Virant upa, da bodo sindikati sprejeli predlog vlade. Foto: BoBo
Virant upa, da bodo sindikati sprejeli predlog vlade. Foto: BoBo

Novi predlog vlade tako še vedno predvideva izplačilo razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v dveh delih. Prvi del bi bil izplačan najpozneje do konca februarja 2014, drugi pa najpozneje do konca januarja 2015.

Če bodo sindikati podprli takšen zakon, pa je vlada pripravljena privoliti v to, da bi ves čas do izplačila drugega obroka tekle zakonite zamudne obresti in ne samo revalorizacijske, je pojasnil minister Gregor Virant. Prav tako je vladna stran pripravljena umakniti sprva predviden člen, ki bi ustavil možnost vlaganja tožb ali predlogov za izvršbo.

"Trdno smo prepričani, da v primeru sprejetja zakona ljudje ne bi več čutili nobene potrebe za vlaganje tožb in izvršb, ker bi dobili jasno zakonsko zagotovilo, kdaj in koliko jim bo izplačano," je dejal Virant. Če sindikati vendarle ne bodo soglašali s sprejemom zakona, pa je po Virantovem mnenju edina možnost, ki še preostane vladi, da delodajalcem predlaga oz. naloži, naj svojim javnim uslužbencem ponudijo individualno poravnavo. A bi to, kot pravi, lahko vodilo "v precejšnjo neenakost, zmešnjavo in stihijo". Minister tako računa na dogovor in strinjanje sindikatov z vladnim predlogom.

Štrukelj: Če gremo po tej poti, tožbe ne bodo potrebne
Z zadnjo vladno ponudbo so sicer sindikati večinoma zadovoljni. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je poudaril, da "če bomo šli po tej poti naprej, individualnih vlaganj tožb ne bo treba izpeljati, ker bo to opredelil zakon".

Tudi predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi je ocenil, da predlagana rešitev ljudem ne bo zaprla možnosti, ki jih imajo že zdaj, izvršitev sodnih odločb pa bo "nekako urejena". Sindikati bodo zadnji vladni predlog še preučili, pogajanja z vlado pa se nadaljujejo v četrtek. Štrukelj ob tem upa, da bodo na sestanek vsi sindikalni predstavniki prišli z enotnim stališčem.