Z junijem se nižajo plače v javnem sektorju, z julijem pa se viša DDV. Foto: BoBo
Z junijem se nižajo plače v javnem sektorju, z julijem pa se viša DDV. Foto: BoBo

Z novelama se tako s 1. junijem uresničuje dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja, s katerim se posega tudi v plače 155.000 javnih uslužbencev. Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju začasno, do konca leta 2014 spreminja plačno lestvico, zaradi česar se bodo osnovne plače znižale od pol do okoli pet odstotkov.

V veljavo pa sta stopila tudi spremenjena zakona o sodniški službi in o državnem pravobranilstvu, s katerima se določa, da se bo novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju uporabljala tudi za določanje plač sodnikov ter državnih pravobranilcev in njihovih pomočnikov.

Plače, pokojninsko zavarovanje, napredovanja ...
Sindikati javnega sektorja in vlada so se za leti 2013 in 2014 dogovorili še glede delne zamrznitve kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, zamika izplačila zaostalih napredovanj, zamrznitve novih napredovanj in delovne uspešnosti ter zniževanja števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni. Tako kot noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o izvrševanju proračunov je bil tudi ta dogovor v sredo objavljen v Uradnem listu.

V izplačila javnim uslužbencem sicer posega tudi zakon o izvrševanju državnega proračuna v letih 2013 in 2014. Za funkcionarje se znižuje nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela, omejuje se napredovanja javnih uslužbencev, znižujejo se premije kolektivnega zavarovanja ter določa višina regresa.

Za 0,64 evra se dviga mesečni RTV-prispevek, ki se je z letošnjim januarjem znižal na 12,11 evra. Po novem bo ta prispevek tako znašal 12,75 evra. Dvignil se bo tudi DDV, in sicer splošna stopnja z zdajšnjih 20 na 22 odstotkov, znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Vlada si od tega dviga obeta dodatnih 250 milijonov evro letno.

Vse omenjene spremembe, razen dviga DDV-ja, bodo začele veljati s 1. junijem. DDV se bo namreč povišal z julijem.