Slovenija

Poudarki

  • Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola ostajajo nespremenjene
  • Novela natančneje ureja pristojnosti redarstva
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 35 glasov Ocenite to novico!
Kontrola prometa
Pri prometnih prekrških novela zakona o pravilih cestnega prometa predvideva zniževanje nekaterih kazni za prekoračitev hitrosti. Foto: BoBo
Zvonko Černač
Po besedah ministra Zvonka Černača je bila novela pripravljena kot posledica študije, ki je ugotovila, da imamo glede na nekatere druge evropske države nenormalno visoke kazni. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada odločila, da zmanjša "nenormalno visoke" kazni za lažje prekrške

Če bo prekoračitev nižja od petih kilometrov na uro, bo kazen 40 evrov
21. junij 2012 ob 13:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Mednarodna primerjava je pokazala, da imamo v Sloveniji v primerih, ko gre za lažje prekrške, nenormalno visoke kazni v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami. Zato smo te kazni zmanjšali," je dejal Černač.

Vlada je na seji med drugim obravnavala predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, s katero bodo kazni za blažje prometne prekrške, ki nimajo pomembnejšega vpliva na prometno varnost, nižje. O noveli bodo odločali v državnem zboru.

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola ostajajo nespremenjene
Pri prometnih prekrških novela predvideva zniževanje nekaterih kazni za prekoračitev hitrosti, kot je po seji vlade pojasnil minister za infrastrukturo in prostor, pa bodo kazni za vožnjo pod vplivom alkohola ali za vožnjo v nasprotno smer ostale nespremenjene.

Tako se denimo kazen za prekoračitev hitrosti na območju umirjenega prometa za deset kilometrov na uro s 300 evrov niža na 80, ukinja se tudi izrek treh kazenskih točk. Če bo prekoračitev nižja od petih kilometrov na uro, bo kazen 40 evrov.

Eno večjih znižanj kazni novela prinaša za prekršek pravne osebe, ki uporablja naprave za onemogočanje delovanja merilnih naprav. Pri tem bi se kazen z 8.000 evrov znižala na 1.000 evrov. Za voznike pa bi se kazen z 800 znižala na 120 evrov. Tudi globa za neustrezno zimsko opremo bi se s 120 evrov znižala na 40 evrov.

Novela natančneje ureja pristojnosti redarstva
Černač je pojasnil, da so se za znižanje nekaterih kazni odločili zato, ker so bili opozorjeni, da so nekatere kazni previsoke, zato so v tem delu kaznovalno politiko uskladili s primerljivimi državami, pri tem pa je minister izpostavil Nemčijo in Švico.

Odpravili so tudi nekaj drugih nedoslednosti, pri čemer je Černač izpostavil natančneje določene pristojnosti redarstva. Sicer njihove pristojnosti načeloma ostajajo enake, novela pa ureja nekatere mejne primere, kjer redarji do zdaj niso imeli možnosti poseganja.

Novela vsebuje tudi spremembe, ki olajšujejo dejavnost avtobusnih prevoznikov.

Naslednji korak: Namesto kazni opomin
Černač je napovedal tudi, da bo naslednji korak, ki bi ga lahko ministrstvo storilo še letos, priprava novele zakona o prekrških, s katero bi uvedli možnost, da se voznikom, ki več let niso storili prekrška, pri manjših prekrških namesto kazni izreče opomin.

Prav tako naj bi z njo uvedli nov sistem plačevanja prekrškov, in sicer, da bi tisti z višjimi dohodki od določene stopnje naprej plačali višjo kazen, ki bi se jim odmerila glede na dohodek.

Ba. G.
Prijavi napako
Komentarji
Krucifiks
# 21.06.2012 ob 13:32
Prosim prepovejte še mestna redarstva, ki samo cuzajo denar od normalnih voznikov in jim je varnost v prometu drugorazredna tema ...
mandala12
# 21.06.2012 ob 13:35
Smiselen in edino pravilen ukrep.
MIRNČAN
# 21.06.2012 ob 13:30
Bravo vlada.
mikic007
# 21.06.2012 ob 13:37
Uh, ze nekaj casa nisem na tekocem s kaznimi, ampak 300€ (150€) za 10km?? Sicer je procent kao res velik, ampak realno .... skoraj nic in ogromno ljudi nezavedno prekoraci to hitrost. Vsekakor bi bilo neprimerno ucinkoviteje, ce bi v 20% krsitev pobrali 80€ kot da 5% 300€. Ne zdi se mi prav, da so ljudje vsi presrani za volanom, to lahko prinese vec skode kot koristi ...
TamleMamo
# 21.06.2012 ob 13:50
Heh folk pa tud nikol ni zadovoljen :) Znizajo nam nenormalno visoke kazni (za manjše prekrške) pa se boste še kr prizoževal. Podpora vladi gor al dol men je važn rezultat in sicer manjše kazni za manjše prekrške. Se pa strinjam da za večje in resnejše prekrške kazni ostajajo enake. Pa tako kot je že nekdo napisal ukint občinske redarje! Da ne bo počas že vsak ki ima s.p. lahko postavljal radarjev po cestah. Itak se jim gre samo za pobiranje denarja, varnost na cestah jih briga. Če bi jih brigala varnost bi radarje postavljal tam kjer so nevarni odseki ne pa tam kjer je ravno postavljena nova tabla za omejitev hitrosti.
Caetano
# 21.06.2012 ob 13:37
Zanimivo, da so te drakonske kazni uvedli ''liberalci''. Upam, da je s Podbregarjevim odstopom ta stranka dokončno propadla, saj je že nastala s prevaro volivcev in dejansko nikoli ni bila liberalna.
MIRNČAN
# 21.06.2012 ob 13:38
Podpora vladi pada zato je treba nekaj ukrenit. Pametna poteza, ker naivni ljudjep ac padajo na taksne in podobne ukrepe

to se dela ob koncu mandata, tko da teza ne drži
miroslav
# 21.06.2012 ob 13:35
me zanima kaj pravijo "strokovnjaki" ki so te kazni predlagali...kaka je utemeljitev (strokovna) takrat in tokrat.
kingstone
# 21.06.2012 ob 13:52
sem si kar mislil da bodo znižali kazni. ker ne more bit vsak neumen kot prejšnja vlada s kresalko na čelu. naslednji korak je kazen glede na dohodek/premoženje. čakamo še na ta korak.
je pa treba začeti bolj pobirati kazni od premožnejših, kateri so največji neplačniki in se najbolj objestno obnašajo za volanom...
lazarp
# 21.06.2012 ob 13:37
A ni bila ena obljub vlade, da policisti ne bodo merili hitrosti tam, kjer je očitno, da samo denar pobirajo? Prejšnji teden sem jih namreč videl, kako so merili na avtocesti tik za cestninsko postajo.

Bravo vlada. Tako se dela.
lazarp
# 21.06.2012 ob 13:39
Zakonodaja je torej usklajena z Nemčijo in Švico... Je tudi kultura vožnje usklajena s tema dvema državama?
kurt-china
# 21.06.2012 ob 14:03
kaksni ste vsi slovenceljni... noben ni rekel "jaz vozim po jusu in nisem nikoli placal"... vsi samo "kazni dol? super!" a.k.a. zdej sem divjam ko budala z mojo "bemflo" ki jo imam kot podaljsek majhnega impotentnega penisa.

to ne leti na vse... samo na slovenceljne... prepoznali se boste po negativnih mislih po branju tega komentarja... po temu da se boste bunili... da boste zalepili minuese... in seveda po majhnem penisu :)
Krucifiks
# 21.06.2012 ob 13:53
Če levaku nekdo iz desnice podari jurja je očitno tudi narobe ... obratno tudi velja .
Vsi smo nori a ne opazite !
brukky
# 21.06.2012 ob 14:00
JC29
in
jujc

ampak vedno se najdejo eni kekci, ki jim ni nič prav...aja se opravičujem ...vi ste z leve opcije pa vam ni všeč, ker ni po vaše ....
ronzi
# 21.06.2012 ob 14:09
mikic007
Ne zdi se mi prav, da so ljudje vsi presrani za volanom, to lahko prinese vec skode kot koristi ...

sma že 2.....
jaz takim voznikom pravim padalci :D
pa ne divjam,vozim dinamično.....sam preseravanje izven naselja pri 60-70km/h pa mi dvigne pritisk......če se je prej vsaj leta komot vozlo 90,ne vidim razloga,zakaj se dandanes nena......
Krucifiks
# 21.06.2012 ob 13:40
jujc = Jethros
Korant
# 21.06.2012 ob 15:41
@lookaaa
Naj ti vsaj okvirno pojasnim, zakaj kurt-china nima minusa.

Kot prvo, kar pravi, drži. Toda to ni ključen razlog, saj marsikdaj marsikdo pove kaj pamentnega, pa ga tvoji dežurni tovariši zasujejo z minusi.

Zdaj pa k stvari. Ker drži, kot že rečeno, kar kurt-china govori o slovenceljnih, torej kućanih, jankovićih, vlaćićih in ostalih tovariših z velikimi bemfli in majhnimi penisi ter predvsem brezjačniki, ni razloga, da bi mu kak Slovenec pritisnil minus.

Nasprotni tabor, to je jugoslovanarji oziroma slovenceljni, pa tako ali tako ne razumejo, da gre za njih, ker niso nikoli razumeli tetke makarović, ko je razgalila svoje traume s slovenceljni.

simple as that
Binder Dandet
# 21.06.2012 ob 14:24
@urban3:
Po Pravilniku o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu se pri izmerjenih hitrostih <100kmh odšteje 5kmh, pri >100kmh pa 7 kmh. To je vsa toleranca "s strani države".

Torej, da te kaznujejo za 2kmh prekoračitev, morajo izmerit 57. Ker imaš še napako na števcu, ki je sicer pri tako majhni hitrosti majhna (recimo 1 kmh), si na števcu imel 58. Če gremo na AC. Z mojim avtom je pri 140 po števcu hitrost po navigaciji 130 (sicer so tui tu majhna odstopanja). Da bi me kaznovali za 5kmh prekoračitev (135), moram tako peljati 152 po števcu. Z mirno vestjo, da ne bom kaznovan, pa lahko peljem 147. Tudi preverjeno.

Potem obstaja pa še toleranca posameznih policajev. Recimo na Hrvaškem (tako pišejo v avtomoto revijah) policaji tolerirajo na AC prekoračitev nekje 10-15. Torej lahka po števcu pelješ še toliko več. Verjetno pa tud naši policaji ne skačejo v luft, če ti izmerijo 140, pa ve, da mora od tega odštet 7 in te kaznuje minimalno.
zozozo
# 21.06.2012 ob 14:15
Se načeloma strinjam, razen z zniževanjem kazni za prekršek pravne osebe, ki uporablja naprave za onemogočanje delovanja merilnih naprav. Tukaj gre verjetno predvsem za tahografe. V tem primeru nikakor ne gre za prekršek, ki nima večjega vpliva na varnost prometa. Kazen 8000 evrov v tem primeru tudi ni bila ne vem kako visoka. V Italiji ti naprimer zaplenijo tovornjak.
JC29
# 21.06.2012 ob 14:03
Jaz nisem iz nobene opcije. Sem za tisto, kar se mi zdi prav. Me ne zanima ali pride to od levih ali desnih. Da se razumemo... Seveda to spremembo podpiram... Ampak opazka, ki sem jo dal na primerjavo z Nemčijo in Švico vseeno mislim, da stoji na mestu. Saj to je že prejšnja vlada počela, tako da ni nič novega. Stalno nas primerjajo z Nemčijo, kljub temu, da je tam povprečna plača skoraj za dve naši.... Ne morš to tako no...
lazarp
# 21.06.2012 ob 13:42
@MIRNČAN
to se dela ob koncu mandata, tko da teza ne drži

Glede na to, da smo v prejšnjem mandatu videli, da ni nujno, da ostaneš na poziciji do izteka 4 let, je dobro poskrbeti za javno mnenje, tudi če se ne bliža konec štirih let, ker drugače sploh ni nujno, da boš dočakal 4 leta. ;)
scuffydog
# 21.06.2012 ob 15:41
valda.. v coni 30 2 dneva zapored ob isti uri (5 popoldne), ko pac gremo ljudje iz sluzbe, peljal 41 (oz. 36 z upostevano toleranco). dobil 2x300 evrov in 2x3 pike seveda cez 1 mesec na dom. vprasam na redarstvu, kako to 2x zapored, da se mi zdi to nenormalno in izkljucno z namenom polnjenja proracuna? zakaj me niso ustavili prvic in dali kazen, da bi me "izucilo" in bi naslednji dan definitivno peljal po omejitvi? ah ne gospod, izkljucno zaradi umirjanja prometa. ga gledam ko kretena, lepo nasmehnem, naj gre zajebavat koga druzga v glavo. pravi sumaher sem res.. kasnga cefurcka v bmvjcku s 120 po zaloski pa se ne da ustavit.. ne ne.. to pa ne gre. mene divjaka, ki ogrozam edino kako srno, ki bi me presenetla, aa to pa ja.. te cone 30 so postale prave zlate jame ja.. tam se babice na elektricnih vozickih kazen dobijo.. divjakinje!
Maggor
# 21.06.2012 ob 15:01
Visoka ali nizka kazen, še vedno se mi bo takoj za ritjo vozil agresiven voznik audija, ki enostavno ne more doumeti, kaj je to hitrostna omejitev, ki jo njegov konjiček preseže že v vzratni vožnji...
lookaaa
# 21.06.2012 ob 14:53
ko gre pa za znizanje prekrskov, pa aplavz?

...znizanje kazni za storjene prekrske...
lookaaa
# 21.06.2012 ob 14:51
v temi o macku, se jih vecina strinja, da je dobil premalo, da bi moral dobiti se to in ono, da bi bilo treba tozit se odvetnika, pa prisilno delo...

ko gre pa za znizanje prekrskov, pa aplavz?

o tem, da bi vozili po predpisih, pa ne razmislja nihce. vsak vidi samo sebe, kako bo potencialni kandidat, ki mu bo neumni policist uvalil visoko kazen!
drzimo se predpisov, pa bo. saj tudi v sluzbo ne smes zamujat, ce ne dobis plavega, pa se nihce ne buni! predpisi so zato, da se jih ne krsi!
petrainpika
# 21.06.2012 ob 14:26
V vsaki stvari iščete zaroto. Če nekaj smrdi, itak, ampak če nam pa dejansko gre nekaj v dobro, bo enkrat že mir s tem? Vsaka stvar je naredila pa vsaj nekaj minimalno dobrega, za kar mislim, da smo bili vsi hvaležni. Ne špilajmo se psihozne države.
urban3
# 21.06.2012 ob 14:10
Mene pa zanima, kako je s tisto"toleranco" 10%, ki so jo omenjali samo v avtošolah. Pač vprašam ali je to sploh resnica glede na ta stavek v članku....."Če bo prekoračitev nižja od petih kilometrov na uro, bo kazen 40 evrov."
Sam nimam težav z omejitvami, sam vedno slišim nekatere ki to omenjajo
ancient
# 21.06.2012 ob 17:56
Poteza je na mestu, ker kazni so bile občutno previsoke. Vendar ena lastovka še ne prinese pomladi. Zaradi tega, ker se je takorekoč s tem samo (logično) "popravila" neumnost predhodnikov, pri meni "ablastniki" še ne bodo dobili plus točk. Ker to je le gašenje velikega požara z vedrom vode in metanje drobtin. Bo treba pokazati kaj bolj izvirnega...
help
# 21.06.2012 ob 16:38
Nobene kazni ne bodo pomagale, dokler bojo ceste polne nestrpnih idiotov, ki vožnjo z avtom dojemajo kot vrhunec svojega življenja. Jaz mislim, da če je človek normalen ni nevaren tudi če ima kakšen promil v krvi ali vozi kak km/h več kot je dovoljeno.
zemljemerec
# 21.06.2012 ob 16:32
Že večkrat sem omenik, da sem dobil globo 200 €, ker sem ustavil avto ob cesti cca 5m od vhoda-rampe v ZD,da sem pomagal sosedi k zdravniku, ker se je zelo slabo počutila. Vrnil sem se po 7 minutah, ko sem jo oddal v ambulanti in na avtu prejel položnico.
Resno se mi zastavlja vprašanje o prištevnosti pisca takšnega zakona ? Da o ravnanju policaja ne izgubljam besed.
Bolj me skrbi vrašanje, ali si sploh lahko privoščim, pomagati sočloveku v stiski ? Upam, da kmalu vse politike zadane kap.
stadion
# 21.06.2012 ob 15:51
Kaj ko bi novinarji manj kopirali drug drugega, pa bi še kdo napisal kdaj bo to stopilo v veljavo če bo novela sprejeta v DZ. Čez en teden ali septembra 2014
risoul
# 21.06.2012 ob 14:37
Tako se dela! Hlapec mora izvrševati zapovedi gospodarja in se truditi, da mu ustreže! Hudič rata,ko je naenkrat več gospodarjev in hlapcev, a gospodarji hitro ugotovijo kdo je najbolj mehak,upogljiv, nastopaški in zna držati rajo na vajetih-včasih vrže kako kost, pa je spet mir v dolini Šentflorjanski.
bobo966
# 21.06.2012 ob 14:30
zozozo

V zadnjih treh letih se je število prevoznikov v Sloveniji prepolovilo ostali pa životarijo, če se ne prilagodijo kapricam kupcev, ostanejo brez dela. Posledično nalagajo preveč, vozijo prehitro, vozijo predolgo ... Naj država sprosti še trg s temi napravami za motenje in bodo davke pobrali. Me zanima kolikokrat po 8.000€ kazni za te motilce pa so sploh pokasirali? po moje nič.
Riki
# 21.06.2012 ob 14:22
Body23:"Pametna poteza, ker naivni ljudjep ac padajo na taksne in podobne ukrepe."
JC29: "Hahaha... pa dobro... ti se prav norca iz nas delajo..."
jujc: "populizem.press"
Koun: "Živel katoliban Mao Jan Sha :-)"


Pa saj ni problema, Vi lahko kazni plačujete še po starem, torej nakazujte v bodoče več kot vam bodo predpisali policisti. OK?
plexi
# 21.06.2012 ob 14:22
Zelo dobra poteza vlade. Sedaj si lahko še želimo, da se bo bolj pogosto nadziralo lokacije, kjer se hude prometne nesreče večkrat pojavljajo in kjer je vanost in zdravje ljudi bolj ogroženo. Najbolj se mi zdijo nesmiselne kontrole prometa in meritve hitrosti na odsekih, kjer je za varnost dobro poskrbljeno že z ustrezno ureditvijo cestišča.
Binder Dandet
# 21.06.2012 ob 14:08
Glede denarnih kazni se da strinjat. Ne morem se pa strinjat z nižanjem kriterijev za pike. KER so po veljavni zakonodaji za vožnjo po naselju za prekoračitev med 10 in 20 3 pike, zdaj pa bodo 3 pike dali šele za prekoračitev nad 20, bo s tem trpela varnost, ker bo povprečna hitrost v naselju s časom rastla.
Whisperer
# 22.06.2012 ob 08:12
Očitno se bomo spomnile te vlade le po znižanju prometnih kazni ! Ostaja pa kazen za vožnjo s kolesom z dvignjenimi nogami,enoročno vožnjo in telefoniranje ! Kolesarji bodo plačali razliko ! In še !
Polovična kazen za kršilce ,ki poravnajo znesek v osmih dneh ! Halo ! Kazen je kazen ,brez kupovanja odpustkov !
Binder Dandet
# 22.06.2012 ob 07:06
Leta 2008 Matoz, leta 2011 Kresalova, pri obeh si je folk zapomnil zgolj eno, višanje kazni. Posledično smo na cestah bili previdnejši. Leto 2012 Černač, folk si bo zapomnil zgolj eno, nižanje kazni. Če kdo želi pokomentirat, kakšen vpliv bo to sporočilo imelo na varnost na cestah, izvoli. Brez ideološke navlake prosim.
Skippy
# 21.06.2012 ob 19:30
zato so v tem delu kaznovalno politiko uskladili s primerljivimi državami, pri tem pa je minister izpostavil Nemčijo in Švico.

Malo čudna izenačitev je to, če v Nemčiji za 70+ km/h prevoženih v naselju plačaš 600 evrov, v Sloveniji pa za 30+ km/h prevoženih plačaš 1200 evrov???
Peter Last
# 21.06.2012 ob 16:14
@Kekec

Zate pa je očitno že prepozno....
miki84
# 21.06.2012 ob 16:13
smešni so, najprej zategovanje pri plačah, ukinjanje delovnih mest, združitev šol itd... in ker podpora močno pade, vlada izgublja zaupanje pa je treba nekaj na hitro nardit. in zdaj so zopet carji. pozablja pa se kolk so nas okradli pri plačah itd. Bodimo naivni!
Peter Last
# 21.06.2012 ob 16:10
@Kekec

Je pa res da osel na konju ni glih neka lepa figura....
antipopulist
# 21.06.2012 ob 15:06
Maggor: agresiven voznika audija bo odslej v proračun prispeval manj. Ugani, kdo bo moral prispevati več?

Pa to še ni nič v primerjavi s posledicami sporočila, ki ga vlada pošilja na naša asfaltna dirkališča.
lookaaa
# 21.06.2012 ob 15:05
...razbremeniti je treba brezboselne in tiste na minimalcu, saj jih(nas) bo vedno vec.

kako razbremeniti in zagnati gospodarstvo bomo pa pustili zanamcem al kaj? eh, to ni problem te vlade. zdaj so najpomembnejse teme simboli, partizani, previsoke kazni, iskanje >>sposobnezev<< za pomembne stolcke,... in kmalu tudi, kam na zasluzen dopust (nekateri so se ze vrnili).
Jerofšek
# 21.06.2012 ob 14:31
mednarodno policijsko združenje the Police Academy je slovenski policiji podelilo nagrado komandanta Erica Lassarda, nagrado za najbolj sposobno in usposobljeno policijsko enoto

velikovec
# 21.06.2012 ob 14:25
Usklajevanje z Nemčijo in Švico ne bo pomagalo. Tam je enostavno kultura ljudi na višjem nivoju. In zato niso potrebne kazni, da obrzdaš razuzdane voznike. Populističen ukrep, ki ne bo pripomogel k ničemer.
hepimen
# 21.06.2012 ob 14:18
Naprave za onemogočanje delovanja merilnih naprat so jammerji in podobno, imho. Da dostavljalci lahko divjajo mimo radarjev :P
Lluka
# 22.06.2012 ob 09:58
Ne razumem , kako lahko vlada oz DZ uči...da je za 20 km/h višjo hitrost v naselju.... nenormalno previsoka kazen.

Mar to pomeni da bi daljša zavorna pot bila varnejša... kljub smrtni žrtvi?

Dejte mal premislit..... zarad mene gre lahko kdorkoli 150km/h po lokalni cesti...IZVEN naselja... me nič ne moti..... če išče nesrečo, jo bo dobil ob cestnem drevesu... ne pa v naselju.
qayxc
# 22.06.2012 ob 09:03
Kozmetika.
ukinitev
# 22.06.2012 ob 07:46
Nenormalno visoke kazni naj namesto tega
raje nabijejo našim tajkunom !
Precej bodo napolnili državno blagajno !
Kazalo