
Mafija. S tem ne mislim na državo.
SamoRes
# 09.10.2016 ob 19:43
Po župnijah morajo pa farani darovati za kurjavo, za menjavo ostrešij in izdelavo lesenih klopi.
Cerkev bi raje vsaki revni slovenski družini podarila prikolico drv, ne pa da vse to odhaja v Vatikan.
Denacionalizacija je pa najbolj nor postopek slovenske desničarske tranzicije, nikjer drugje niso v takem obsegu vračali premoženja, sploh pa če pogledamo kako si je Cerkev to bogastvo pridobila skozi zgodovino bi ji morali vse odvzeti, zakaj dobijo vrnjeno, če so jim nekaj odvzeli v socializmu kar so si oni prigrabili v fevdalizmu?
Majestic12
# 09.10.2016 ob 19:58
Cerkvi je potrebno za začetek ukiniti financiranje iz proračuna, potem pa uvesti davčne blagajne za njihove "storitve".
RJSlo
# 09.10.2016 ob 19:42
No ja. Kakšen referendum na to temo? Nič? Uvedba cerkvenega davka tudi ne?
Epafrodit
# 09.10.2016 ob 22:26
Nadškofiji milijoni evrov zaradi denacionalizacijskih zamud

Gotovo jih bodo, v skladu s pravili iz Svetega pisma, takoj razdelili med reveže. Razen, če bi slučajno naš največji kardinal znova potreboval kakšno rezidenco za stare dni.
vnk
# 09.10.2016 ob 21:13
http://www.rtvslo.si/novice/komentarji/7
716951

Zvenis zelo prepricano, zakaj tega ne dokazes? Se bolje, zakaj tega niso dokazali v zadnjih 70 letih, ko je nomenklatura imela vso skarje in platno v rokah?

Dokažem kaj? Da je Cerkev skozi zgodovino grabila premoženje na moralno vprašljiv način, ki ni v skladu z njihovimi nauki? Je celo morje knjig o zgodovini, ne vem zakaj bi izumljal toplo vodo.
ivod
# 09.10.2016 ob 19:46
... pogoj : najprej naj poplačajo zvonove ... tiste s stotinami milijonov ojrov :)
... drgač pa ... "hvala osamosvojiteljem :) "
vnk
# 09.10.2016 ob 19:42
Morala bi biti tako visoka, da bi se volilci vprašali, zakaj že 25@45 let postavljajo na oblast skoraj vedno eno in isto stranko, ki dela v njihovo škodo.

In katera je pa tista magična stranka, ki bo slovenskemu narodu prinesla mir in blaginju?
webman
# 09.10.2016 ob 19:39
Nastavite drugo lice, ne samo pridigat!
Loso
# 09.10.2016 ob 19:38
Sodba sodišča se mora spoštovati. Tudi če je v korist goljufu, pedofilu, lažnivcu, prevarantu, ubijalcu.
Vsaka podobnost je zgolj naključna.
amalija
# 09.10.2016 ob 22:24
Zakaj pa želi biti cerkev tako bogata? Zakaj potrebuje toliko premoženja? Zakaj je tako ravnala z delnicami, skladi? Saj oni niso materialisti, če učijo ljudi ponižnosti in sprave...
Od države dobijo sredstva, poskrbljeno imajo nego, ko so starejši...imajo avtomobile in vso sodobno tehniko...
Ali so pridobitniški zavod, firma...ali ne spadajo v nepridobitniške organizacije?
Ali izdajajo račun za storitve?
Hmmmmm pa res ne vem vsega
r-o-k-o-m-e-t
# 09.10.2016 ob 23:11
Pohlep katoliške cerkve kaže svoje rezultate v padcu vernikov, in za nameček je to edina veroizpoved, katera zgublja vernike. Ste se kdaj vprašali zakaj? Očitno bo cerkev potrebno obdavčit, ker njihova požrešnost ne pozna meja, pri njihovem Zvonu 1 in Zvonu dva je milijardna luknja, katero smo poravnali mi..... Samo da spomnim, otroci v šoli ne smejo prodajat svojih izdelkov, da bi tistim, ki nimajo pomagali plačati šolski izlet, oni pa lahko pobirajo denar brez davčne blagajne.... @vaški stražar- to, da država da tisti drobiž za socialno varnost je najmanjši problem..... A si se kdaj vprašal od kje cerkvi toliko premoženja? Si se vprašal zakaj celibat? Mogoče ravno zaradi tega, da nimajo naslednikov?!?! Ko že pišeš čez komuniste, potem te bom še jaz spomnil s kom je vaška straža(pozneje domobranci) koloborirala. Z Nemci, kar pa večina sploh noče slišati, je pa zelo pomembno dejstvo.... Vaška straža je bila odlična zamisel, katera se je žal izjalovila s tem, da se je pridružila še večjim zločincem, da so se borili proti komunistom. Najbolj žalostno pa je to, da so nas tudi Nemci uspeli razdeliti, da smo se pobijali med seboj.... Še najlepše se mi zdi, ko se pogovarjam z dvajsetletniki in slišim odgovor, dol mi visi za to kar je bilo....
Bobrock
# 09.10.2016 ob 21:11
orgle
Kar je bilo po 2.vojni pokradeno, je treba vrniti nazaj! Tako preprosto je to.
Kraja in rop se nikoli ne izplačata

A tisto pred 2 vojno pa se ne šteje saj res takrat se je temu drugače reklo
pa še ne dolgo tega nazaj so tudi nekaj štrikali in se zaštrikali za kako miljardo
in smo to plačali vsi tudi tisti ki ,tja ne zahajamo in jih ne poveličujemo
prvo je treba svoj predpražnik pomesti potem lahko to počneš to drugje
gorc27
# 09.10.2016 ob 20:40
Kdor želi biti enakporaven član družbe, mora prevzeti prednosti in obveznosti, ki jih delovanje v tej družbi prinaša.
Zakaj RKC nima sodniških plomb na premoženju (za milijardo evrov dolgov slo. bankam), na drugi strani pa od teh istih sodišč pričakuje spoštovanje zakonov kadar se gre za njeno korist?
Kakšen dvotiren sistem omogoča takšno obravnavo?
vnk
# 09.10.2016 ob 19:54
Komunisti niso oškodovali države Slovenije le takrat ko so kradli premoženje drugim ljudem, ampak to še vedno počenjajo s tem ko ovirajo in zavlačujejo z vračanjem ukradenega premoženja.

Težko je najti vse listine in potomce ljudi, katere je okradla Cerkev. Pokaži malce razumevanja prosim ;)
RJSlo
# 09.10.2016 ob 19:43
P. S. Sloka 4, Sodba v imenu ljudstva. Prej bi rekel v posmeh ljudstvu.
Bobr
# 09.10.2016 ob 23:59
Super, morda sedaj fajmošter ne bo vsako nedeljo težil da se da premalo v puščco...
Partizan Miha
# 09.10.2016 ob 23:50
Pa proti Jezusu:
Ko bogataš vpraša Jezusa, kaj mu je storiti, da pride v Božje kraljestvo, mu Jezus odgovori: ‘Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!’ (Mt, 19,21).
cairns
# 09.10.2016 ob 22:11
Vračanje nacionaliziranega premoženja v naravi je bila največja napaka prve demosove vlade. Peterle&co so svojo hlapčevsko vlogo odigrali popolnoma po željah Vatikana in RKC v Sloveniji.
Skoraj vse nepremičnine RKC v Sloveniji so bile fevdalnega izvoda in so bili ob razlastitvi v času Avstroogrske že poplačane. Po zakonu o denacionalizaciji je samo RKC dobila nepremičnine fevdalnega izvora vrnjene v naravi.

Upam da jim bo država kot povračilo za ''skromnost'' nabila velike davke.
Ramus
# 09.10.2016 ob 21:59
Jah,... saj ni čudno, da gre ljudem ob omembi cerkve dobesedno na bruhanje,...
Bobrock
# 09.10.2016 ob 20:50
Ribanjok
Kar je bilo odvzeto naj se vrne. Če bi moji družini nekaj ukradli, bi tudi jaz pričakoval vrnitev ukradenega. 25 let čakanja na to pa ni normalno.

Potem pa naj kar prvi začnejo vračat kar so v preteklosti pobrali ljudem
Kazalo