Stanovanjski sklad upravlja 3.500 stanovanj. Foto: BoBo
Stanovanjski sklad upravlja 3.500 stanovanj. Foto: BoBo

Kot so povedali na stanovanjskem skladu, imajo v lasti ali brezplačni uporabi skoraj 3.500 najemnih stanovanj. Natančnih podatkov iz registra nepremičnin geodetske uprave zaradi usklajevanj sicer še nimajo.

Podatki geodetske uprave so podlaga za obdavčitev, ki jo bo uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ. Ta določa obdavčitev nepremičnin, ki pripadajo enemu lastniku, kadar njihova skupna vrednost znaša vsaj milijon evrov. Obdavčitev zajema npr. vsa stanovanja, izloča pa nepremičnine za poslovno in industrijsko rabo ter za javni namen.

Davčna osnova bo seštevek posplošene tržne vrednosti, kot jo je ugotovila geodetska uprava. Davčna stopnja za nepremičnine skupne vrednosti do dveh milijonov evrov bo 0,5 odstotka, za nepremičnine vrednosti nad dva milijona evrov pa odstotek. Obdavčitev lahko po predhodnih ocenah sklada pomeni, da bo moral sklad za plačilo davka letos zagotoviti 1,5 milijona, v letih 2013 in 2014 pa po tri milijone evrov.

Davek bi znašal 30 odstotkov neprofitnih najemnin
Stanovanjski sklad pravi, da imajo večji institucionalni lastniki (skladi, občine) še vedno težave pri ugotavljanju in usklajevanju vseh podatkov za nepremičnine v lasti. Opozarja, da bi davek za te lastnike, ki svoja stanovanja pretežno oddajajo za neprofitne najemnine, predstavljal 30 odstotkov obračunanih neprofitnih najemnin v letu 2012 in 60 odstotkov obračunanih najemnin v letih 2013 in 2014.

Davek na nepremično premoženje tudi presega znesek sredstev, ki jih sklad letno namenja tekočemu in investicijskemu vzdrževanju najemnega fonda stanovanj, dodajajo na skladu.

Neprofitna najemnina že zdaj lastnikom stanovanj ne zagotavlja praktično nobenega donosa, pravijo in opozarjajo, da je doba vračanja investicije daljša od 40 let.

"Lahko si torej predstavljate, da bo davek pripomogel k še manjšemu interesu za vlaganje v najemna stanovanja in želji po dezinvestiranju, kar pa je v nasprotju s težnjo države po povečanju najemnega fonda stanovanj," so zapisali v odgovorih, kjer so tudi dodali, da rebalans državnega proračuna za letos predvideva ukinitev dokapitalizacije sklada za potrebe izgradnje neprofitnih najemnih stanovanj.

"Sklepamo, da je pri ukrepu obdavčitve prišlo do lapsusa, saj gre v nasprotju z vizijo sklada in njegovega ustanovitelja, da okrepi trg najemnih stanovanj z ugodnim financiranjem ali ugodnim najemom," so zapisali. Menijo, da bi morali biti veliki lastniki stanovanj, ki delujejo z javnim, socialnim ali humanitarnim namenom, izključeni iz tega ukrepa.