Ministrica za Slovence po svetu je bila na spominski slovesnosti deležna žvižgov. Foto: BoBo
Ministrica za Slovence po svetu je bila na spominski slovesnosti deležna žvižgov. Foto: BoBo
Obsodbe žvižgov Ljudmili Novak

V stranki NSi tako vedenje obsojajo, saj menijo, da gre za nerazumljivo dejanje nekaterih partizanskih praproščakov iz Slovenije, ki so slovesnost izrabili za nadaljevanje ideološkega boja s stranko NSi in slovensko vlado, katere članica je tudi Ljudmila Novak.

V stranki so prepričani tudi, da je ta "zrežirana akcija" okrnila ugled Slovenije v Italiji, saj so bili po navedbah stranke nad "sovražnim odzivom" razočarani tudi svojci v Bazoviški gmajni ubitega domoljuba. To "zrežirano akcijo" po navedbah NSi-ja obsojajo tudi drugi na slovesnosti prisotni slovenski zamejci.

Ob tem so se v stranki obregnili tudi nad samo prisotnostjo partizanskih praproščakov na slovesnosti, posvečeni žrtvam organizacije TIGR. V NSi-ju namreč menijo, da TIGR ni imel nič skupnega z rdečo zvezo, saj se niso bojevali v imenu "določene ideologije ali totalitarnega sistema. Borili so se za spoštovanje slovenskega naroda, za spoštovanje slovenske besede in kulture. Borili so se za strpnost, za demokracijo in proti diktaturi fašizma."

Žvižge obsojajo tudi slovenski zamejci
Svet slovenskih organizacij (SSO) je Novakovi in generalnemu konzulu v Trstu Dimitriju Ruplu izrekel solidarnost v zvezi z vse obsodbe vrednimi izgredi pred bazoviškim spomenikom.

"Posebej ministrica Novakova, ki je zastopala s častno stražo vso slovensko vlado, je bila tarča tipično fašističnega kričanja, psovanja in žvižganja in to s strani večje skupine zastavonoš, ki so v glavnem prišli sem z onkraj državne meje ... Ti grobi vnaprej pripravljeni napadi s strani večje skupine agitatorjev niso bili uperjeni samo proti slovenski vladi in slovenski državi sami, ampak proti vsem demokratičnim Slovencem, kjer koli živimo, delamo in ustvarjamo," je v izjavi za javnost zapisal SSO.

SSO obžaluje, da je večji del proslave "potekal bolj v politikantskem stilu raznih napisanih sloganov in so nekateri govorci oz. govorniki zamejski prostor pred spomenikom štirim junakom zamenjali s kakšnim krajevnim shodom predvolilnega značaja", ter da se je to "zgodilo na kraju, ki je nam Primorcem svet kraj, kraj trpljenja in upanja v našo svetlejšo bodočnost".

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) pa zvezi z incidentom na nedeljski slovesnosti v sporočilu za javnost poudarja, da je bila Bazovica "vedno kraj spomina in spoštovanja do ljudi, ki so svoja življenja žrtvovali za boljši svet in demokracijo".

"Demokracija in medsebojno spoštovanje pomenita, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje in ideje. Bazovica je v vseh teh letih gostila veliko število gostov in govornikov, ki so z različnih gledišč ocenili zgodovinska dogajanja in se dotaknili aktualnih tematik, tudi takih, s katerimi se vsi ne strinjamo. Naša skrb in želja je, da se lahko različna mnenja izražajo in da vsakdo lahko pove, kar misli. Spoštljiv odnos do različnosti je gotovo eden od temeljev demokratične in svobodomiselne družbe, za katero so se borili in izgubili življenje Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš in Vekoslav Valenčič," poudarja SKGZ.

Slovenska skupnost (SSk), edina slovenska politična stranka v Italiji, pa je obsodila "neodgovorno, nedostojno in žaljivo obnašanje organizirane skupine pripadnikov borčevske organizacije iz Slovenije na osrednji spominski proslavi v Bazovici".

"Sejanje nestrpnosti, razdora in žalitve organov naše matične države Slovenije, najodločneje obsojamo in zavračamo neodgovorne poskuse, da bi v zamejstvo prenašali politične razprtije, ki bi morale tudi v matični domovini ostati na ravni omikanega soočanja različnih idej in stališč," je v izjavi za javnost zapisal deželni tajnik SSk Damijan Terpin.

"Neokusna ravnanja omenjenih članov borčevskih organizacij iz Slovenije pa so le izraz golega sovraštva in zaničevanja in pravo nasprotje plemenitih idealov, za katere so svoja življenja dali štirje bazoviški junaki," zato v SSk pričakujejo, da "bo predsednik ZZB Janez Stanovnik takšno ravnanje ustrezno obsodil in da se bo vsem dobronamernim udeležencem proslave tudi nemudoma opravičil," je dodal Terpin in opozoril, da je šlo za organizirano akcijo, o kateri so bili organizatorji proslave vnaprej obveščeni.

L. L.

Obsodbe žvižgov Ljudmili Novak