Slovenija ima trenutno na misijah in v operacijah v tujini 350 svojih pripadnikov, večino, kar 306, na Kosovu. Foto: Reuters
Slovenija ima trenutno na misijah in v operacijah v tujini 350 svojih pripadnikov, večino, kar 306, na Kosovu. Foto: Reuters
Vrhovnemu poveljniku obrambnih sil so o delovanju v operacijah poročali poveljniki kontingentov Slovenske vojske Isaf v Afganistanu, Kfor na Kosovu, Eufor v Bosni in Hercegovini ter Unifil v Libanonu. Foto: BoBo
Srbija - Albanija
Na Kosovu so v zadnjem času, sploh po oktobrski tekmi med Albanijo in Srbijo v Beogradu, ki so jo prekinili zaradi incidenta, "zaznali povečano število varnostno zanimivih dogodkov". Foto: Reuters
Nov kontingent SV-ja v Afganistanu že opravlja svoje naloge - te so predvsem usposabljanje, podpora in svetovanje afganistanskim oboroženim silam. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Poveljnik oboroženih sil Borut Pahor je po obisku na obrambnem ministrstvu dejal, da je z delom vojske zadovoljen in ponosen na njene dosežke, obenem pa ugotavlja, da ni več mogoče zmanjševati sredstev, ki jih obrambni sistem potrebuje, če želimo, da bodo pripadniki tega sistema izpolnjevali z zakonom določene naloge.

Njihova primarna skrb je zagotavljanje varnosti pripadnikov Slovenske vojske (SV) in državljanov - to želijo opravljati tako doma kot tudi skozi mirovne misije, s katerimi po besedah obrambnega ministra Janka Vebra uspešno zagotavljajo mir v tistih regijah, v katerih delujejo.

Minister si želi, da bi ta zunanjepolitični del pripomogel k temu, da bi v Sloveniji še naprej imeli gospodarsko rast in torej večji bruto domači proizvod ter posledično tudi upanje v to, da se začne ponovno zagotavljati več sredstev za delovanje sistemov obrambne in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V tem okviru so v zadnjih treh mesecih na ministrstvu za obrambo tudi vzpostavili stik s slovenskim gospodarstvom oziroma s podjetji, ki delujejo znotraj grozda obrambne industrije, pa tudi z drugimi podjetji, ki želijo delovati na tem področju. Ministrstvo jih je seznanilo, da se jih lahko vključi tako na trg, ki ga pokriva Evropska obrambna agencija, kot tudi v sistem zveze Nato in s tem v države zaveznice. Poleg obrambnega področja želijo namreč priložnosti zagotavljati tudi gospodarstvu, je razložil.

V tujini 350 pripadnikov SV-ja
Pahor se je sicer v današnji, že tradicionalni videokonferenci zahvalil pripadnikom SV-ja na misijah v tujini za predano delo in profesionalnost. S sodelovanjem v misijah poskušajo slovenski vojaki doseči ali utrditi mednarodni mir in varnost, je dodal predsednik.

Zato je zadovoljen z njihovim delom in ponosen na njihove dosežke, delo slovenskih vojakov pa po predsednikovih besedah opazijo tudi tuje države in ga spoštujejo ter so z njihovim prispevkom zelo zadovoljni. Pripadniki tudi na ta način prispevajo k mednarodnemu ugledu države, je ugotovil predsednik, z njim pa se je strinjal tudi minister Veber.

Ključna za varnost pripadnikov je po njegovih besedah dobra pripravljenost, saj nas aktualni dogodki po svetu opozarjajo, da so razmere zahtevne. Vsem pripadnikom se je zahvalil za opravljeno delo v preteklem letu ter jim zaželel mirne in prijetne praznike. Mir naj jih spremlja tudi skozi celotno obdobje misije, je dodal. Prazničnim voščilom se je pridružil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

Slovenija ima trenutno na misijah in v operacijah v tujini 350 svojih pripadnikov, večino, kar 306, na Kosovu. Drugod jih je precej manj - v Libanonu 14, v BiH-u 13. Trije so v Siriji in v Maliju, po eden pa v Srbiji in Makedoniji. Prav v ponedeljek pa se je v Afganistanu zamenjal kontingent. S tem se je zaokrožilo obdobje desetletnega slovenskega sodelovanja v Natovi bojni operaciji Isaf, za slovenske vojake pa se je začelo obdobje naslednje operacije Nata, ki je nebojne narave. Nov slovenski kontingent bo štel sedem vojakov.

Nizka do srednja stopnja ogroženosti
Iz Afganistana se je danes po telefonu javil Blaž Beniger in sporočil, da nov kontingent že opravlja svoje naloge - te so predvsem usposabljanje, podpora in svetovanje afganistanskim oboroženim silam. Varnostna situacija je nepredvidljiva, stopnja ogroženosti pa srednja, je opisal trenutne razmere v deželi pod Hindukušem. Ker se postopno zmanjšuje navzočnost tuje vojske, je narasla stopnja ogroženosti afganistanskih sil, pa tudi informacij je manj oziroma so pri tem odvisni od afganistanskih sil, je razložil.

Precej mirneje je na Kosovu, od koder se je oglasil poveljnik slovenskega kontingenta Boštjan Baš. Slovenski vojaki na Kosovu med drugim varujejo objekte, patruljirajo na območju manjšinskih enklav, zagotavljajo hitre odzivne sile in helikoptersko podporo, zbirajo in posredujejo obveščevalne podatke ter sodelujejo z vladnimi in nevladnimi organizacijami, je našteval Baš.

Na Kosovu so v zadnjem času, sploh po oktobrski tekmi med Albanijo in Srbijo v Beogradu, ki so jo prekinili zaradi incidenta, "zaznali povečano število varnostno zanimivih dogodkov", se je izrazil Baš. Razmere so precej napete in nepredvidljive na severu države, pojavljajo se manjši incidenti, ki so posledica izzivanj na obeh straneh. Zato so v zadnjem obdobju še toliko bolj pazljivi na vsako dejavnost, ki bi lahko poslabšala varnostno stanje.

Slovenski vojaki varnostno in politično situacijo spremljajo tudi v BiH-u, od koder se je oglasil Vilijem Šeruga, ki je pojasnil še, da sodelujejo tudi pri usposabljanju domačih oboroženih sil. Največji letošnji izziv za Slovensko vojsko v tej državi je bila napotitev čete regionalnih rezervnih sil na poplavna območja, ki se je tam s svojo pomočjo posebno izkazala, je dejal Šeruga.

Stanje je sicer stabilno in brez večjih posebnosti, povečano je število socialnih nemirov in protestov, brezposelnost je visoka, ljudje pa v prihodnost ne gledajo z optimizmom, zato vsi pričakujejo oblikovanje novega vodstva države, ki zdaj sledi oktobrskim volitvam, je našteval.

Iz Libanona se je v Ljubljano oglasil Charles Benedejčič, kjer se slovenski vojaki z vso opremo, ki jo imajo na voljo, počutijo kar se da zaščitene. Vpliva Islamske države ni zaznati, so sicer določene grožnje, a so v okviru operacije Unifil zastavili ukrepe, ki so mogoči, da so na misiji varni.