Ljudmila Novak meni, da bi kvorum dajal potuho tistim, ki ne opravljajo svoje državljanske dolžnosti. Foto: BoBo
Ljudmila Novak meni, da bi kvorum dajal potuho tistim, ki ne opravljajo svoje državljanske dolžnosti. Foto: BoBo
NSi proti referendumskim spremembam

Po zdajšnjem dogovoru parlamentarnih strank bi bil referendum veljaven, če bi se ga udeležilo 35 odstotkov volivcev, je na tradicionalnem taboru NSi-ja v Ormožu dejala Novakova. V NSi-ju pa nasprotujejo kvorumu, saj menijo, da se s tem omalovažujejo vsi tisti volivci, ki se redno udeležujejo volitev in referendumov.

"Potuho pa dajemo tistim, ki ostanejo doma. S kvorumom ne spodbujamo aktivnega državljanstva, zmagovala pa bo pasivnost. Tudi zapis v člen ustave, da na referendumu ni mogoče odločati o človekovih pravicah, je vprašljiv. Varovanje človekovih pravic, je že zapisano v ustavo," je dejala Novakova.

Po njenih besedah nam lahko poljudno sklicevanje na človekove pravice znova navrže zakon v slogu družinskega zakonika, pri katerem so se nekateri prav tako sklicevali na nedefinirane človekove pravice.

Prihaja nov zakon za rahljanje trga dela
Napovedala je tudi, da bo vlada jeseni v DZ poslala paket ukrepov, ki bo prinesel bistvene novosti glede trga dela in prožnejšo delovnopravno zakonodajo, saj se zdajšnja kaže kot velika ovira za novo zaposlovanje.

Poudarila je, da se v stranki zavedajo, da je treba racionalizirati javno porabo in trošiti toliko, kot pridelamo. Pri tem je opozorila, da prevečkrat gledamo na težave prek svojega žepa in premalo prek možnosti plačnikov in dolgoročnih ukrepov, ki bodo privedli do pravih ciljev.

NSi proti referendumskim spremembam