Nekdanji ekonom mariborske nadškofije, ki velja za enega najbolj odgovornih za finančni zlom mariborske nadškofije, bo moral leto dni preživeti v benediktinskemu samostanu. Foto: BoBo
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije, ki velja za enega najbolj odgovornih za finančni zlom mariborske nadškofije, bo moral leto dni preživeti v benediktinskemu samostanu. Foto: BoBo

Po poročanju Dnevnika je generalni vikar mariborske nadškofije kanonik Janez Lesnik potrdil, da mora Mirko Krašovec v samostanu Šentpavel po nalogu rimske kongregacije za duhovnike preživeti t. i. sobotno leto oz. bo tam lahko največ eno leto.

Kdaj je rimska kongregacija sprejela ta ukrep in s kakšnim namenom, ni znano kot tudi ne, zakaj bo Krašovec lahko v Avstriji eno leto in kaj bo z njim po izteku tega leta. Lesnik tudi ni znal pojasniti, kaj natančno naj bi pomenilo sobotno leto.

Po neuradnih informacijah pa vse kaže nato, da bo dosje o finančnem zlomu mariborske nadškofije, ki že nekaj časa leži na mizah rimskih prefektov za duhovnike in za škofe, pod novim papežem Frančiškom imel pri obravnavi prednost.

Krašovec je sicer že podrobno rekonstruiral dogajanje v mariborski nadškofiji, ki je pripeljalo do več kot sto milijonov evrov težkega finančnega poloma. V pismu, ki ga je Krašovec namenil le škofom in nekaterim drugim pomembnim osebam, je postregel z dokumentiranimi dokazili, da je za mariborsko afero odgovorna cela vrsta vplivnih klerikov.

Po informacijah Dnevnika naj bi bila med njimi tudi sedanji ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je vodil seje Škofijskega gospodarskega sveta in podpisoval zapisnike ter sedanji mariborski nadškof Marjan Turnšek. Težko gospodarsko stanje mariborske nadškofije pa se je še poslabšalo s stečajema družb Gospodarstvo Rast in Zvon Dva Holding.

Krašovec je v zadnjem času tretji slovenski duhovnik, ki se mora na željo Rima umakniti iz domovine ali/in javnega življenja. Umik iz javnega življenja je bil že naložen nekdanjemu, predčasno upokojenemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju in nekdanjemu upokojenemu ljubljanskemu nadškofu Alojzu Uranu, ki bi moral v Trst že lani, a je zaradi zdravstvenih težav še vedno v Sloveniji.