Notarji so se z ministrstvom za pravosodje pogajali več mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Notarji so se z ministrstvom za pravosodje pogajali več mesecev. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica notarske zbornice Marjana Tičar Bešter je pojasnila, da so prvi trije razredi z najnižjimi tarifami ostali nespremenjeni. Naslednji razredi pa so združeni po več skupaj, tako da se je tarifa ustalila pri najnižji postavki, zato so se nekatere tarife znižale.
Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa so pojasnili, da se med drugim znižuje pristojbina za sestavo notarske listine, cenejši bodo tudi sodelovanje notarja na skupščini delniške družbe, gospodarskega interesnega združenja ali zadruge, overitev podpisa na pogodbi ter prevzem, hramba in izročitev denarja in vrednostnih papirjev.

Hkrati je določeno tudi, da se za 50 odstotkov znižajo pristojbine v stalnem znesku za notarsko potrditev, da oseba živi, za 25 odstotkov pa pristojbine za overitev prepisa listine. Spremembe prinašajo tudi obvezno znižanje pristojbine v primeru hujše premoženjske stiske. Odpustitev plačila ostaja izjema.
Nižja bo denimo tudi pristojbina za sestavo prodajne pogodbe. Če gre za vrednost predmeta 114.750 evrov, bo pristojbina znašala 146 evrov, pred spremembo pa je bila 230 evrov. Pristojbina za notarski zapis najemne pogodbe, če je vrednost prostora do 46.800 evrov, je bila do zdaj 184 evrov, po novem bo 146 evrov.