Ministri vlade Mira Cerarja so že prevzeli delo od svojih predhodnikov, ki jih je vodila Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Ministri vlade Mira Cerarja so že prevzeli delo od svojih predhodnikov, ki jih je vodila Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Stari ministri nazaj v javni sektor, dva na nadomestilo

Večina se bo vrnila na delo, ki ga je opravljala pred ministrovanjem, in sicer se bo znova zaposlila v javnem sektorju. Dva nekdanja ministra pa sta zaprosila za nadomestilo, ki znaša 80 odstotkov dozdajšnje plače.

Veliki met je gotovo uspel Alenki Bratušek. Njen mesečni dohodek se bo predvidoma zvišal za štirikrat, na 20 tisoč evrov, to je mesečna komisarska plača brez dodatkov. Predvidoma višjo plačo od ministrske bo prejemal tudi Uroš Čufer. Za zdaj se vrača na NLB, kjer ima urejeno mirovanje delovnega razmerja. Po naših informacijah je kot direktor Centra za finančno upravljanje na mesec prejemal okoli 6.000 evrov bruto.

Na NLB se želi vrniti tudi Metod Dragonja, a mirovanja si ni uredil, zato je zaprosil za nadomestilo. Največ pol leta bo prejemal 1.000 evrov nižjo plačo kot doslej. Tudi Roman Jakič bo koristil nadomestilo, vsaj dokler ne bo jasno, ali bo Alenka Bratušek komisarka, potem naj bi delo našel v njenem kabinetu.

Plača Uroša Grilca se bo znižala za več kot 2.000 evrov. Vrača se na Mestno občino Ljubljana, kjer je bil pred ministrovanjem vodja oddelka za kulturo. Okoli 2.000 evrov manj na mesec bosta imela na računu tudi Senko Pličanič in Jernej Pikalo. Vračata se na svoji fakulteti. Občasno bo predaval tudi Gregor Virant, zato bo prejel le pol ministrske plače. A v denarnico bo gotovo kapnilo precej več, saj bo sodeloval pri mednarodnih projektih. Nekdanji minister za infrastrukturo Samo Omerzel pa je edini, ki - vsaj tako pravi - tudi zadnji dan ne ve, kaj bo počel in ali bo koristil nadomestilo. Najprej gre na dopust, pravi. Po dopustu pa najbrž ne bo ovir, da bi njegovo podjetje Lastinski ponovno sodelovalo z Darsom.

Stari ministri nazaj v javni sektor, dva na nadomestilo