Palačo DSU-ja trenutno zasedajo le delavci, ki preurejajo prostore. Foto: MMC RTV SLO
Palačo DSU-ja trenutno zasedajo le delavci, ki preurejajo prostore. Foto: MMC RTV SLO
NPU se je preselil v "Matejevo palačo"

V četrtek se je začela selitev Nacionalnega preiskovalnega urada iz stavbe na Dimičevi ulici v nove prostore.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na parkirišču stavbe DSU-ja na Litostrojski cesti predstavil selitev ministrstva za notranje zadeve in določenega dela policije v nove prostore.

"Z osmih lokacij po Ljubljani, ki so v zasebni lasti, bomo preselili 639 delovnih mest. Stavba DSU-ja je v državni lasti oziroma v lasti podjetja, ki je v 100-odstotni državni lasti. Za to bo šlo za plačila država državi," je povedal in poudaril, da gre pri tem pravzaprav za državno plačevanje iz levega v desni žep.

DSU cenejši od Dimičeve
"Na Dimičevi je delalo 275 ljudi, ki so se začeli seliti v četrtek. Prva faza bo končana 19. oktobra, druga faza pa predvidoma konec novembra," je dejal Gorenak in poudaril, da je morda najzanimivejši podatek za javnost tisti, ki ga je omenjal že v interpelaciji zoper ministrico Katarino Kresal, in sicer da so bili prostori na Dimičevi predragi.

Po njegovih besedah bo kljub adaptacijam cena stavbe DSU-ja nižja od Dimičeve. Konkretne podatke o številkah pa bo razkril šele po končani prvi fazi selitve, ki jo, kot se je pohvalil, izvajajo v lastni režiji. Gorenak je še dejal, da se bodo stroški dodatnega pohištva, ki so ga morali kupiti za nove prostore, šteli v najemnino.

Po prvi fazi selitve namerava minister Gorenak pokazati tudi domnevno zelo razkošno opremljeno pisarno nekdanjega okoljskega ministra Roka Žarniča, ki naj bi jo tudi sam prevzel.

Minister je še pojasnil, da ministrstvo od podjetja DSU ni najelo celotne stavbe, ampak le 22.253 kvadratnih metrov prostora. MNZ bo sicer zadržal stavbo na Štefanovi ulici v središču Ljubljane, saj na Litostrojsko niso mogli preseliti vsega, kar je predvideval že notranji minister v prvi Janševi vladi Dragutin Mate.

Glede na varnostne pomisleke glede lokacije stavbe DSU-ja v bližini plinskih skladišč pa naj bi "strokovnjaki naredili vse, da zadostuje standardom".

Korupcija, odstop, ovadba
Spomnimo. Računsko sodišče je avgusta lani zaradi najema prostorov na Dimičevi ulici izdalo negativno mnenje, Komisija za preprečevanje korupcije pa je že naslednji dan v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ-ju pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Še isti dan se je za odstop odločila tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Januarja letos je policija na ljubljansko okrožno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper eno osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Ljubljansko tožilstvo je na ljubljansko okrajno sodišče že posredovalo zahtevo za posamezna preiskovalna dejanja, ni pa še potrjeno, ali je ovadena oseba Damjan Lah nekdanji državni sekretar na MNZ-ju.
Foto: MMC RTV SLO in STA

NPU se je preselil v "Matejevo palačo"