Ob deseti obletnici pridružitve zvezi Nato je slovenska vlada lani izdala sklep, s katerim je pooblastila obrambno ministrstvo in Generalštab Slovenske vojske (SV), da izpeljeta vse potrebne postopke za ustanovitev in akreditacijo centra odličnosti. Po letu dni priprav bo 25. marca uradni podpis memoranduma, s čimer bo center ustanovljen, aprila pa bo sledil prvi akreditacijski obisk. Foto: BoBo
Ob deseti obletnici pridružitve zvezi Nato je slovenska vlada lani izdala sklep, s katerim je pooblastila obrambno ministrstvo in Generalštab Slovenske vojske (SV), da izpeljeta vse potrebne postopke za ustanovitev in akreditacijo centra odličnosti. Po letu dni priprav bo 25. marca uradni podpis memoranduma, s čimer bo center ustanovljen, aprila pa bo sledil prvi akreditacijski obisk. Foto: BoBo
Vojska
S centrom se odpira tudi velika priložnost za slovensko gospodarstvo. Že v preteklosti je SV na področju gorniškega usposabljanja testiral raznovrstno opremo za težje razmere. Kot standard v zvezi Nato bi lahko denimo lansirali zložljive smuči, za katere je Elan že oddal vlogo za zaščito patenta. Foto: BoBo

V Poljčah na Gorenjskem bo pravno formalno ustanovljen 25. marca, pomeni pa priznanje za slovensko gorništvo in vojsko ter priložnost za slovensko gospodarstvo.

V okviru zveze Nato sicer deluje že 20 centrov odličnosti za različna nišna področja. Sloveniji je Nato zaradi bogate tradicije in izkušenj slovenskih vojakov gornikov na tem področju ponudil oblikovanje centra za gorsko bojevanje že ob vstopu države v zavezništvo, pojasnjuje polkovnik Boštjan Blaznik.

Predvsem priprava doktrine gorskega bojevanja
Razvoj veščin gorskega bojevanja je ena temeljnih dejavnosti Slovenske vojske (SV) že od njenega nastanka dalje. Leta 1996 je zaradi svojih potreb ustanovila gorsko šolo, kjer se je posvečala predvsem tečajnikom, manj pa pripravi gradiv, standardnih postopkov in konceptov delovanja.

Delovanje centra pa bo prav nasprotno bolj usmerjeno v pripravo doktrin in konceptov ter raziskavam. "Od nas se pričakuje, da bo Slovenija znala usmeriti napore v pripravo doktrine gorskega bojevanja za zvezo Nato. To je zelo zahtevna naloga in naš srednjeročni načrt," je pojasnil Blaznik, ki računa, da bo doktrina izdelana leta 2018.

Kot pravi Blaznik, so preprosti postopki delovanja v gorskem svetu načeloma jasni vsem vojskam, ni pa enotnega standarda usposabljanja. V centru v Poljčah, v katerem bo delovalo 32 ljudi, ne bodo izvajali osnovnih tečajev gorniškega usposabljanja, ampak bodo pripravili standarde za program in vsebino tečajev in jih posredovali partnerskim državam.

Tudi priložnost za slovensko gospodarstvo
Za zdaj bo v centru delovalo pet držav, poleg Slovenije še Italija, Avstrija, Nemčija in Hrvaška. Kot pravi Blaznik, ki bo vodil center v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem, pa je še kar nekaj držav, ki nameravajo vstopiti v center, ko bo ta akreditiran. Proračun centra, namenjen programu dela, znaša 414.000 evrov, delež Slovenije v proračunu pa se bo z vstopom vsake nove države zmanjšal.

S centrom se odpira velika tudi priložnost za slovensko gospodarstvo. Že v preteklosti je SV na področju gorniškega usposabljanja testiral raznovrstno opremo za težje razmere. Kot standard v zvezi Nato bi lahko denimo lansirali zložljive smuči, za katere je Elan že oddal vlogo za zaščito patenta.

Center odličnosti je nadgradnja delovanja slovenskih vojaških gornikov
"V Sloveniji nam je s pridobitvijo tega centra uspelo, da bomo ustvarili nekakšno tripartitno strukturo," meni gornik, brigadir v pokoju Janez Kavar. Kot pravi, na Bohinjski Beli deluje gorska enota SV-ja, ki vključuje nacionalno vojaško gorsko šolo in šteje 487 pripadnikov, oblikovano pa je tudi Združenje vojaških gornikov Slovenije, ki ga že dolga leta sam vodi in ki šteje 333 članov.

Na nobenem drugem vojaškem področju Slovenija ni tako prepoznavna kot prav v gorništvu. V času prve svetovne vojne je ob reki Soči potekalo bojevanje v gorah, zelo bogati pa so tudi uspehi slovenskega alpinizma. "Vse to na mednarodnem vojaškem področju veliko šteje, zato je umestitev tega centra odličnosti priznanje za Slovenijo," ocenjuje Kavar, ki je vesel, da bo center lociran prav v Poljčah, kjer je nastajala samostojna slovenska država.

Prepričan je, da bo imel center zelo pozitiven vpliv tudi na razvoj planinstva v Sloveniji. Ob tem Kavar zavrača tudi nekatere bojazni, da bi slovenske gore lahko preplavili vojaki, kalili mir in "rožljali z orožjem". Prepričan je, da ni mogoče, da bi neka urejena skupina vojakov lahko bolj onesnaževala gore kot druge skupine planincev.