Slovenija
()

Poudarki

  • Politični zakoni - nekakovostni zakoni
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 29 glasov Ocenite to novico!
Dragan Matić
Dragan Matić je izpostavil, da je na mesto direktorja arhiva Slovenije prvič postavljen človek, ki ni arhivist. Foto: BoBo
Dokumenti
Politika nima dovolj posluha za stroko, je prepričan Matić. Foto: MMC RTV SLO

Sorodne novice

Dodaj v

Nekdanji direktor arhiva: Moja zamenjava je bila politična

Arhiv prvič vodi človek, ki ni arhivist
22. marec 2012 ob 12:48
Slovenija - MMC RTV SLO/STA

Nekdanji direktor Arhiva RS-a Dragan Matić je dejal, da je bila njegova odstavitev politična, in očitek o sodelovanju v referendumski kampanji o arhivih zavrnil kot nesmiseln.

Matić je prepričan, da na "političnost" njegove zamenjave kaže tudi izbira njegovega naslednika, saj je na to mesto prvič v zgodovini postavljen nekdo, ki ni arhivist. Njegov naslednik je namreč postal Jože Dežman, zgodovinar in nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine in predsednik komisije za povojna grobišča.

Nič proti Dežmanu, ki pa ni arhivist
"Proti gospodu Dežmanu nimam nič," je dejal Matić in dodal, da "vendar ostaja dejstvo, da je strokovnjak na nekem povsem drugem področju". Direktor arhiva mora po funkciji sodelovati pri spremembah in dopolnitvah arhivske zakonodaje, vlogo direktorja še pojasnjuje Matić, ki bo kariero nadaljeval kot arhivist in zgodovinar.

V zvezi z očitki, da je posegel v referendumsko kampanjo, je Matić dejal, da je imela javnost pred referendumom pravico izvedeti, kaj o tem misli arhivska stroka, zato je javnosti ta stališča večkrat predstavil. A "določena politična opcija tega ni razumela kot podajanje argumentov stroke, ampak kot nasprotovanje svojim političnim interesom oziroma ciljem," je prepričan nekdanji direktor arhiva.

Politični zakoni - nekakovostni zakoni
Ker politika občasno ne želi prisluhniti argumentov stroke, včasih dobimo zakone, ki so v določenem delu politični, in ne strokovni ter zato tudi ne dovolj kakovostni, je še dodal Matić.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo