Slovenija
SDS v leto 2018 vstopa kot prvi. Foto: BoBo
VIDEO
SDS pred Šarčevo listo

Dodaj v

Anketa: SDS pred Listo Marjana Šarca

Neopredeljenih je približno četrtina
8. januar 2018 ob 08:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Volivci so v začetku leta najbolj naklonjeni stranki SDS, ki bi po anketi časnika Delo dobila 15,8 odstotka podpore. Z decembrskega prvega mesta je na drugo mesto zdrsnila Lista Marjana Šarca z 12,9 odstotka.

Za SDS-om in Listo Marjana Šarca so se uvrstili SD z 12,1 odstotka, SMC z osmimi odstotki, NSi s 6,5-odstotno podporo ter DeSUS in Levica s po 4,8 odstotka podpore med anketiranimi.

Med strankami, ki bi ostale zunaj parlamenta, se je v prvi letošnji Delovi meritvi strankarske priljubljenosti najbolje uvrstil SNS, ki je dosegel 2,6-odstotno podporo, pri preostalih (Stranka Alenke Bratušek, Dobra država, NLS, God, SLS, PS, Zeleni) se je podpora ustavila pri okoli enem odstotku.

Neopredeljena je bila približno četrtina sodelujočih v raziskavi - ali se ne nameravajo udeležiti volitev ali še ne vedo, katero stranko bi podprli.

Vlada v novo leto vstopa s srednjo oceno 2,57, državni zbor pa z oceno 2,51. Na vrhu barometra priljubljenosti politikov ni sprememb, saj je predsednik republike Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen politik, Marjan Šarec pa se je utrdil na drugem mestu. Od tretjega do petega mesta sledijo evropska komisarka Violeta Bulc, evropska poslanka iz vrst SD-a Tanja Fajon in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Anketo je za uredništvo Dela opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik med 3. in 6. januarjem na vzorcu 1015 vprašanih.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
ucenec
# 08.01.2018 ob 08:20
Če se je med zunajparlamentarnimi strankami najbolje uvrstila SNS, potem bi prosil, če me razsvetlite, katera parlamantarna stranka se je med prazniki prelevila v Listo Marjana Šarca.
GORILA
# 08.01.2018 ob 08:43
Med zunajparlamentarnimi strankami se je v prvi letošnji Delovi meritvi strankarske priljubljenosti najbolje uvrstila SNS, ki je dosegla 2,6-odstotno podporo, preostalim (Stranka Alenke Bratušek, Dobra država, NLS, God, SLS, PS, Zeleni) se je podpora ustavila pri okoli enem odstotku.

...aja, ker Lista Marjana Šarca je v parlamentu, Stranke Alenke Bratušek pa ni... zgleda, da sem prespal kakšno leto!!!
genniuuss
# 08.01.2018 ob 08:21
Tudi na volitve nisem hodil

ne ukvarjaj se z zadevo katero ignoriraš.
Šmorn
# 08.01.2018 ob 08:41
Pred vsakimi volitvami isto, če ni Marjan Šarec je Miro Cerar, če ni Miro je Alenka Bratušek, če ni Alenka je Zoran Janković, če ni Zoran je Gregor Virant, če ni Gregor je Katarina Kresal,...

Sploh ni važno, kdo je, samo da ga mediji napihnejo do volitev, potem pa adijo.
Robiland
# 08.01.2018 ob 08:36
Nisem bil nikoli za SDS ampak, - Lista Marjana Sarca? Kaj je z vami, Slovenci?
pobrisan
# 08.01.2018 ob 08:26
Je Šarčeva stranka sploh ustanovljena? Sicer pa Delove ankete niso merodajne. Ustvarjanje javnega mnenja.....
Lluka
# 08.01.2018 ob 08:17
V 20-ih letih nisem bil pri nobeni stranki. Tudi na volitve nisem hodil. Z mislimi pa sem bil vedno pri "novi stranki" misleč da SEDAJ BO PA NOV VETER.

Po volitvah se je zgodilo kaj? Prišel je prišel nov veter...... na barki pa zagledam staro posadko.

Nekako tako kot bi še danes gledal slovenske smučarje stare 50 -60 let ki bi se borili s strmino (in bili venomer med eksotičnimi smučarji)

Me ima, da bi bil na barki Marjana Šarca.....ampak kaj, ko bodo na to barko prišli vsi iz preostalih potapljajočih se bark. Tako da mi je ta misel že zamrla. Nič ne bo z novo posadko.... veter ne igra pomembne vloge. Treba je dati v glave ljudi da je POSADKA ta, katera lahko naredi čudež.
ata
# 08.01.2018 ob 09:05
Ali mi lahko kdo navede 10 oseb iz liste Marjana Šarca?
Res me zanima.
nonparel
# 08.01.2018 ob 08:28
SDS vodi, Janša pa hodi v Zagreb paktirat z Plenkovičem, in to v času ko nam Hrvaška grozi z vojaškim napadom in drži pod okupacijo pol slovenskega morja.
Bože mili se usmili teh, ki so glasovali za SDS.
BlackCatXing
# 08.01.2018 ob 09:34
Naj kot prvo rečem:
Če bi anketirali mene bi bil moj odgovor: "Neopredeljen".

Kot drugo pa:
A ni zanimivo, da SDS vedno vodi v teh aketah, na resničnih volitvah pa vedno popuš.... Nič čudnega, da imajo lahko vedno potem razlog, da nadaljna 4 leta razpredajo o nelegalnih, prirejenih volitvah.

In kot tretje:
Kdo pri milem bogu sploh ve kaj počnejta drugo in tretje uverščeni posameznici (Bulc, Fajon) med najbolj priljubljenimi politiki??? Fajonovo vidimo pri dnevniku 1x na 3 mesece, Bulčevo pa 1x na 6 z malo sreče. (Mogoče sta pa zato tako priljubljeni, ker se ne ve kaj če sploh kaj delata!) Od teh 1015 vprašanih mogoče maksimalno 2 in nič več!
Torek
# 08.01.2018 ob 09:17
Ne vem, če ni namen teh anket ta, da povedo množici, koga naj voli oz., kdo bi lahko, tokrat, premagal Janšo. Ker za to gre na volitvah, da se premaga, onemogoči nekoga. Grem stavit, da če bi proti SDS kandidirala le stranka lesenih dalmatinskih oslov, bi zmagali osli, v vsakem primeru.
garmond
# 08.01.2018 ob 08:38
Se povsem strinjam z mnenjem @nonparela in samo dodajam, kaj tako bedastega je možno samo na teh zelo vprašljivih anketah, prava resnica se vedno izkaže na volitvah, ko SDS potem ponavadi ostane z dogim nosom in z slabo in žalostno izvedbo srbskega kola.
Binder Dandet
# 08.01.2018 ob 08:29
Če ne bi imeli na seznamu Liste Marjana Šarca, bi se ti glasovi večinsko opredelili med neopredeljene. Ampak ni namen te ankete ugotavljat neopredeljenosti.:)
rudes
# 08.01.2018 ob 09:17
Ata@ in kaj je imel Ivan za početi v Zagrebu? Je bil pri zobozdravniku? Ker, on nima nikakršnih pooblastil na Hrvaškem karkoli dogovarjati z njihovo vrhovno politiko. Lahko edino obišče bratsko stranko. In, če se Ivan sestaja v Zagrebu z najvišjimi predstavniki njihove vlade, nekaj ne štima, in tu bi morali zazvoniti alarmi vsakemu trezno razmišljajočemu Slovencu.

Je pa Ivan (in Igor) zapravil zgodovinsko priložnost leta 91. Ko so Hrčki privlekli svoje "začasne kontejnerje" na današnji mejni prehod, bi moral reči "neče moči", in jih poslati nazaj na vrh hriba k vhodu v kamnolom, kjer je bila prej administrativna meja.
komsomolec
# 08.01.2018 ob 08:56
janša je tok nesposoben politik, da mu je lastna vlada izglasovala nezaupnico. :-) edinemu do sedaj, vsak normalen politik se ob taki blamaži umakne iz politike za vedno...
smukač
# 08.01.2018 ob 08:36
genniuuuss

prevečkrat ste ga že obtožili,
pa se je vedno izkazalo za neopravičeno,
počasi,počasi, morda še ne tokrat,
a se bo vrnil, garant.

nikoliiiiiiiiiiiiii
komsomolec
# 08.01.2018 ob 08:48
sds in janša sta nesposobna karkoli premaknit na bolje. še sedaj se nismo izvlekli iz škode ki jo je zapustila janpševa vlada 2004-2008. edino kar zna je najemat oderuške kredite, prodajat tujcem in sestrične nosijo kuverte z gotovino. v normalni demokratični državi, bi janša že zdavnaj spokal iz politike, toliko grehov ima. se vidi da ni politične kulture in omike, zato ga še vedno folk podpira.
BlackCatXing
# 08.01.2018 ob 10:45
@Blue-Star
Moraš pa priznat da imajo nekaj s tem opraviti tudi laži o trgovini z orožjem in patriji. Levica ve da drugače ne more sestaviti vlade.
-------

Glede na to, da Janša toži vsakega za najmanjšo stvar in do danes še ni tožil avtorjev trilogije o prekupčevanju z orožjem...... le zakaj? Jih ne upa, ker se boj da resnica pride na dan? Zakaj bi se bal? Nihče mu ne more nič, ker je zadeva tako ali tako zastarala. S tožbo bi si dvignil rating. Ali pa bi mu mogoče padel? Kdo bi vedel.
Če ga bom jaz javno označil za prevaranta in preprodajalca me bo sigurno tožil! Ampak, res pa je, da jaz ne posedujem nobene dokumentacije, slik, virov,....

Kar pa se Patrije tiče ... Mogoče bomo potrebovali (spet) slabih 25-30 let da nekdo napiše trilogijo in jo podkrepi s papirnimi dokazi. Bomo videli....

Ni ovčka, kot bi ga želeli vi prikazati!
Je stari politični lisjak, z dolgo kilometrino, in ve kako se stvari streže - predvsem PR.
Tudi slaba reklama je boljša kot nobena reklama.
The Matrix
# 08.01.2018 ob 09:40
Ali je Jani Modeldolfer že prestopil k Šarcu??
FDVjevec
# 08.01.2018 ob 09:06
Tudi če SDS zmaga, ne bodo nikoli uspeli sestaviti vlade.
Celine
# 08.01.2018 ob 09:52
Od leta 1988, od časa JBTZ, pa do danes, torej 30 let, se Slovenci moramo ukvarjati z enim človekom.
Bolano.
FDVjevec
# 08.01.2018 ob 09:10
@dannykm
Voli se levico, ker dobre opcije na desni ni. SDS je ideološka stranka, ta prava desna pa nikakor ne. NSi so preveč povezani z religijo, SNS lunatiki, SLS in ostali pa niso omembe vredni.
Ko se bo pojavila dobra stranka na desnici, jo bodo ljudje volili.
Partizan Miha
# 08.01.2018 ob 11:04
RJSlo
"http://nova24tv.si/slovenija/politika/p
o
glejte-kako-znajo-levicarji-poskrbeti-za-svoje-otroke-sin-evropskega-poslanca-vajgla-se-masti-v-dobro-placani-sluzbi-na-stalnem-predstavnistvu-rs-v-bruslju/"

RJSlo, janezov sin je tudi tam zaposlen z srednje šolsko izobrazbo, tako, da ne mi, a veš ?;) Pa hčerka v geoplinu pa to... Ups a nisi vedel drgač ?
BlackCatXing
# 08.01.2018 ob 10:55
@mend055
Natega z novimi obrazi se je pričela!

No, vidite, kaj mora storiti precej osovražena stranka SDS, da pride na oblast, da jo dobi od ljudstva!
Prične naj z novimi obrazi, ta starega uničujočega, ali pa več teh, pa naj umakne za staro šaro na podstrešje.

-------

SDS bo z novim obrazom izgubila nekaj vernikov, ampak prepričan pa sem da bi v tem primeru dobila kar nekaj novih pristašev.
Če smo popolnoma realni - z izjemo vernikov, je večina dobesedno sita in naveličana enih in istih zgodbic, ki jih vodja in vodstvo stranke ponavlja. Naveličana do te mere, da si pravzaprav nihče ne želi več niti slišati ali prebrati kaj pred volitvami zapišejo v volilni program.
Enostavno že v naprej vemo, da v kolikor ne bodo v Vladi bo za to kriv ves svet, UDBA, Kučan, lažnivi mediji, afere, sodišča, .... sosedva črna muca, ki je prečkala cesto na petek 13. V kolikor pa zmagajo, bodo pa ......... nimam pojma kaj bi, ker tako ali tako ne morejo zmagati. Absolutna večina ni možna, z edinimi s katerimi pa bi lahko sklenili koalicijo (NSi) pa so skregani na celi črti.
Ko se bo začela predvolilna borba, bo NSi z od SDS odmikajočim pristopom poskušal pridobiti po duši "desno" usmerjene volilce in pa neopredeljene volice, ki si želijo sprememb in so naveličani enih in istih zgodbic ter pripovedk SDSa. Tako, da SDSu v primeru zmage ostane samo še Kahel in DESUS! Ta gre v Vlado tako ali tako z vsakim - kot prostitutka, če se le (s)plača.
mend055
# 08.01.2018 ob 10:44
Natega z novimi obrazi se je pričela!

No, vidite, kaj mora storiti precej osovražena stranka SDS, da pride na oblast, da jo dobi od ljudstva!
Prične naj z novimi obrazi, ta starega uničujočega, ali pa več teh, pa naj umakne za staro šaro na podstrešje.
weylakuc
# 08.01.2018 ob 08:47
Wow super, obeta se nam NOVA stranka in NOVA politika z NOVIM rešiteljem!! Tokrat bo pa res to to!

Zares, PS, Virant, Cerar... in tokrat Šarec. Vsake volitve nov produkt na strani naše levice. Bo narod ponovno nasedel?

Sklepam da ja, ipak je politika odraz naroda in le ta se rad nateguje.
urle
# 08.01.2018 ob 08:29
to je demokracija, sicer zelo v povojih, pa le. v nekaj desetlejih se bojo izkristalizirale stranke, ki si zaslužijo svoje ime. se bi pa prej, če bi uvedli kazen za neudeležbo na volitvah. to je pravica IN DOLŽNOST vsakega državljana! najlažje je nič narest , pol pa pljuvat po vseh ...
OMNIC
# 08.01.2018 ob 12:36
Tele ankete so kr neki!
Zguba časa in umetno ustvarjanje pol-histerije ter poskus usmerjanja volilcev.
Kot da bi anketirali, kakšen je vpliv upada števila deževnikov zaradi umetnih gnojil in insekticidov v Oklahomi na razmnoževanje morskih psov okoli Okinawe, na primer.
Vongobongo
# 08.01.2018 ob 10:52
Bonsaj

Kaj nerazumes? V Sloveniji imamo nove obraze, ampak jih mediji nepodpirajo in veliko ljudi ne ve za njih. (Pirati recimo.. itd) Pol pa je se ta slovenska ideja o skodljivih novih obrazih.

V glavnem si reku da nebos volil, torej bos pustil stare politike v parlamentu. Kaj se bo zgodilo , ko bojo sli ti ljudje v pokoj? A se boste se dalje drli , kako neboste sli volit, ker nobenega ne poznate. Ali boste probal izvolit kak novi obraz?

Zelo bo zanimivo cez 10let, ko naenkrat nebo vec starih obrazov v politiki. ;) Pomisli koliko poslancev bo takrat moralo v pokoj ;p
apollo11
# 08.01.2018 ob 10:08
Te ankete so čista manipulacija, nimajo nobene veze z realnostjo. V teh anketah pred volitvami vedno vodi SDS, ki potem vedno izgubi volitve. Tako bo tudi tokrat. Zmagal bo kdorkoli, samo da ne bo Janša. V Sloveniji ne rabiš nobenega programa da zmagaš volitve, moraš biti samo anti JJ in zmaga je zagotovljena. JJ je garant za zmago levice na vseh volitvah.
Leut
# 08.01.2018 ob 09:01
Treba je nekaj vedet: Ni se izkazalo za neupravičeno ampak zadeva na sodišču ni prišla do konca, ker je zastarala! Janša NIKOLI NI DOKAZAL, DA NI KRIV! Pa ok Janša. Meni je sporna ta masa ljudi, ki podpira laži in neresnice, ki jih SDS neprestano trosi v parlamentu in povsod, kjer se pojavijo. Kdaj bo narod spregledal?
ni maitre
# 08.01.2018 ob 12:22
Hja, samo Lista Marjana Šarca gre z lahkoto s še katero stranko v koalicijo...Ivanova SDS pač ne, ker so z vsemi skregani...dejstvo!
gesan
# 08.01.2018 ob 12:09
SDS najbolj priljubljena, janezek pa nepriljubljen...

Vse povedano, vse jasno!
Pa čeprav skregano z vsakršno logiko!

Kaj mi naj gre drugega kot na smeh?!
The Matrix
# 08.01.2018 ob 09:39
Kdaj lahko pričakujemo romanje 29 zaskrbljenih državljanov v Kamnik??
KLIPAN
# 08.01.2018 ob 08:17
Skratka, SDS niti približno ne more sestaviti vlade.
Krasno.
Celine
# 08.01.2018 ob 13:45
Zdaj vem zakaj Žan Mahnič ima tako rdeča lička.
Sramuje se predsednika lastne stranke.
Menda je za božička dobil od Ivana svetli puder.
Vongobongo
# 08.01.2018 ob 11:48
pkorosec

Slovenija ima mlade ljudi, samo jih starejsi z izgovorom " sj nimate izkusenj" , ne spustijo nikjer zraven. Smo ena redkih Evropskih drzav, kjer morajo mlajsi od 1970 , pocakat starejse da grejo v pokoj. Da lahko drzava spet krene naprej ;p

Ta pojav je ze bizaren , a kaj cmo . Taka je pac nasa generacija "babyboomerjev " ;)
garmond
# 08.01.2018 ob 11:24
@amigo
Ti zelo prisegaš na izkušnje starih strank, kot sta SD in SDS in ju smatraš za najbolj sposobne, da vodijo to državo.
Ja, če načrtuješ rop, boš verjetno izbral za to raboto najbolj izkušene v tem "poklicu", ne pa nekih novih, še neizkušenih tičev.
Partizan Miha
# 08.01.2018 ob 10:23
Blue-Star
"Moraš pa priznat da imajo nekaj s tem opraviti tudi laži o trgovini z orožjem in patriji"

To, da so bile to laži trdite samo janševci. Večina naroda ve, da so fantje trgovali z orožjem. Vam pa želim veselo zavajanje in laganje še naprej.
RJSlo
# 08.01.2018 ob 09:17
No ja. SDS bi se morala samolustrirati oziroma vsi komunisti ven. Potem bi imeli majhno možnost postati desna stranka, čeprav tradicija ni na njihovi strani.
borut-blas
# 08.01.2018 ob 19:24
dragi slovenci
malo se zamislite nad sabo
zakaj najboljši ljudje nočejo v politiko
...
zato ker imate raje bedake in populiste
zato ker ste alergični na sposobne in uspešne
vendar to več ni smešno
forhand
# 08.01.2018 ob 18:06
V anketi Dela vodi SDS, druga je lista Marjana Šarca, med politiki le tudi Šarec med najbolj priljubljenimi, medtem ko je JJ med najbolj nepriljubljenimi politiki. Zanimivo bi bilo videti ankete ki bi jih pripravili Nova TV, Demokracija, Reporter in Požar report. Sicer pa je M. Šarec skoraj premagal Pahorja, kandidati SMC,SDS in NSI pa so popolnoma pogoreli. Kaj so torej predstavljali ti kandidati in kako so se odrezali na soočenjih pa smo lahko videli vsi.Šarec je večkrat v zadrego spravil izkušenega politika Pahorja in se bo na parlamentarnih volitvah vsekakor dobro odrezal. O tem pa bodo odločali edino volivci.Vse od leta 1991 so se vse vladajoče stranke slabo odrezale vključno z najmlajšo SMS. Naj zmaga tisti, ki je ne obremenjen in brez prtljage. Pomembno vodilo bo predstavljal volilni program lista Marjana Šarca. Upam, da ga bo predstavil, saj je na zadnjih volitvah nastopil Miro Cerar brez vsakega programa. Tudi vse ostale stranke bi morale predstaviti svoj volilni program in le tako bodo volilci lahko izbirali.
Vongobongo
# 08.01.2018 ob 11:08
Vprasanje za vse , ki ste proti novim obrazom v politiki ;)

Kok poslancev je rojenih po letu 1970?

In v razmislek , kok let so stari obrazi na drzavni joski?
nonparel
# 08.01.2018 ob 10:59
Kot vidim, desničarji sami trdite, da je JJ garant, da levica skoraj vedno zmaga na volitvah. Le v stranki SDS še to ni niso doumeli. Čeprav ne verjamem, da je glede tega samo JJ grešni kozel v tej stranki, jih je še kar precej, ki desne volilce odvrača od tega da, bi volili to stranko. Grims, Gorenak, Breznik, Zver... Sami nekdanji kleni komunisti.
Ampak tudi Cerar in njegova SMC se v svojem mandatu niso izkazali ravno kot leva stranka, in posledično tudi celotna Cerarjeva vlada ne. Zniževanje davkov najbolj situiranim, drastično poviševanje plač tistim, ki imajo že sicer dobre plače (dohtarjem itd.), tistim na dnu pa samo drobtinice, to ravno ne diši po levi vladi.
KLIPAN
# 08.01.2018 ob 10:37
@Blue-Star
"Moraš pa priznat da imajo nekaj s tem opraviti tudi laži o trgovini z orožjem in patriji. Levica ve da drugače ne more sestaviti vlade."

Avstrijsko sodstvo pa vseeno misli, da ni šlo za laži.
Ampak seveda, avstrijski levičarji pojma nimajo.
KLIPAN
# 08.01.2018 ob 10:34
@RJSlo
"No ja. Zakaj deset? Dovolj je Milan Kučan in je združba avtomatično na prvem mestu."

A Milan Kučan je na listi Marjana Šarca??
Lepo prosim kak link, oz. bilo kaj, ki to dokazuje. Hvala.
provni
# 08.01.2018 ob 10:28
V vsakem primeru SDS ne pride v koalicijo. Čudi me tudi, kdo še kaj verjame destruktivni politiki njihovega vodje, ki je klical trojko, ki bi Slovenijo gospodarsko uničila.
Ramus
# 08.01.2018 ob 10:27
Po volitvah se je zgodilo kaj? Prišel je prišel nov veter...... na barki pa zagledam staro posadko.

In potem so tu še gusarji,...
amigo
# 08.01.2018 ob 09:44
Ali kdo pozna ljudi, ki nastopajo na Listi Marjana Šarca? Ta lista je še bolj ali manj prazna. Vseeno se ljudi sprašuje, če bi jo volili. To ni nič drugega kot propaganda in priprava na novo prevaro volilcev.
Partizan Miha
# 08.01.2018 ob 09:23
Sklonjen
"Natega z novimi obrazi se je pričela!"

Seveda, zakaj bi volili nove obraze, če lahko volimo stare, ki so nas že dokazano natehnili obraze.
Kazalo