Kramberger (levo) je dal poroštvo za Betnavo. Foto: BoBo
Kramberger (levo) je dal poroštvo za Betnavo. Foto: BoBo
Nadškofija Maribor se je zavila v molk

"Dokler je stvar v teku, je boljše ne komentirati, saj ne vemo, kaj bo pravzaprav sodišče ugotovilo. Načelno pa, seveda, če bi res šlo za poneverbo, to gotovo ni v skladu s krščanskim naukom," je dejal za RTV Slovenija.
Specializirano državno tožilstvo je v preiskavi nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev za obnovo dvorca Betnava 5. decembra lani vložilo obtožnico zoper pet oseb zaradi goljufije na škodo EU-ja. Tožilstvo je tudi predlagalo soglasje sodišča k neposredni obtožbi dveh oseb zaradi poslovne goljufije.
Po poročanju časopisa Dnevnik naj bi bili obdolženi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak, nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, nekdanja direktorica podjetja Betnava Dragica Marinič, gradbeni nadzornik Karel Bogatin in Anton Ekart, ki je v nadškofiji vodil službo za investicije in vzdrževanje. Obtožnica še ni pravnomočna.
Prenova dvorca Betnava se je začela v letu 2008, ko je nadškofija predala stavbno pravico podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest njenih duhovnikov. V podjetje so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili več kot dva milijona evrov, ki so jih dobili pri banki. S tem denarjem so zatem zaprosili za 1,7 milijona evrov evropskih sredstev in jih tudi dobili. Vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija pozneje ta denar vrnila, podjetje Betnava pa se je znašlo v stečaju.

Nadškofija Maribor se je zavila v molk