Janševa vlada je bila potrjena, ministri pa večinoma še sestavljajo svojo ekipo. Foto: BoBo
Janševa vlada je bila potrjena, ministri pa večinoma še sestavljajo svojo ekipo. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Janez Šušteršič se bo najprej spopadel s proračunskim rebalansom. Foto: BoBo
Franc Bogovič
Bogoviča najprej čakajo Erjavčeve "kante". Foto: BoBo
Senko Pličanič
Za Pličaniča je odpuščanje zadnji ukrep. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Tomaž Gantar
Tomaž Gantar bo najprej poskušal zakrpati luknjo ZZZS-ja. Foto: BoBo
Vinko Gorenak
Vinko Gorenak razume in podpira policijske zahteve. Foto: MMC RTV SLO
Prve naloge novih ministrov

Ime svojih sekretarjev so za zdaj razkrili le Ljudmila Novak, Karl Erjavec in Andrej Vizjak. Novakova si na tem mestu želi videti Matjaža Longarja, ki je dolga leta služboval v diplomatski službi, med drugim je bil generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu. Erjavec je predlagal nekdanja veleposlanika Boža Cerarja in Igorja Senčarja, vlada ju je potrdila.
Vizjak pa je za svojo državno sekretarko predlagal podžupanjo Brežic Patricio Čular, tudi njo je vlada že potrdila. Ministrski zbor je za državno sekretarko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenoval Moniko Kirbiš Rojs.

Preostali ministri ekipo še sestavljajo, zato imen še ne želijo razkriti. V združenih resorjih pa bodo imeli več državnih sekretarjev.
Najprej rebalans in načrt varčevanja
Finančni minister Janez Šušteršič je poudaril, da bo prva naloga rebalans proračuna. Glede načrtovanega varčevanja je znova napovedal, da bo varčevanje potekalo v širšem javnem sektorju.
Najprej bodo na udaru neracionalna poraba, javna naročila in podobno. Z nekimi standardi in primerjavami bo vlada poskušala doseči večjo racionalnost, znova bodo pregledani tudi projekti in programi, ki jih država financira.
"Če pa v javnem sektorju ne bo dovolj resnosti za tak način varčevanja, bomo morali odpreti razpravo tudi o plačah in zaposlenosti v javnem sektorju, morda tudi o sistemu socialnih transferjev," je napovedal.
Kmetijski minister Franc Bogovič v prve pol leta pričakuje največ dela s sodbami evropskega sodišča in zaključki našega Računskega sodišča.
Odpuščanje kot zadnji izhod
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič napoveduje, da bo najprej analiziral dejansko stanje, ugotovil, kateri so problemi in jih "reševal enega za drugim". Odpuščanje uslužbencev pa je skrajno sredstvo, ocenjuje in bo zato najprej iskal notranje rezerve.
Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač med prioritetnimi nalogami izpostavlja pregled stanja, pripravo rebalansa in konkretnega programa glede maksimalne uporabe kadrovskih virov na ministrstvu.
Minister za zdravje Tomaž Gantar pa se bo po prevzemu poslov najprej lotil ukrepov za reševanje finančnih težav Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Potrebno bo sodelovanje
Gospodarski minister Radovan Žerjav bo začel uresničevati ukrepe, ki so jih koalicijski partnerji zapisali v koalicijsko pogodbo. "Ti niso vezani le na gospodarsko ministrstvo, ampak so interdisciplinarni, od financ, infrastrukture in tako naprej," poudarja Žerjav.
Minister za delo Andrej Vizjak ocenjuje, da bo treba tudi na področju tega ministrstva varčevati. Njegova prva naloga bo, napoveduje, oblikovanje učinkovite ekipe, zatem rebalans proračuna in v sklopu tega načrtovanje ukrepov za zmanjšanje števila brezposelnih.
Gorenak razume policiste
Notranji minister Vinko Gorenak zagovarja naložbe za zagotavljanje varnosti policistov ter naložbe v opremo. Zato je po njegovem mnenju treba določiti prioritete tako, da bo osnovnim zahtevam zadovoljeno.
"To pa ne pomeni, da bom zahteval za policiste več kot za ostale, saj moramo vsi v tej državi, od prvega do zadnjega, varčevati," je dejal. S sindikatom se bo sešel že prihodnji teden.
Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk ocenjuje, da bo njegova prva najbolj pereča naloga vprašanje univerzijade. Po preučitvi stanja na resorjih, ki jih prevzema, bo začel izvajati načrte iz koalicijske pogodbe, glede očitkov zaradi združevanja resorjev pa zagotavlja, da kultura ne bo v ničemer simbolno prikrajšana.
Erjavec za tesnejše vezi s sosedi
Zunanji minister Erjavec je kot prve naloge napovedal profesionalizacijo dela na ministrstvu, kar po njegovih besedah pomeni, da ne bo dopuščal vdora dnevne politike. Hkrati napoveduje aktivnejšo vlogo pri oblikovanju stališč, saj se mu zdi, da je ministrstvo večkrat zgolj opazovalec, zlasti ko gre za odločitev glede Evropske unije, OZN-a in zveze Nato.
Poseben poudarek Erjavec napoveduje tudi odnosom s sosednjimi državami, za katere meni, da jih je treba okrepiti.
Vroči kostanj vojske
Novoimenovani minister za obrambo Aleš Hojs je napovedal, da bo prva stvar, ki jo bo treba rešiti, vprašanje letališča v Cerkljah ob Krki. Med prioritete po besedah Hojsa sodijo tudi pogovori z vojaškim sindikatom, saj da so tam zadeve "precej na vrelišču".
Novakova bo najprej pogledala, kaj je bilo narejenega, kateri projekti so odprti in govorila s pristojnimi službami, je pojasnila prednostne naloge.

Prve naloge novih ministrov