''Danes bomo spregovorili zlasti o lepih trenutkih, ki smo jih preživeli skupaj,'' je pred kongresom dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Foto: BoBo
''Danes bomo spregovorili zlasti o lepih trenutkih, ki smo jih preživeli skupaj,'' je pred kongresom dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Ljudmila Novak, Aleš Hojs
Za predsedniško funkcijo v stranki sta se potegovala dozdajšnja predsednica Ljudmila Novak in podpredsednik Aleš Hojs. Foto: BoBo
Aleš Hojs želi drugačno prihodnost stranke, "kot jo vidi vodja strankine poslanske skupine Matej Tonin". Foto: BoBo
Matej Tonin je tesen sodelavec predsednice Ljudmile Novak. Foto: BoBo
Na čelu Nove Slovenije ostaja Ljudmila Novak

Ljudmila Novak je torej prejela okoli 73, Hojs pa okoli 27 odstotkov glasov. V nagovoru po razglasitvi izidov je zmagovalka dejala, da je vzela na znanje, da so bili nekateri prisotni danes kritični, kar je po njenih besedah tudi prav. "Vzela sem na znanje tudi, da smo naredili po vašem mnenju nekaj napak. Zagotovo so bile, nekateri ste jih sprejeli lažje, drugo malo težje," je še povedala.

Po njenem mnenju pa je zdaj pomembno, da odložijo napake "onstran reke" in gredo naprej. Člane je pozvala, naj ji, kadar greši, to povedo na štiri oči, izogibajo pa naj se javni kritiki.

Hojs je z rezultatom, ki ga je dosegel na glasovanju, zadovoljen, saj je "s svojim nastopom in s svojo vizijo prepričal skoraj tretjino delegatov". To glede na trenutno razmerje sil v stranki ocenjuje kot dobro, je dejal v izjavi za medije po razglasitvi izidov. Hojs pričakuje, da se bo kaj od tistega, na kar so opozarjali on in drugi kritiki aktualnega vodstva stranke, tudi uresničilo.

Zaupanje Novakove v kompetentnost
Ljudmila Novak je v govoru zbranim dejala, da je prepričana, da bi lahko NSi, če bi vstopil v vlado, ponudil zelo kompetentne kandidate za prav vsako ministrstvo. A tudi kot opozicija morajo delovati odgovorno, je dejala. Po njenem mnenju "vtikanje količkov med kolesa voza, ki vleče naprej, zato ni na mestu". Razpad vlade, v kateri je NSi sodeloval, leta 2012 pa je L. Novak pripisala predvsem egoizmu.

Ob tem se je vprašala, kaj so v NSi-ju naredili tako slabega, da se morajo zdaj zagovarjati. "Ker je naš program boljši, ga je treba čim prej degradirati, da ja ne bi krščanski demokrati napredovali. Zakaj pa ne? Ali ne bi bilo najbolj normalno, da je najmočnejša stranka na desnici krščanska demokracija," je vprašala Novakova.

Hojs: Od koga neki naj bi se osvobodili?
Aleš Hojs je v govoru pohvalil predsednico in dejal, da je prevzela NSi v času, ko, kot je dejal, moški niso imeli poguma, da bi to storili. Dejal je sicer, da je v stranki podal številne predloge s področja pravosodja, a nobeden izmed teh ni prišel na vrsto. Se je pa na dolgo govorilo o tem, ali je nekdo politik v zaporu ali politični zapornik, kar večine ljudi po oceni Hojsa ne zanima. Bi pa morala pravičnost biti "na prvem mestu programa stranke, ki se ponaša s krščanskimi koreninami".

Glede pozivov po osvoboditvi od sorodnih strank je dejal, da ne ve, od koga neki naj bi se osvobodili. Po njegovem mnenju ne bi smeli iskati zunanjih sovražnikov. "Ne osvobojeni od drugih strank, boljši je treba biti," je poudaril Hojs. Kot je pojasnil, pa boljši ne moreš biti tako, da ves čas tarnaš, kako si neenakopraven.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin, ki mu Hojs nasprotuje, pa je dejal, da je njihova zavezanost mnogo močnejša od volje tistih, "ki želijo z intrigami škodovati slovenski krščanski demokraciji".

Krize po njegovem mnenju "ni povzročil neoliberalni prosti trg, ampak socialistični pajdaški dogovori". "Denar ni poznal barve, združeval je rdeče in rumene," je dejal. Razlika med NSi-jem in zdajšnjo vlado pa je v tem, da NSi ima pogum za spremembe, je še dejal Tonin.

Novak za moderno konservativnost
Novak med prioritetami svoje kandidature izpostavlja oblikovanje moderne konservativne demokratične stranke. Kot ocenjuje, se na desnici dogajajo velike spremembe, kar je priložnost za NSi v prihodnje. Prizadeva si tudi za ohranitev vsaj dela dozdajšnjega ožjega vodstva stranke. Tonin tako ostaja pomemben člen njene ekipe.

Pred začetkom kongresa je dejala, da bodo danes spregovorili zlasti o lepih trenutkih, ki so jih preživeli skupaj. Vprašati pa se morajo tudi, zakaj so skupaj in kaj želijo državi, je dodala. Po njenem mnenju morajo pogled "usmeriti navzgor". "To pomeni, da mora biti v nas več optimizma, več pripravljenosti delati za skupno dobro, manj usmerjenosti v lasten popek," je pojasnila. Aktualna predsednica si želi, da bi bila stranka po kongresu poenotena.

Ne smejo pa dovoliti, je dejala, da "ponovno nekdo od zunaj ruši" krščansko demokracijo. "Ne smemo dovoliti, da nekdo, ki ne živi krščanskih vrednot, ki ne deluje po principu krščanske demokracije, uči nas, kaj in kako moramo delati. Nedopustno je, da nam nekdo od zunaj hoče povedati, kakšen mora biti naš voditelj. To je stvar naše odločitve," je dodala.

Hojs za alternativo Toninu
Protikandidat, podpredsednik Hojs, pa se je za kandidaturo odločil, "da se znotraj stranke pokaže, kdo so tisti, ki prihodnost stranke vidijo drugače, kot jo vidi vodja strankine poslanske skupine Matej Tonin". Hojs si sicer želi predvsem jasnejše politike stranke.

Od kongresa pričakuje, da bosta predstavljeni obe alternativi, tista, ki jo pooseblja aktualna predsednica, in vizija, ki jo zagovarja sam. "V vsakem primeru pa bom odšel z dvignjeno glavo," je zatrdil. Ponovno je opozoril, da stranka do določenih tem nima stališč ali pa so le-ta neprepričljiva. "Glas zame bo pomenil glas za jasna stališča in tudi za dejanja," je poudaril.

Na vprašanje, ali bo NSi s kongresa odšel poenoten ali razklan, je Hojs odgovoril, da soočenja različnih idej znotraj stranke ni nikoli razumel v smislu neenotnosti. "Tudi različna stališča posameznih članov strank ne morejo pripeljati do tega, da bi govorili o razkolu," je pojasnil. Je pa po njegovem mnenju jasno, da se tisti, ki je poražen, po tistem umakne v ozadje.

Kucler Dolinar za Hojsa
Predsednica ljubljanskega mestnega odbora stranke Mojca Kucler Dolinar medtem poudarja, da bi se z izvolitvijo Hojsa NSi vrnil na pot, ki si jo je zadal ob ustanovitvi leta 2000.

Hojs zanika namen ustanovitve nove stranke
Pred kongresom so se sicer pojavila ugibanja, da bi utegnil Hojs podpornike drugačne politike NSi-ja v primeru poraza v prihodnje združiti v novi desnosredinski stranki, a je sam takšne govorice zanikal.

Geslo? Priložnost za rast
Kongres stranke je potekal pod geslom Priložnosti za rast. Udeležilo se ga je okoli 430 udeležencev. Po neuradnih podatkih je glasovalo največ delegatov v zgodovini stranke.

Na čelu Nove Slovenije ostaja Ljudmila Novak