Slovenija

Poudarki

  • Predsednik odbora za proslave: Spomenik bazoviškim junakom bi moral postati spomenik državnega pomena
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 65 glasov Ocenite to novico!
Današnja slovesnost je predstavljala vrhunec prireditev v počastitev bazoviškim junakom, ki se bodo v prihodnjih dneh nadaljevale. Tako bodo 20. septembra pri spomeniku na bazovski gmajni uprizorili predstavo Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta Kobarid 1938 (Kronika atentata). 29. septembra pa bo v Cankarjevem domu v Ljubljani slavnostna akademija ob 85-letnici ustanovitve organizacije Tigr, na rektoratu Univerze v Ljubljani pa bodo odkrili spominsko ploščo.
VIDEO
Spomin na prve antifašist...

Dodaj v

Ob spominski slovesnosti v Bazovici žvižgi ministrici Novakovi

Ministrica Novakova: Upor proti fašizmu razumljiv in upravičen
9. september 2012 ob 19:35
Trst - MMC RTV SLO, STA

V Bazovici pri Trstu so se spomnili na štiri junake, ustreljene pred 82 leti. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, ki so ji nekateri namenili glasne žvižge.

Tradicionalna slovesnost obuja spomin na primorske protifašiste in rodoljube, člane tajne organizacije Borba, Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ki so jih 6. septembra 1930 pri Bazovici ustrelili na podlagi obsodbe posebnega italijanskega fašističnega sodišča.

Z urada vlade za Slovence v zamejstvu so med drugim sporočili, da je žaljenje ministrice nesprejemljivo izrabljanje spominske slovesnosti za nestrpno izražanje dnevnopolitičnih stališč, ki ustvarja neprimerno podobo Slovenije v tujini.

Predsednik odbora za proslavo Milan Pahor je med drugim poudaril, da bi moral spomenik bazoviškim junakom postati spomenik državnega pomena ter da je treba doseči revizijo t. i. prvega tržaškega procesa, na katerem je bila četverica obsojena, in proglasiti junake za nedolžne. Dodal je, da se mora omogočiti tudi prost dostop do obeležja obsojencem t. i. drugega tržaškega procesa leta 1941, ki so bili usmrčeni na Opčinah na kraju, kjer je še danes strelišče. Italijanska država Slovencem to dolguje, je prepričan Pahor.

Po besedah ministrice Novakove je bil upor proti fašizmu povsem razumljiv in upravičen, saj je Slovencem odvzel pravico do uporabe slovenskega jezika, kulture in celo do imen, ki so jim bila dana ob rojstvu.

Z vstopom Slovenije v EU so državne meje izgubile trdoto in vrata sodelovanja so se po besedah ministrice odprla vsem, ki v tem vidijo nove priložnosti in možnosti bolj kakovostnega in prijaznejšega sobivanja ter boljše medsebojne odnose med državama. Veseli jo, da se sodelovanje in medsebojno spoštovanje izboljšujeta.

Žal je na nekaterih območjih, predvsem v Reziji, tudi nekaj primerov nestrpnosti, ki pa ne smejo postati povod za nova zaostrovanja in poglabljanja razlik, saj ena sama iskra lahko zaneti velik požar, ki ga je težko pogasiti, je dejala Novakova. Glede različnih gledanj na iste dogodke pa je poudarila potrebo po času, da neodvisni zgodovinarji opravijo znanstveno delo in javnost njihova odkritja tudi sprejme brez čustvenih reakcij in sodb.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
da funk
# 09.09.2012 ob 19:43
Čast in slava borcem proti fašizmu na Primorskem
črnavest
# 09.09.2012 ob 19:46
zakaj žvižgi? ker tule govori proti italijanskemu fašizmu, doma pa njena stranka vabi na proslavo vaških straž, ki so jo oboroževali ti isti fašisti ...
STANE
# 09.09.2012 ob 19:45
Jaz pozdravljam,da je prišla,enkrat se mora to deljenje nehat.
Stane73
# 09.09.2012 ob 19:43
Ljudmila Novak, ki so ji nekateri namenili glasne žvižge.LOL
komsomolec
# 09.09.2012 ob 19:38
to da je Novakova prišla na ta sveti kraj antifašizma je škandal in desničarska provokacija.
levak
# 09.09.2012 ob 19:43
komsomolec
vsebino to da je Novakova prišla na ta sveti kraj antifašizma je škandal in desničarska provokacija.
--
Tudi jaz menim drugače. O iskrenosti pa govorijo dejanja v preteklosti.
lojal
# 09.09.2012 ob 20:01
Normalno, da so ji žvižgali, če je pa pred tem imela domobransko proslavo v Šentjošu. Ali si bel ali črn, siv ne moreš biti.
zapatist
# 09.09.2012 ob 19:58
zakaj žvižgi?
ker je ta vlada tigrovcem prepovedala sodelovanje na državni proslavi?
FAIRPLAYER
# 09.09.2012 ob 19:59
Oseba, ki se udeležuje in podpira kvizlinške (domobranske) proslave, nima kaj početi na spominskih slovesnostih, ki so posvečene slovenskim padlim domoljubom.
Mindmaster
# 09.09.2012 ob 20:06
Ljudmila, 2% Slovencev te častita tako, kot ti častiš domobranske izdajalce. Ostali bi ti najraje pljunili v obraz. Da je ni sram.
stefana
# 09.09.2012 ob 19:58
kako novakove ni bilo sram priti na Bazovico???bitje brez obraza!!!
morali bi ji prepovedati govor!!!!kakšno obnašanje ima doma do NOB???
in še da bo ironija večja omenja kulturo...definitivni se norčuje iz vsega!!!
mkultra
# 09.09.2012 ob 19:57
Vsa čast in slava padlim na Bazovici!
kar se tiče stranka nsi nima kaj tam iskati zaradi svoje ideologije in pretekle zgodovine
komsomolec
# 09.09.2012 ob 19:52
se je desničarska ministrica prišla zahvalit italijanskim fašistom, da so med okupacijo Slovenije oboroževali in plačevali izdajalce in MVAC?
boomslang
# 09.09.2012 ob 20:07
"zakaj žvižgi?
ker je ta vlada tigrovcem prepovedala sodelovanje na državni proslavi?"..... Tole je v tem primeru BISTVO.... Da vas ni sram, pogvarjeno vam m..er domobransko...
zapatist
# 09.09.2012 ob 20:39
@Mirnčan
Ne res. Kdaj bo en predsednik vlade imel toliko "jajc" da bo šel na vse zgoraj naštete proslave. In rekel: oprostite za vse slabo kar se vam je zgodilo, tukaj sem v znamenje sprave da se že enkrat končajo te delitve.

S teboj se načeloma strinjam. Vendar moraš, če hočeš delovati spravno to početi večino časa. Ne moreš tigrovcev na primer izključiti iz državne proslave in s tem narediti gesto ideološke delitve, nato pa se jim sliniti za slavnostnega govorca.
Normalno, da boš izvižgan.
Vlada si je popolnoma sama kriva. Kar je sejala, sedaj žanje.
Jethros
# 09.09.2012 ob 20:35
Meni je čisto logično, zakaj so jo izžvižgali...nekdo, ki zagovarja kolaborante in pljuva po partizanih, ki so se borili proti okupatorju, si drugega na taki slovesnosti sploh ne zasluži. No, mogoče še kak gnili paradižnik ali jajce...
pd
# 09.09.2012 ob 20:01
Prepovedat politikom da se udeležujejo proslav pa bo mir.
lojal
# 09.09.2012 ob 19:58
Ministrica za piknike!!! Važno je, da ima dobro plačo.
komsomolec
# 09.09.2012 ob 20:34
Sprava v naši državici žal ni možna!

joško ima prav! V Sloveniji več kot 90% prebivalstva podpira NOB, Tita in je ponosno na Partizane. Tistih nekaj procentov, ki obožujejo domobransko prisego Hitlerju je pač v veliki, ogromni manjšini in zato so zelo, zelo zafrustrirani.
Epafrodit
# 09.09.2012 ob 20:32
"Po besedah ministrice Novakove je bil upor proti fašizmu povsem razumljiv in upravičen, saj je Slovencem odvzel pravico do uporabe slovenskega jezika, kulture in celo do imen, ki so jim bila dana ob rojstvu."

...razen seveda v ljubljanski pokrajini kjer so raje kot interesom slovenskega naroda pridno sledili papeževi okrožnici "Božanski odrešenik" (Divini Redemptoris)
orglar
# 09.09.2012 ob 21:09
Vsaj takšne žvižge kot Ludmila si zasluži plačanec in agent CIA rupel, ki je je prav tako svinjal komemoracijo.
Jethros
# 09.09.2012 ob 21:05
klemen62:
Ampak so se isti partizani kasneje borili proti istim fašistom. Te iste partizane pa so označili za pajace, za klavce in jih želijo črtati iz naše zgodovine, na katero bi morali biti kvečjemu ponosni, saj smo se ubranili tistih, ki so prišli Slovenijo okupirati. Ampak za nameček, pa se zgodba ne konča tukja, ampak nad Horjulom, na domobranski maši, v poklon padlim kolaborantom.
Žal, ampak temu se reče norčevanje.

Kar poglej si:
www.nsiljubljana.si
Spominska slovesnost v Šentjoštu nad Horjulom
08.07.2012
Sledil bo kulturni program, v katerem bo sodeloval Domobranski pevski zbor mož in fantov iz Šentjošta, Rovt, Sv. Treh Kraljev, Polhovega Gradca in Dobrove, ob spremljavi trobilne skupine iz Logatca, s prepevanjem domobranskih in domovinskih pesmi.

Sick!
Anar Hija
# 09.09.2012 ob 21:03
Pa kaj to počnejo no,... zakaj mora Novakova provocirati in se udeleževati prireditev, kjer ji ni mesto? Kaj ga serjejo tile v tej vladi? Bodo še res zakuhali tako sovraštvo, da se bomo na koncu pobili med seboj ali kaj?

Predaleč gre vse skupaj..

NE janšizmu!
ZeK
# 09.09.2012 ob 20:31
MIRNČAN

Primorci, teptani s strani fašistov, pač vemo, kdo je s fašisti kolaboriral.
s tovrstnimi ne bomo sklepali nikakršne sprave.

nikoli nobene sprave s tistimi, ki so sodelovali s fašisti! in Ljudmila tovrstne izmečke podpira. zato si žvižge zasluži.
trocki
# 09.09.2012 ob 19:56
Načeloma se strinjam, da žvižgi niso bili primerni. Pravzaprav so bili zlonamerni. Ampak moramo vedeti, zakaj je bil ona tam. Ne zato, ker bi zares rada počastila spomin na padle anti-fašiste. Ampak zato, ker je bil fototermin, ker Italija posluša in ker je ona ministrica. Kakor tipična Slovenka tudi ona dela to: doma maltretira, zunaj pa govori, kako ima vse rada.
Jethros
# 09.09.2012 ob 21:19
klemen62:
Nihče ne manipulira z nobeno zvezdo, sramotno je, da je predsednica stranke, ki je sedela na zboru domobrancev govorila na tej proslavi, žrtvam fašizma, kateremu so njeni domobranci kasneje prisegli zvestobo in katere DANES zagovarja.
Partizane je bolu qrac po domače povedano, če se je vpeljevalo komunizem, borili so se za svobodo, za svojo državo, svoj narod. Za koga pa so se borili kolaboranti, pa vemo. Izgovor prisege zvestobe okupatorskim silam, češ, da so se šli boj proti komunizmu je bedarija. Hitler se je boril proti komunistom in tako so nacisti vtupili določenim ljudem v glavo ta koncept boja, da so pozabili kako so pravzaprav prav oni začeli vojno.
Jethros
# 09.09.2012 ob 21:14
ctrl+alt:
Tigrovci so bili vedno del borcev oz. del tistih, ki so se skupaj borili proti okupatorskim silam, za razliko domobrancev, katere pa sedanja vladna klika zagovarja kot domoljube.
Kako lahko praviš nekomu domoljub, ko ti pred Bogom priseže zvestobo isti okupatorski vojski?

Kar nadaljujte, ljudje vas imajo itak pol kufer s tem manipuliranjem okoli naše skupne zgodovine. Želja rehabilitacije kolaborantov ne bo prevladala nad resnico, katero so nam razlagali naši predniki, ki so se tudi sami znašli med okupatorskimi klavci!
Slava njim, kolaborantom pa sramota!
zapatist
# 09.09.2012 ob 21:02
@Mirnčan
Zapatist izključila je vse ki niso bili zraven pri osamosvojitvi. Tko da ne razumem očitka.

Kot jaz vem to kar praviš ne drži. Najprej je izključila samo borce. Ko pa so se določene organizacije oglasile, med njimi tudi Tigrovci, da se jim to ne zdi primerno, pa so za "kazen" ali "maščevanje" preklicali vabila še njim. Skratka skrajno pobalinsko in otročje.
cairns
# 09.09.2012 ob 20:28
V Bazovici pri Trstu so se spomnili na štiri junake, ustreljene pred 82 leti.

Ustreljeni s strani fašistov. Potem pa jim pošljejo za govornico Novakovo. To pa je provokacija in žalitev za vse antifašiste in zavedne Primorce.

P.S.
Ideološki napadi Janše na drugače misleče se nadaljujejo.

i
cairns
# 09.09.2012 ob 20:32
ciracara
Edina teroristična organizacija je bila komunistična partija, ki je bila tudi prepovedana na slovenskem.Pa naj bi kdo dokaže, da to ni res..

Nič ni potrebno dokazovati. Resnica je, da so se komunisti in ostali zavedni Slovenci borili proti okupatorju.
Teror so zganjali le okupatorji in njihovi hlapci. Sedaj pa to delajo nekateri iz vladne koalicije.
Mindmaster
# 10.09.2012 ob 01:26
Vidim, da je Mirnčan dosegel novo stopnjo halucinacij, legendarni antislovenec spf in ameriški ritoliznik Freak sta le še češnja na vrhu smetane.
rooster
# 09.09.2012 ob 20:49
sprava ni to, da greš na od "ta drugih" proslavo, ampak to, da priznaš svoje grehe iz preteklosti

pa to velja za domobrance in za komuniste

tko da, ja, pač je bila izžvižgana...
*X*2*
# 09.09.2012 ob 20:43
no, pa je po "doooooooolgem" času spet šla malo na izlet, na stroške............(dodajte besedo sami).
cairns
# 09.09.2012 ob 20:23
Ob spominski slovesnosti v Bazovici žvižgi ministrici Novakovi

Upravičeno.
sjefrojkaf
# 09.09.2012 ob 22:07
MIRNČAN

uh, smo se razjezili. Če bi ti kdo prišel domov .. aha. Pustimo zdaj to, ampak na tak način se res ne da delati sprave. Sploh pa ne tak način, da jo delaš tako kot ti želiš - to je danes naredila Ljudmila, pa bila izžvižgana, zdaj pa so bedaki tisti , ki so jo izžvižgali - torej če potegnemo paralelo, so partizani tudi bili eni navadni bedaki, ker so se uprli okupatorjem ne pa tako kot domobranci, ki so prisegli na Hitlerjev rojstni dan ? Res domoljubno. Ah ja, pozabljam , da bi partizani raje umrli, kot prisegli na rojstni dan največjega zločinca v zgodovini, ampak to za Mirnčana in majeriste ni dovolj za izkaz domoljubja.

In tudi dejstva zgodovine jim ne dišijo. Partizani so bili pač priznani kot vojska na strani zavezniških sil, domobranci pač ne, ker so sodelovali s Hitlerjem. Kaj bi zdaj vi radi ? Tako kot Majer blati svojo domovino zunaj (domoljubno, res) s svojimi izjavami o finančnem stanju države, tako naj zdaj začnemo razglašati v Evropi , kako so v bistvu domobranci pravi junaki ? Mirnčan, Mirnčan .... če poznaš ali si poznal nekoga, ki je bil nasilno odveden med domobrance, se še ne moreš iti visoke politike.
Majeristom visoka politika pač nikoli ni bila boljša stra
Hijena
# 09.09.2012 ob 21:41
Potomka in zaveznica domobrancev in zaveznikov RKC, nima kaj govorit o NOB in OF, kot tudi JJ&co ne!!!
mucek113
# 09.09.2012 ob 21:40
ciračara@

Če bi odgovorili da žvižgajo zato ker...smrt fašizmu, bi odgovorili pravilno!!!

Mirnčan@

Sem tudi jaz za spravo. Ne pa za potvarjanje zgodovine, zlorabe le-te za politične namene, obračunajvanje za nazaj in hujskanje.

Ampak kakšno spravo bi ti rad? Recimo slišiš ti kdaj leve politike kako nesramno pljuvajo domobrance? Jaz jih ne. Desni (SDS NSI) pa že skoraj na dnevni bazi kriminalizirajo odpor domoljubov proti okupatorju.

In glej, sprava že. Ampak ne taka kot si jo ti predstavljaš. Enačit partizanov in domobrancev ne gre. Eni so rekli tu smo mi gospodar in se uprli tujcu, ki je hotel pojesti narod, drugi so s tujcu pridružili. Kaj je tu za debatirat jaz res ne vem. Da so tudi partizani delali zločine verjamem. Ampak v vsaki vojni ni nobena starn čista, se pa ve katera se bori za pravo stvar.

Jaz nimam nič proti domobranskim borcem, naj ubogi ljudje počivajo v miru. Ne morem se pa strinjati z njihovo ideologijo in ne morem spoštovati njihovega delovanja, ker so potegnili z nacističnim okupatorjem.

In ne morem razumeti da danes nekdo poveličuje njihovo borbo z ramo ob rami z nemci proti svojemu narodu.

Sprava se lahko naredi tako, da gredo te stvari v zgodovino, da se domobrancem ne očita več. Da se jih pa enači z borci za domovino in celo poveličuje to je pa preveč. To ni sprava to je nasilno potvarjanje zgodovine.
rooster
# 09.09.2012 ob 21:00
mirnčan, lej, nekateri s svojimi postopanji pač veljajo za ideološke naslednike teh dveh polov Slovenije. In vsak s svoje strani nekritično zagovarja dejanja svojih prednikov. Kdaj bodo pa to znali preseči je pa drugo vprašanje

za Viranta so pa trenutno preference vse kje drugje kot pa v teh ideoloških prepucavanjih
dalton1
# 10.09.2012 ob 01:31
bebci, če komunisti ne bi bili z osamosvojitev, drugih, ki bi kaj veljali, sploh ni blo, saj ne boste kapiral
Delboy Trotter
# 09.09.2012 ob 22:08
ČESTITKE ŽVIŽGAJOČIM

podporniki kolaboracije-belogardizma-vaških straž nimajo kaj delat na svetem kraju antifašizma...
Paperino
# 09.09.2012 ob 22:06
MIRNČAN # 09.09.2012 ob 21:39
V imenu države primerjaš s Pahorjem. Hahahahahahahaha


Se moram oglasit. Pahorja sicer nisem bral, ga pa bom, ker ga cenim. Knjige v Imenu države so pa polne dokumentov, ki govorijo sami zase. Od tam naprej je janša zame kriminalec in vojni dobičkar pa se lahko ti in tebi podobni na glavo postavite.
zapatist
# 09.09.2012 ob 21:53
@Mirnčan
Levica ni nikoli bila domoljubna.

Joj, mirnčan, kako zagamano stereotipno ti premišljuješ....
ol_im_pi_ja
# 09.09.2012 ob 21:45
Kaj je MIRNČAN?

spet neumnosti govoriš....

potvoje bi moral iti predsednik vlade še na grob k silvu plutu pa metodu trobcu, da bi dosegli spravo z vsemi slovenci?

Poklon primorcem in vsem ostalic, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu ter za samostojno slovenijo....
bozz
# 09.09.2012 ob 21:42
Za zagovornike kolaborantov je bila domobranska zaprisega nemški armadi in njenemu Velikemu vodji del boja za svobodno Evropo. ??? Ne vem, ali so res tako neumni ali se samo delajo. Novakova pooseblja politiko teh zagovornikov, zato si za svojo predrznost, pojaviti se na slovesnosti, ki časti protinacifašistično stran, ni mogla obetati rdeče preproge in cvetja. To je enaka perverznost, kot da bi bil J. Stanovnik slavnostni govornik na slovesnosti ob povojnih pobojih.
Epafrodit
# 09.09.2012 ob 21:21
klemen ob 21:01,
"Bili so katoliki, ki so se borili za slovenijo in proti fašizmu."
Pri teh pojasnilih je treba biti precizen. Verni katoliki, tako tigrovci kot partizani, so se borili za Slovenijo in proti fašizmu ter seveda nacizmu. Zgolj pobožni katoliki (razen tisti, ki so jih zavedli z lažmi ali prisilili z izsiljevanjem in grožnjami) pa so sledili meščanskim strankam ter škofu Rožmanu z Divini Redemptoris.
moxie
# 09.09.2012 ob 20:52
naj se že spelje lačna kokoš, škoda enega centa za ministrstvo, ki ga vodi
dalton1
# 10.09.2012 ob 01:54
Pirjevec in Repe so prebrali tisoče in tisoče dokumentov iz tiste časa, zdi se mi, da đe svojega strankarske trobela ne bereš, če sploh kaj in bi kar sodil o teh zgodovinarjih.
zapatist
# 09.09.2012 ob 22:16
Je sociala kriva za luknje v bankah?
So za to krive brezposelne matere z več otroci, ki dobijao 600 evrov na mesec?
Včasih bi bilo bolje Mirnčan, če bi bil tiho.
Delboy Trotter
# 09.09.2012 ob 22:13
Danger_Mouse
Ravno tu je problem vas levosučnih, ki v vsakem antikomunistu vidite že tudi fašista. In ravno zaradi te logike so se najprej organizirale vaške straže - ker komunisti niso likvidirali samo ovaduhov, nemškutarjev in izdajalcev ampak tudi oz. predvsem antikomuniste.
***********************

zakaj se vaške straže niso organizirale npr. na štajerskem ????

Pa ne mi rečt da so ti zli komunisti zganjali ta teror samo na vašem koncu!!!!

Problem je bil v vas ....... izdajalci,lkolaboranti ste sodelovali z okupatorjem zdaj pa bi želeli oprati svojo sramoto ....... malo morgen ..... !!!
zapatist
# 09.09.2012 ob 22:10
@Danger Mouse
Ravno tu je problem vas levosučnih, ki v vsakem antikomunistu vidite že tudi fašista.

Ne bom trdil da tega ni nič prisotno, vendar se mi zdi situacija nasploh drugačna. Vsaj na tem forumu in pa v govorici Janše.
Zmerjanje vsakega, ki ne misli kot on z komunajzerjem ali udbašem...
Kazalo