Nekdanjim ministrom se zagotovo smeji, saj bodo lahko še nekaj mesecev brezskrbno živeli z nadomestilom, preden spet začnejo opravljati nove-stare službe. Foto: EPA
Nekdanjim ministrom se zagotovo smeji, saj bodo lahko še nekaj mesecev brezskrbno živeli z nadomestilom, preden spet začnejo opravljati nove-stare službe. Foto: EPA

Nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja je kot državni sekretar zaposlitev dobil v kabinetu Mira Cerarja. Nadomestilo je prejel za štiri dni brezposelnosti med staro in novo službo. Finančni minister v Janševi vladi Janez Šušteršič je poudaril, da je v času, ko vlada napoveduje dodatno varčevanje, tako ravnanje nespodobno.
"Presenečen sem, da predsednik vlade, ki ima etiko vedno prvo na jeziku, tolerira te ljudi pri sebi. Veste, Metod Dragonja je vendarle človek, ki je naredil krasno kariero v gospodarstvu, in bi težko rekli, da je eksistenčno ogrožen," je dejal.

Iz Cerarjevega kabineta odgovarjajo, da Dragonja ne bi zaprosil za nadomestilo, če bi vedel, da se bo na novo zaposlil. Šušteršič pa se je tej pravici po odstopu z ministrskega položaja leta 2013 odpovedal. Takrat je ocenil, da bi bilo to nedostojno: "Mi smo v našem mandatu zmanjšali nadomestila za brezposelne in jih omejili. In se mi enostavno ni zdelo pošteno, da bi zdaj zase vzel nadomestilo, ki bi bilo bistveno višje."

Omerzel še išče pot v življenju, Čufer lagodno še do konca novembra
Nekdanji finančni minister Uroš Čufer bo 80 odstotkov plače oziroma 4.000 evrov bruto mesečno prejemal do konca novembra, nato pa ga čaka služba v NLB-ju. Samo Omerzel, ki je vodil resor za infrastrukturo, bo nadomestilo prejemal pol leta, čeprav bi se lahko zaposlil v svojem podjetju. Omerzel zatrjuje, da potrebuje čas za svoje velike projekte. "In to nadomestilo je ravno ta inštitut, ki ti to omogoča. Da imaš po končani karieri ministra čas, da najdeš pot v življenju," je pojasnil.

Nadomestilo bo do sredine marca prihodnje leto prejemal tudi Roman Jakič. Nekdanji prvi mož Morsa namreč po odstopu Bratuškove od komisarske kandidature ostaja v Sloveniji.