O imenovanju v času, ko vlada opravlja tekoče posle, je Bojan Bugarič s pravne fakultete povedal, da
O imenovanju v času, ko vlada opravlja tekoče posle, je Bojan Bugarič s pravne fakultete povedal, da "so utemeljena le tista imenovanje, pri katerih je mogoče dokazati, da bi neimenovanje imelo negativne posledice". Foto: BoBo
Janša in Pahor
Pahorjeva vlada je bila po Bugaričevih besedah do kadrovskih imenovanj prejšnje Janševe vlade zelo kritična, "zdaj pa se kaže, da je sama očitno počela povsem isto. To je zelo narobe." Foto: BoBo

S prvim aprilom naj bi mesto direktorice urada za nadzor proračuna za pet let zasedla Nataša Prah, ki je le ena izmed 175 imenovanih. Na seznamu so tako številna imenovanja konzulov, nekaj pooblaščenih veleposlanikov, direktorjev zdravstvenih zavodov, inštitutov, agencij ter članov raznih upravnih odborov in komisij, poroča časopis Žurnal24.

Bugarič: Gre za stvar politične kulture
O imenovanju v času, ko vlada opravlja tekoče posle, je Bojan Bugarič s pravne fakultete povedal, da "so utemeljena le tista imenovanje, pri katerih je mogoče dokazati, da bi neimenovanje imelo negativne posledice". Dodal je še, da v zakonih to sicer nikjer ne piše, je pa to stvar politične kulture zrelih demokracij. "Tudi v Nemčiji tega, kaj so tekoči posli, nimajo napisanega v zakonih, se pa ve, kaj se sme in česa ne," je pojasnil.

Za ponazoritev je še navedal, da je imenovanje veleposlanika ali konzula dopustno le, "če bi zaradi tega država zamudila podpis kakšnega pomembnega posla".

O imenovanju Prahove bi glede na to, da ji bo mandat potekel šele 31. marca, lahko odločala že nova vlada. Ob tem je Bugarič opozoril, da je bila Pahorjeva vlada do kadrovskih imenovanj prejšnje vlade zelo kritična, "zdaj pa se kaže, da je samo očitno počela povsem isto. To je zelo narobe."

Kateri so "kadrovsko nujni" tekoči posli?
Nekdanja vlada je med opravljanjem tekočih poslov ustanovila in imenovala člane sveta za socialno podjatništvo, dala je soglasje k imenovanju direktorice inštituta za hmeljarstvo Martine Zupančič, imenovala pa je tudi tri člane v upravni odbor Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije, v katerem sedi Vlasta Vivod, vodja kabineta zunanjega ministra Karla Erjavca. Direktorski položaj centra za mobilnost je za štiri leta zasedla Alenka Flander.

Določena imenovanja le dokončanje postopkov
Zanimivo je tudi imenovanje Staneta Cvelbarja, ki ga je prejšnja vlada znova za pet let imenovala na mesto direktorja direktorata za investicije in nepremičnine, in to kljub sprejetemu zakonu, po katerem naj bi se direktorat 1. januarja preoblikoval v javni nepremičninski sklad.

Določena imenovanja so bila kljub vsemu le dokončanje postopkov. Glavnega inšpektorja za delo so našli šele z drugim razpisom, državno pravo branilstvo pa je od marca lani iskalo okrepitev v oddelku za evropske zadeve, postopek pa se je vključno z imenovanjem končal šele decembra.